| Moja prva granata | |
|
Autor | Poruka |
---|
mgalic2 Stariji vodnik I klase

Broj komentara : 737 REPUTACIJA : 94 Član od : 2009-08-02
 | Naslov komentara: Moja prva granata 21.08.09 13:19 | |
| Krivolak, ožujak 1991., prvo bojevo gađanje nas guštera haubičara. Dan prije su odnekud izvukli ZIS-ove 76 mm, valjda su se trebale potrošiti zalihe granata. Drhtim ja kao prut na vjetru, ipak sam osnovno odjeljenje, ako zaribam, gotovo je. Zauzmem mjere na nišanskim spravama, pali - BUM. Umro od muke i straha.  Kad, na klizaču zatvarača - krv. Skočiše desetar i poručnik iza mene. Panika. Otkud krv? Obustavi gađanje. Negdje u toj svoj mojoj muci sam člankom kažiprsta zakačio neki od osigurača na ZIS-u, sve u svemu, ranu treba tražiti mikroskopom. Zvat će oni sanitet... Ma kakav crni sanitet, meni se sad osladilo, ja bih sad ispucao sve granata što ih je na Krivolaku od dragosti. Na jedvite jade sam ja izmolio da ne zovu sanitet, jer, ako ispadnem, nema više gađanja. Zamotaj prst krpom i nastavi dalje po naređenju. Sutradan smo nastavili iz haubica 122 mm, a i sad se sjećam plotuna 12 oruđa u razmaku od nekih 300-400 metara. I sada pamtim tu buku i trešnju zemlje ispod nas, u svakom slučaju nezaboravno do kraja života. |
|
 | |
Rodic Zeljko Džomba

Broj komentara : 150 REPUTACIJA : 17 Član od : 2009-05-30 Dob : 49
Kikinda
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 10.12.09 23:05 | |
| Uzbuna decembar 87'tek zavrsili obuku na haubicama 105mm.Brigada komplet izmesta se na poligon Krivolak. Prva muka spavanje u satorima pod snegom i mrazom.Posle zaposedanja polozaja i pripreme za gadanje polako ono sto je muka nestaje.Sa prvim ispaljenim granatama rezimiramo sta smo radili proteklih meseci.Vrlo brzo mozes se navici na sve.Ipak bilo je to jos jedno iskustvo. |
|
 | |
Gargamel Gušter

Broj komentara : 87 REPUTACIJA : 11 Član od : 2012-11-19
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 28.11.12 21:24 | |
| Ja nisam nikad imao priliku da bacam granate |
|
 | |
East&West Poručnik

Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Broj komentara : 2643 REPUTACIJA : 191 Član od : 2012-11-06 Dob : 62
BG-RU
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 28.11.12 21:39 | |
| - @Gargamel (citat):
- Ja nisam nikad imao priliku da bacam granate
Nisi se ti ni predstavio, a dobio si pregršt odgovora? Da li si uopšte služio vojsku ili si bio starešina, ili.............? Podseti me, ako grešim izvinjavam se unapred. U JNA smo zvali ručne bombe i to smo uglavnom bacali svi, a granate su opaljivali topovi, haubice i tenkovi. |
|
 | |
Boske Zastavnik I klase

Broj komentara : 900 REPUTACIJA : 18 Član od : 2012-10-28 Dob : 54
Austrija
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 28.11.12 21:39 | |
| Iz bestrzajnog topa ( M-60, 82 mm) na poligonu Manjača gađao tenkovsku olupinu i pogodio u "sridu" jer mi je jedan zemljak, koji je bio u jedinici koja je "opsluživala" poligon, došapnuo točnu udaljenost do olupine  I danas se sjećam te udaljenosti; 570 m! Komandir čete mi je čestitao na pogotku ali nagradno odsustvo, na žalost, nije "leglo". _________________ Živjeti znači boriti se
|
|
 | |
East&West Poručnik

Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Broj komentara : 2643 REPUTACIJA : 191 Član od : 2012-11-06 Dob : 62
BG-RU
 | |
 | |
dpuric GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ

Orden za VZ
Pravna Služba Broj komentara : 3334 REPUTACIJA : 561 Član od : 2012-10-22 Dob : 51
Kraljevo
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 29.11.12 20:44 | |
| Jesen 1985. godine. Peakticni ispit za cin desetara- poligon Knin(Crvena zemlja ako se ne varam) Gadjanje iz umetnute cevi 20mm dnevno i nocno. Na nocnom gadjanju na ciljeve postavljena baterijska lampa. K-dir bat<<Ko ugasi baterijsku lampu 5 dana nagradnog>> Kad je dosao red na mene- Oborim lampu i 5 dana nagradnog (iskoristio za Novu godinu)
Prva granata *doduse iz umetnute cevi* u lepoj uspomeni |
|
 | |
Boske Zastavnik I klase

Broj komentara : 900 REPUTACIJA : 18 Član od : 2012-10-28 Dob : 54
Austrija
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 29.11.12 21:15 | |
| Mi transporterci nismo gađali iz umetnute cijevi, čak ne znam je li to bilo moguće iz naših BT (koji su bili naše standardno naoružanje na OT M-60). Tenkisti su gađali. Mislim da nas je, iz svakog voda, bilo nekoliko izabrano da gađamo granatom a ostali su posmatrali jer su granate vjerojatno bile skupe da bi svi mogli to isprobati. Znao sam tada o kojoj se vrsti granate radilo ali se sada nažalost ne mogu sjetiti. Znam da smo imali i gađanje iz protivavionskog mitraljeza Browning M2, kalibar 12,7. Iz njega smo gađali svi i to maketu aviona koju je za sobom na sajli vukao pravi avion. _________________ Živjeti znači boriti se
|
|
 | |
Bogart Vodnik

Broj komentara : 444 REPUTACIJA : 16 Član od : 2012-06-07
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 01.12.12 2:23 | |
| Na Krivolaku, u leto 91., po dve granate u nepokretnu metu, na oko 2 km udaljenosti. |
|
 | |
Stazio GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator

Medalja za VZ Broj komentara : 5158 REPUTACIJA : 567 Član od : 2012-11-24 Dob : 50
HN
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 01.12.12 10:30 | |
| Rogoznica 85, iz UC 20mm, remorker je vukao metu na nekih 800m, ne mogu se sjetiti jeli bio top 88 ili 85mm. |
|
 | |
bojnik Poručnik

Znacka PV Broj komentara : 2814 REPUTACIJA : 233 Član od : 2012-11-13 Dob : 53
Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata 01.12.12 17:29 | |
| Vojni poligon "Crvena zemlja" na zapadnim padinama planine Dinare, u zaleđu sela Vrpolje i Kovačići. Smješten je šest kilometara sjeveroistočno od Knina, sa svojom ukupnom površinom od cca 50 km2 proteže se smjerom sjever-jug, kako kolega dpurić kaže jesen 1985, kao pripadnik 74 klase ŠROA Zadar, jel kolega ono se onda derao KIK Todorović ili Klepo, već sam zaboravio _________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
|
|
 | |
Sponsored content
 | Naslov komentara: Re: Moja prva granata  | |
| |
|
 | |
| Moja prva granata | |
|