FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeObjaveRegistracijaLogin

Share | 
 

 Ljubljana, kasarna Boris Kidrič

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
AutorPoruka
skuhravi
Gušter
Gušter


Broj komentara : 7
Član od : 2016-12-04

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   04.12.16 16:34

@goncz (citat):
Pa je li to moguče, da nema nitkog iz one generacije decembar 90 pa do odlazka jedinice iz Slovenije. Pa ne da su svi uginuli u događajima posle ili je nastalo toliko mržnje, da su prije drugari još i sada u međusobnom konfliktu???????
 Kako da nema. VP1132/12 . Mart 91  Treci vod trece odeljenje. kom voda Simundic
Na vrh Go down
Maxi
Gušter
Gušter


Broj komentara : 3
Član od : 2016-12-06

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   06.12.16 20:05

V.P. 2480/5   
Obuka junska klasa 1988 . Prekomnada avgust 1988 u Karlovac

Sječam se da nam je bio čato - Igor. 
Moj dobar drug tih tri mjeseca je bio Mirza iz Tuzle ( žao prezimena se ne sječam )
Na vrh Go down
miodragl
Gušter
Gušter


Broj komentara : 5
Član od : 2016-06-20

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   22.12.16 17:25

@skuhravi (citat):
@goncz (citat):
Pa je li to moguče, da nema nitkog iz one generacije decembar 90 pa do odlazka jedinice iz Slovenije. Pa ne da su svi uginuli u događajima posle ili je nastalo toliko mržnje, da su prije drugari još i sada u međusobnom konfliktu???????
 Kako da nema. VP1132/12 . Mart 91  Treci vod trece odeljenje. kom voda Simundic

ima ja sam bio u decembru 89-90
Na vrh Go down
miodragl
Gušter
Gušter


Broj komentara : 5
Član od : 2016-06-20

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   22.12.16 17:29

1132-14 mmb Kapetan radojcic minobacaci 120mm pesadijski bataljon decmbar 1989-1990
Na vrh Go down
Zoran I
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 427
Član od : 2015-01-02
M(j)esto Izola

KomentarNaslov komentara: 30.let spominov: XIII. del:   22.12.16 18:47

MOJE BIVANJE V JLA - 2.del:

Po našem prihodu 4.novembra 1984 v kasarno Boris Kidrič v Ljubljano, smo se medsebojno spoznali in se ves čas po obvezni jutranji telovadbi, dobrem zajtrku, odpravili na poligon in se učili taktike napada, taktike obrambe, vse to je potekalo po snegu, ki ga je bilo tisto leto izjemno veliko tudi v Ljubljani. Prav dobro se spominjam, ko smo nas peterica v eni izmed vaj vlekli breztrzajni top BST, po visokem polmetrskem snegu, iz kasarne v Šentvidu pa vse do oddaljenega Toškega čela, kjer smo se v bližnjem gozdu ustavili in nadaljevali z usposabljanjem.  V kasarni Boris Kidrič je bila takrat ena prednostnih nalog je bila tudi čiščenje pločnikov in celotnega dvorišča, kar je bilo, gleda na ostala opravila, lepo in celo sproščujoče opravilo. Po raznih vajah in nalogah, pa tudi kakšnemu "atomskemu" z leve ali desne, smo se vsi umazani in blatni vrnili v učilnice, še prej, pa smo se morali temeljito očistiti, očistiti in naoljiti tudi oborožitev ter se učiti do kosila. Jasno je, da se je vrstni red opravil zamenjal ali spremenil, po potrebi in vsakodnevni komandi, tako, se je odvijalo tudi popoldne in še kakšne interesne ali športne ter kulturne dejavnosti so bile poleg. Učili smo se tudi vseh postopkov na stražarskemu mestu, vseh nevarnosti, ki so pretile, postopkov pri zamenjavi straže, kako odreagirati kolikor se kaj zalomi in potem seveda prva straža, ki smo se je vsi bali, saj tukaj ni bilo več ne igre in tudi ne straha. Oblečeni smo bili v težke plašče, ki so bili na voljo samo za stražo in posebej za stražarska mesta, posebej je bilo težko ponoči in ob ledenem mrazu, da ob dežju niti ne govorimo. Takrat se moraš zanesti na tovariše na stražarskih mestih, na sposobnosti starešine, na lastno znanje in instinkt ter na srečo, da se ne bo, kaj neprijetnega pripetilo. Venomer so nas strašili in nam pripovedovali, kje je največ prehodov čez ograjo in kje so najbolj ranljiva mesta v kasarni Boris Kidrič, ki smo jih še posebej pozorno opazovali. Res pa je, da smo takrat prvič imeli opraviti s pravim strelivom in da ni bilo nikakršnega odstopanja od pravil, saj bi lahko prišlo do poškodb ali celo česa hujšega, na kar so nas opozorili in o čemer so krožile razne zgodbe. 
Glede hrane ni bilo nikoli nekih večjih problemov, kuharji so bili prijazni in ustrežljivi, tako, da repete ni bil nikoli problem. Ob tem, pa smo lahko od blizu spoznavali oficirski kader, saj smo jedli prav blizu njih, kasneje po opravljeni "obuki", pa lahko tudi za isto mizo.
Dnevi so minevali in prišel je naš največji praznik, dan JLA, ki smo ga tudi pri nas lepo proslavili, s predavanji, z ogledi junaških partizanskih filmov, z ogledi sportnih in kulturnih prireditev, s športnimi srečanji s šolami in Gimnazijo v Šentvidu, z zunanjimi obiski načih staršev ter obiski iz V.vojne oblasti, saj so tudi najvišji oficirji radi prišli na obisk v našo kasarno Boris Kidrič v Šentvid. Tako smo imeli priložnost spoznati tudi takratnega komandanta general majorja Andrijo Rašeta, ki je takrat z delegacijo prišel na veliko smotro in obiskal nas pitomce ter ostale vojake v kasarni. Iz tega obdobja in obeleževanje praznika na današnji dan me vežejo lepi spomini spoštovanja, prijateljstva, solidarnosti ter prijaznosti, saj smo bili vsi skupaj v naši kasarni Boris Kidrič, ki smo jo takoj vzljubili in jo spoštovali.

Vsem, ki smo bilokdaj služili vojaški rok v kasarni Boris Kidrič v Šentvidu, želim lepe božične in novoletne praznike, veliko zdravja in družinskega razumevanja ter poslovnih uspehov v prihajajočem letu 2017...

Nadaljevanje sledi...
Na vrh Go down
Zoran I
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 427
Član od : 2015-01-02
M(j)esto Izola

KomentarNaslov komentara: 30.let spominov: XIV. del:   27.12.16 23:12

MOJE BIVANJE V JLA - 3.del:

ZGODOVINA LJUBLJANSKE IZPOSTAVE

Po ustanovitvi teritorialne obrambe v vsaki nekdanjih republik SFRJ se je pojavila potreba po večjem številu rezervnih pehotnih častnikov. Konec sedemdesetih let je bila v vsaki republiki aktivirana ena četa gojencev PŠRO, ki so bili pod okriljem PŠRO iz Bileće in v katerem se je usposabljal častniški kader za potrebe TO posameznih republik.
Ena takšna četa PŠRO je v začetku leta 1974 začela delovati tudi v Sloveniji, v vojašnici Šentvid pri Ljubljani. V šentviški šoli so bili gojenci iz Slovenije, sestava poveljniškega kadra in predavateljev je bila podobna kot v Bileći, komandirji oddelkov v vodih pa so bili vedno stažisti iz Bileće.
Šolanje je potekalo po enakem učnem programu, podobni so bili tudi red, delo in disciplina. Veliko, nekateri pravijo, da celo več, je bilo vadbe na terenu, v glavnem na terenu proti reki Savi, približno kilometer severno od vojašnice.
Po konačanem šolanju so gojenci s činom vodnika odšli na stažiranje v enote, načeloma v Sloveniji. Poveljevanje in delo v šoli je bilo, tako, kot v vseh vojašnicah, v srbohrvaškem jeziku.
Zelo verjetno je bila formacija čete podobna kot v Bileći. V enem letu sta bili na šolanju dve četi, prva je začela aprila in druga oktobra, kar pomeni, da je bilo do opustitve šole, verjetno leta 1984 ali kakšno leto kasneje, izšolanih okoli 1800 rezervnih starešin.
Glede na drug kraj šolanja gojenci in stažisti PŠRO Šentvid niso vključeni v Društvo Bilečanci Slovenija; tudi sami se ne istovetijo z Bilećanci. A tudi med njimi so bili številni znani Slovenci, na primer predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v generaciji 1982/83, v prvi generaciji pa je bil poleg mnogih drugih tudi nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Voja%C5%A1nica_%C5%A0entvid
Vir: Vasja Butina: Bilećanec Vasja, Sredi pušk in bajonetov, Nedeljski dnevnik, štr.14 23.novembra 2016


                                                                   Vojašnica slovenske Teritorialne obrambe
Na vrh Go down
miodragl
Gušter
Gušter


Broj komentara : 5
Član od : 2016-06-20

KomentarNaslov komentara: mozes li mi poslati tvoj fb profil hteo bih da postanemo prijatelji?   08.01.17 21:22

@MLVODNIK (citat):
Zdravo drugovi,
krajem januara je snjeg opet pobelio Ljubljanu. Sjetio sam se na vas i vaše zimske slike. Prošetao sam oko kasarne i eto, što sam video.
Sam ulaz u nekadašnju vojarnu još uvijek je isti.tamo gde su stajale cisterne za mazut, kante za smeče i stražari danas stoje samo ostatci ograde, koji više ne služe svom namjenuostalo je i malo bodljikave žice, preko koje je vojska obično bježala u gradostala je i kuča strahova, koja više nije tako strašna, ali ipak...na poligonu ostali su neki stari objekti za vježbanjeali ima i nekih novijih - MUP ima čak avion


tamo gde je nekada bila trpezarija i pomočni objekti, danas je katolički vrtič, koji je počeo, da radi
glavni ulaz u kasarnu ostaje i dalje netaknutnekada je na drugoj strani kapije bila zgrada komande, danas na tome mjestu stoji katolička osnovna školaToliko za danes, neka vam bude sretno. pozdrav iz "Bele Ljubljane".
Na vrh Go down
MLVODNIK
Gušter
Gušter


Broj komentara : 44
Član od : 2012-12-28
M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   09.01.17 7:50

Pa ljudi moji, ovaj sneg je star par godina. Pa stavite neke nove slike....... ako se več trudite. LP
Na vrh Go down
Zoran I
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 427
Član od : 2015-01-02
M(j)esto Izola

KomentarNaslov komentara: 30.let spominov: XV. del:   13.01.17 18:32

MOJE BIVANJE V JLA - 4.del:

-22°C

Po televiziji sedaj poročajo o zelo nizkih temperaturah, veliko zapadlega snega, možnosti razlivanja rek in morja, me spomini ponesejo na služenje vojaškega roka, ko so bile leta 1984 tudi v Ljubljani zelo podobne razmere. Dodobra smo se že spoznali, čiščenje snega po dvorišču vojašnice Boris Kidrič in nasploh stroga disciplina, nas je samo še bolj utrjevala v spoznaju, da smo se med seboj še bolj povezali. To se je pokazalo tudi pri odhodu na poligon, ko smo morali izvajati taktične vaje bodisi napada ali obrambe, ob sebi pa smo imeli velike ledene mlake, saj smo med tekom v kakšno tudi prileteli. V teh trenutkih nas je ščitil tudi debel "šinjel", saj je bil eden boljših delov naše opreme, poleg tega so nas naše starešine naučili, kako se pripraviti, posebej dobro namazati in zaščititi naše čevlje. Posebej smo jih namazali z črnim globinom in v teh razmerah, še posebej impregnirali s svinjsko mastjo, ki je bila del opreme vsakega izmed nas. Posebej pa smo lahko manjkajoče ali porabljene stvari, lahko kupili v kantini, saj smo se po kosilu ali večerji kdaj na hitro tudi dobili in se malo sprostili. Bilo je veliko telovadbe, učenja, čiščenja oprema in orožja, da bi lahko, če bi bilo to, seveda potrebno, pripravljeni na vse možne variante. Imeli smo že tudi prve "uzbune", ko je bilo potrebno iz sobe biti v par minutah na dvorišču v kompletni opremi, z orožjem in pripravljeni za na pot. Res pa je, da smo tudi zaradi drugih, ki niso spoštovali dogovore ali so zamujali ter tako prekoračili čas, le-to morali večkrat ponoviti. Vse to od faze, ko so nas dali spat, pa vse do zbora na drorišču, ko nas je pregledal poveljnik poročnik Alojz Vertič in neredko tudi komandant vojašnice ppuk Jovo Uzelac. Vse to pa je konec koncev pomagalo k vzpostavitvi naše discipline, vsakogar in vseh skupaj, saj smo edino tako, lahko uspešno delovali kot celota. Vedeli pa smo, da nas v tem obdobju čaka naše "prvo logorovanje" in da bo to v teh zimskih dnevih, naš veliki krst in test hrabrosti ter vzdržljivosti. Ob tem pa smo imeli tudi veliko priprave na zimsko logorovanje, saj smo lahko imeli le šotorska krila, pod katerimi pa ni smelo biti najlonov in enako je veljalo za velike šotore.
Ko je končno napočil dan odhoda in smo se postrojili že ob 5 zjutraj je termometer zunaj stavbe kazal -22°C, tako, da se je pripetilo, da nas je komandant vojašnice ppuk Jovo Uzelac, takrat vprašal ali ima kdo kakšno vprašanje, ko ga je nekdo vprašal, ali s tem kršimo PS je on odgovoril, da je termometer verjetno pokvarjen in smo šli na potVsi pripravljeni, polno opremljeni smo iz Ljubljane odšli na vlak, ki nas je zapeljal do Prestranka pri Postojni, na v težko pot terenov v bližini Petelinjih jezer, kjer smo imeli zimski tabor za dva tedna. Iz vlaka smo krenili po polmetskem snegu in v klancu se je pripetila nesreča našemu pitomcu, ki je naložen s cevjo minometa, na poledeneli strmi gozdni poti, tako nesrečno padel, da si je hudo poškodoval koleno in je bil kasneje zaradi tega tudi odpuščen iz vojske. Po razporedu in na označenih mestih smo si postavili šotore, pomagali smo postaviti tudi štabne in poveljniške šotore ter pomagali pri postavitvi opreme za kuhinjo, za vodo, za medicinsko oskrbo, za zveze, itd...
Posebej dobro in pod budnim očesom smo si uredili domovanja, ločeno po vodih in oddelkih, da smo bili dobro zaščiteni pred dežjem ali snegom, burjo ali drugimi nevšečnostmi, uredilili smo tudi večji družabni prostor, ki smo ga opremili še z klopcami, da smo se lahko okoli provizorične peči oziroma soda, v takšnih razmerah vsaj malo ogreli.  
Nadaljevanje sledi...
Na vrh Go down
Zoran I
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 427
Član od : 2015-01-02
M(j)esto Izola

KomentarNaslov komentara: 32 let spominov - XXI.del:   01.03.17 21:23

MOJE BIVANJE V JLA - 5.del:

METANJE BOMBE

Kot je že opisano prejšnjih delih, smo bili v tem času na 14 dnevnem zimskem logorovanju nad Prestrankom pri Postojni, 22.03.1985 pa na Žeriblju - Bile, za preizkus metanja bombe iz zaklona, ki se ga lepo vidi tudi na sliki spodaj. Temperature so bile zelo nizke, pa še snežilo je povrhu, saj se tudi na sliki vidi razmere, ki so vladale pred daljnimi 32 leti.
Naše starešine so nas dobro podučile o ravnanju s pravo bombo, kljub vsem opozorilom in previdnostim, se je od mraza zalepila "gušteru" na roko, tako, da je hitro posredoval poročnik Alojz Vertič (na sliki skrajno levo) in pitomcu s palico zbil bombo v za to pripravljeno zaklonišče in mu rešil življenje. To nas je še bolj opozorilo na to, da se z orožjem in bojno municijo ni za igrati, saj bi se ob tem lahko tudi drugi zelo hudo poškodovali. Na koncu smo šli ob Petelinjih jezerih vse do Bača in tam v gasilskemu domu in okoliških prostorih na koncu tudi počivali, kar me je ob gostoljubnosti domačinov spomnilo in opomnilo ob lanskoletnih zelo hudih katastrofalnih poplavah.
Na sliki prisotne starešine:
Komandir 1.voda: poročnik Blaškič Tihomir (na sliki za Vinkom Pandurevićem)
Komandir 2.voda: poročnik Josip Jeličić
Komandir 3.voda: poročnik Vinko Pandurević (na sredini slike)
Komandir čete: poročnik Alojz Vertič (na sliki skrajno levo)
Komandant kasarne: podpolkovnik Jovo Uzelac (na sliki neposredno pri zaklonu)

* sliko mi je v spomin poslal Tomo Štrukelj iz Bovca, za kar se mu iz srca zahvaljujem, saj je še danes neprecenljiv spomin!


                                                                            Metanje bombe iz zaklona
Na vrh Go down
vlado972
Gušter
Gušter


Broj komentara : 1
Član od : 2017-03-19

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   19.03.17 18:01

pozdrav svima
klasa 85'86 decembar,pesadija
komandir cete Vinko Pandurevic
 ima li koga iz te cete

vlado
Na vrh Go down
NebojsaB
Gušter
Gušter


Broj komentara : 32
Član od : 2016-10-26
Dob : 48
M(j)esto Doboj

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   21.03.17 19:34

Ја сам ту дошао у дец 88 Пандуревић је отишао после пар дана кч био Ненад Милојчић, па Славко Пековић. Водник  Зоран Вукашиновић.
Кбат Каравелић Вахид, ком касарне Шипчић Томислав.
Na vrh Go down
AK-Stanica
Gušter
Gušter


Broj komentara : 8
Član od : 2011-11-07
Dob : 49
M(j)esto Pristina

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   01.05.17 2:28

@semsudin (citat):

Na ovoj slici iza nas vidi se i kuća koja je bila napuštena i pored nje je bila i stražarska kućica.Netko ju je zvao i kuća duhova.Na slici su sa uprtačima vojnik Šašek Andrej,sa druge strane do mene Gljiva Redžo, dok su dole Fuštin Zoran i Ahmetspahić Mirzet.
Ja sam bio junska klasa 1987/88 . 3 meseci obuka za izvore elektricne energie,akumulatori i agregati pa posle prekomanda u Backo Topola oficiri su bili Miloseviq i Elezovic.Secam se pricu o tom kucu, tacno zvali su ga  "Kuca Duhova" ,napustena kuca ali ponekat se poseti od narkomana .Verovatno ,posto tu blizu je bio i strazarska kucica pa za to su nam plasili da se ne prevarimo i da udjemo tu ...
Na vrh Go down
Buco87
Gušter
Gušter


Broj komentara : 3
Član od : 2017-05-31

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   31.05.17 14:44

@vladica (citat):
Javite se momci ako ste bili na istom mestu i u isto vreme kad i ja u 2480/6-1!!!


pozz...
Ja sam bio u 2480/6-1 mart 87.Kapetan M Elezovic.Pobedili u kivzu Tito-Partija-Revolucija na nivo kasarne.Ja, Zoran Micic i Sola Vlade.
Najbolji prijatelj Miladinovic Dusko imali smo vecernje meceve koje je gledala cela ceta.
Na vrh Go down
Buco87
Gušter
Gušter


Broj komentara : 3
Član od : 2017-05-31

KomentarNaslov komentara: Ljubljana Boris Kidric    31.05.17 14:50

Ja sam bio u 2480/6-1 mart 87.Kapetan M Elezovic.Pobedili u kivzu Tito-Partija-Revolucija na nivo kasarne.Ja, Zoran Micic i Sola Vlade.
Najbolji prijatelj Miladinovic Dusko imali smo vecernje meceve koje je gledala cela ceta.
Na vrh Go down
Perica Jokić
Gušter
Gušter
avatar

Broj komentara : 9
Član od : 2017-06-06
Dob : 55
M(j)esto Berane (Ivangrad), Crna Gora

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   15.06.17 21:35

@vladica (citat):
Javite se momci ako ste bili na istom mestu i u isto vreme kad i ja u 2480/6-1!!!


pozz...
Ja sam bio u toj kasarni 1981. godine, ali broj moje pošte bio je  2480/6-2
Koje godine ste Vi tamo služili?

Pozdrav
Na vrh Go down
Perica Jokić
Gušter
Gušter
avatar

Broj komentara : 9
Član od : 2017-06-06
Dob : 55
M(j)esto Berane (Ivangrad), Crna Gora

KomentarNaslov komentara: Re: Ljubljana, kasarna Boris Kidrič   15.06.17 21:43

Ima li koga da je u kasarni Boris Kidrič (Šentvid) služio vojni rok u periodu oktobar-decembar 1981?
Ja sam obuku u trajanju od 2 mjeseca i 20 dana vršio u VP 2480/6-2
Pozdrav.
Na vrh Go down
 
Ljubljana, kasarna Boris Kidrič
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 11/11Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
 Similar topics
-
» Ljubljana, kasarna Boris Kidrič
» Ljubljana kasarna Boris Kidrič - Šentvid decembar 88/89
» Ljubljana, kasarna Boris Kidrič VP 1132/45 BST vod 1984/85
» Ljubljana, kasarna 'Ljubo Šercer' - vezisti
» Ljubljana, kasarna Maršal Tito VP 3553/35 1991.

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: SLUŽBA PO BIVŠIM REPUBLIKAMA I POKRAJINAMA :: SLOVENIJA-
Idi na: