FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 JNA protiv NLO-a

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4  Next
AutorPoruka
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 6072
REPUTACIJA : 163
Član od : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: JNA protiv NLO-a   26.04.12 21:24

NLO tajna stara 30 godina ipak otkrivena

Prvi službeno opisan slučaj susreta jugoslavenskih borbenih lovaca s fenomenom neidentificiranih letećih objekata (NLO) predstavljen je u monografiji posvećenoj najvećoj zrakoplovnoj jedinici u bivšoj Jugoslaviji.

U monografiji je tako opisan fascinantan slučaj pojave NLO-a nad južnim dijelom Hrvatske i Crne Gore iz 1975. kada je 172. puk RV JNA bio smješten na aerodromu „Titograd“.

Tijekom noćnih letova, svjedoče šokirani piloti, “iz vedra neba” pojavljivale su se svjetleće letjelice, manevarskih sposobnosti nespojivih s tehničkim performansama i ne sasmo ondašnjih nego i današnjih najjsofisticiranijih borbenih lovaca.

Te davne 1975., tri pilota u jurišno-školskim avionima N-60 galeb i J-21 jastreb gonila su neuhvatljive letjelice po nebu. S nebeskim uljezima susrela su se dva Hrvata: umirovljeni brigadir HV-a Milan Maček i general JRV-a Zvonko Jurjević, koji će početkom 90-ih postati i zapovjednik Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, te jedan Crnogorac, također danas umirovljeni general, nekad pomoćnik načelnika Generalštaba Jugoslavije za avijaciju Blagoje Grahovac.

Spektar boja

- Uzletjeli smo po dojavi pilota JAT-ova putničkog boeinga koji je uočio čudne indikacije na horizontu - prisjetio se Maček, koji je na titogradskom aerodromu služio od 1970. do 1974. godine.

- Odletio sam u zonu Durmitor-Danilovgrad-Nikšić i ubrzo uočio svjetlosni objekt. Prije mene, u zoni letenja Petrovac na Moru, letio je tadašnji zapovjednik 172. puka Jurjević, no potrošio je gorivo, pa se morao vratiti.

Na visini od 4 tisuće metara, dakle, uočio sam svjetleći okrugli objekt koji je mijenjao spektar boja. Od žarkocrvene do žute, pa do bijele. Poigravao se sa mnom. Letio oko mene, vertikalno, horizontalno, uz nevjerojatna ubrzanja pod vrlo oštrim kutovima.

Premda je bio vizualno uočljiv, radarska postaja na Prevlaci taj objekt na zaslonu radara nije vidjela. Teško je bilo procijeniti koliko je uopće udaljen od mene i kojim brzinama leti, ali bile su to goleme brzine.

NLO sam pratio sve do Dubrovnika, preko mora. Njegove brzine i manevri bili su za mene konsternirajući. Gonio sam svoj avion do maksimalne brzine od 1700 km na sat. Kad mi se avion počeo tresti i podrhtavati od ubrzanja, morao sam odustati - opisuje svoj „bliski susret“ Maček.

Po pisanom izvještaju komandi avijacije o događaju, iz Beograda na titogradski aerodrom stiglo je šest naoružanih MIG-ova 21.

- Jedan od MIG-ova za vrijeme leta dobio je naredbu otvaranja vatre na NLO, ali trenutak prije nego što će pokušati zapucati, svjetleći objekt jednostavno se ugasio i nestao. Imam 26 godina iskustva letenja na borbenim zrakoplovima. Kasnije sam bio pilot na putničkim zrakoplovima „Croatia Airlinesa“, ali ni danas ne mogu objasniti kakva je to letjelica bila - kaže Maček.

Kako otkriva general Grahovac, naganjanje jugoslavenskih lovaca i NLO-a iznad južnog Jadrana trajao je punih mjesec dana.

- Događalo se to tijekom siječnja 1975.. Pojavljivali su se samo noću. Redovito točno 50 minuta nakon uzlijetanja prvog našeg aviona. MIG-ovi su imali naredbu da obore nepoznatu letjelicu. Međutim, NLO je uvijek letio na rubu nišanskog radara MIG-a. Jurili su ih preko mora, u smjeru Italije.

MIG-ovi su u forsažu letjeli maksimalnom brzinom od 1700 km na sat, dakle nadzvučno, ali nije bilo šanse niti da NLO dođe u domet raketa, a kamoli da mu se MIG približi. Zanimljivo da su se NLO-i uvijek pojavljivali i nestajali u smjeru mora - iznio je general Grahovac.

Rušenje uljeza

Jugoslavenski lovci, pojašnjava Grahovac, pokušavali su oboriti uljeza. Zapucao je jedan pilot iz Grahovčeve eskadrile.

- Kolega koji je letio na jastrebu otvorio je vatru iz strojnice, ali NLO je trenutačno postigao brzinu veću od brzine ispaljenog metka. Teško je procijeniti kojom brzinom je letio NLO, ali svakako se radilo o fantastičnim brzinama od nekoliko tisuća kilometara na sat.

Sjećam se situacije kada su se jedne noći pojavili iznad aerodroma u Titogradu. Na visini od 600 do 700 metara, svjetleća letjelica samo bi se zaustavila, brzina nula, i snopom svjetlosti obasjavala naše avione na pisti.

Trideset pet godina je prošlo, ali ni stručno ni profesionalno ne mogu objasniti porijeklo letjelica. Ne postoji ovozemaljska letjelica sa sličnim manevarskim performansama - zaključio je Grahovac.

Dvadeset godina u Zemuniku

„172. avijacijski puk“ gotovo 20 godina, od 1950. do kraja 60-ih, bio je baziran na Zemuniku kod Zadra.

Hrvatski su piloti dali znatan obol u stvaranju prestiža ove lovačko-školske jedinice čiji su piloti po pitanju obučenosti i satovima naleta bili u razini kolega iz NATO saveza.

Tijekom 70-ih i 80-ih godina piloti 172. puka imali su godišnje ravno 300 sati naleta.

Usporedbe radi, današnji piloti MIG-ova HRZ-a lete manje od 30 sati godišnje, ali to je već neka druga priča...


Ispod deset kilometara

Svoj susret s NLO-om za vrijeme leta u zoni Čeva (selo kod Cetinja) u monografiji opisuje i general Zvonko Jurjević, nekadašnji zapovjednik jugoavijacije i protuzračne obrane, koji je NLO odlučio - ignorirati.

- Dok nam god ne prijeti opasnost, mi ćemo ga ignorirati, jer smo zaključili da se nitko nije uspio približiti NLO-u ispod 10 km udaljenosti, a niti NLO našem avionu...

Vjerovali da je to špijunska letjelica

- Kako smo imali nekoliko inozemnih pilota na obuci, i služba sigurnosti bavila se tim slučajem.

Naime, ‘sigurnjaci’ su bili toliko opsjednuti SSSR-om i NATO-om da su bili uvjereni da se radi o nekakvoj špijunskoj letjelici - kaže umirovljeni general avijacije Grahovac, donedavno i savjetnik za obranu predsjednika parlamenta Crne Gore.


Slobodna Dalmacija
Na vrh Go down
http://jna-sfrj.forum-aktiv.com
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4593
REPUTACIJA : 620
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re    26.04.12 21:52

Lepa tema VBC..... Smile
Mislim da je toga bilo jos...... Wink
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1141
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   26.04.12 22:21

Potpukovnik JNA: Naredili su nam da oborimo NLO!

Vanzemaljci su nas posetili!
Ovo za Kurir kaže potpukovnik avijacije Trifko Radeta, koji je, kako tvrdi, prvi kontakt sa NLO imao 1984. godine, tokom školovanja za pilota.

Radeta se za Kurir prisetio i svog prvog susreta sa NLO 1986. godine u okolini Zadra.
- Imali smo noćni let i tom prilikom nekoliko pilota je uočilo letelicu i svetlost koja se bukvalno igrala s nama. Kretala se iznad, pa ispod nas, levo, desno, da bi na kraju nestala. Vojni radari nisu mogli da identifikuju objekat, a nama je ubrzo stiglo naređenje da stignemo letelicu i oborimo je. Međutim, nismo uspeli da je stignemo - priseća se potpukovnik avijacije Radeta Trifko, kome je to bio drugi susret sa NLO.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1141
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   26.04.12 22:24

Nikada do sada nikom nije govorio niti pisao o misteriji iznad severnog Jadrana, bliskom susretu sa neidentifikovanim letećim objektom (NLO). Posle 26 godina ćutanja, potpukovnik avijacije u penziji, pilot Trifko Radeta (46) prvi put javno svedoči o susretu aviona JNA sa “letećim tanjirom”.
Ovaj misteriozni događaj odigrao se početkom 1985. godine. Tada je Radeta, kao pitomac treće godine zadarske Vojne vazduhoplovne akademije, boravio na aerodromu Pula, koji je važio za najbolji centar za praćenje i navođenje aviona u nepovoljnim meteorološkim uslovima.
- Jednog dana, rano popodne, bio sam u kabini aviona “galeb” (N-60) sa legendarnim nastavnikom letenja Mitom, zvanim Dolar - priča Radeta. - Uvežbavali smo figurno letenje i vađenje iz nepravilnih položaja pod kalotom, u zoni vizuelnog letenja Rab, na visinama od 2.500 do 4.500 metara. Dan je bio prelep za letenje, bez ijednog oblačka, sa vidljivošću većom od deset kilometara.
Potpukovnik avijacije u penziji svedoči da se ubrzo oformio lanac i da su avioni jedan za drugim poletali i odlazili ka svojim zonama. Let je tekao bez ikakvog problema, kaže Radeta, sve dok u penjanju ka zoni u traverzi Cresa nije primetio leteći objekat, cilindričnog oblika cigarete, boje aluminijuma.
- Procenio sam da je bio dužine oko 20 a širine 4 do 5 metra - predočava nekadašnji vojni pilot. - Nastavnik u drugoj kabini, koga sam obavestio o objektu, preuzeo je komande i doveo avion u poziciju da i sam može dobro da vidi čudnu letilicu. Objekat je leteo brzinom ne većom od 100 kilometara na čas, na visini oko 1.500 metara, i na obodu naše zone i zone Krk.

Odmah potom, nastavnik je obavestio aerodromsku kontrolu letenja u Puli da proveri da li u zoni letenja ima i drugih letilica. Istovremeno, priča Trifko Radeta, upozorili su kolege koje su se nalazile na pravcu kretanja objekta da ne idu ispod visina rada u zoni, kako ne bi došlo do sudara.
- Ne skidajući pogled sa ovog objekta i konstantno mu se približavajući, doživeli smo veliko iznenađenje - tvrdi Radeta. - Odjednom je ubrzao let neverovatnom brzinom, da bi za pet-šest sekundi izašao iz vazdušnog prostora SFRJ, na poziciji Trsta. Tek po izlasku NLO iz našeg vazdušnog prostora, sa “debelim zakašnjenjem”, aerodromska kontrola letenja obavestila nas je da u dotičnoj zoni nema drugih letilica.
Kako kaže Radeta, sa aerodroma u Puli javio se i dežurni za radarsko navođenje, specijalista u tom poslu, koji im je uzbuđen rekao da na nebu iznad severnog Jadrana nema nijednog drugog letećeg objekta osim njihovih aviona.
Po sletanju na aerodorom, pitomci su komentarisali ovaj događaj, a nastavnici su se povukli u svoje prostorije.
- Najmanje osmorica pilota učestvovala su u ovom “viđenju”, o kojem se do sada nije javno govorilo - veli Radeta. - Niko nam nije naredio da ćutimo, ali je bio prisutan strah da te na redovnim lekarskim pregledima na VMA proglase nesposobnim za dalju službu. A to bi bio isuviše veliki rizik, da se tolike godine odricanja, truda i učenja bace u vodu zbog nečega što nije nikome škodilo niti ugrozilo bezbednost letenja.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1141
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   26.04.12 22:27

Hrvatski „Jutarnji list" donosi ispovest pilota Dragutina Prepušta iz Pule, koji je i sam dva puta doživeo neobične susrete na nebu krajem osamdesetih.
Uobičajen let

Prepušt je kao nastavnik u avionu „galeb" jedne letnje noći s učenikom krenuo prema Zadru. Vežba je bila standardna i namenjena iskusnijim učenicima, koji su bili na korak od toga da postanu profesionalni piloti. Rutu bi prelazili nekoliko puta iste noći - od Pule preko Opatije do Bakanjca kod Zadra, pa nagli okret nazad.
Za vreme trećeg leta, negde oko ponoći 1987, baš kod Bakanjca počeo je haos.
- Noć je bila zvezdana, a let ugodan, pa sam se opustio i preko komandne ploče nadzirao svog učenika kojem je dobro išlo - priča Prepušt.
U jednom trenutku učenik mu se uzbuđeno obratio.
- Šta je ovo s naše leve strane? - pitao je.
Prepušt je podigao pogled i ugledao neverovatan prizor. Pred njim je na udaljenosti od pedesetak metara bila narandžasta elipsa koja se kretala u smeru njegovog aviona. „Galeb" je u tom trenutku bio na visini od 3.600 metara, a nastavnik je procenio da se objekat kretao brzinom od oko 900 kilometara na sat. Naglo su skrenuli jer je prva logična pomisao bila da je reč o nekoj letelici, pa je najvažnije bilo izbeći sudar. „Galeb" je tada pao na visinu ispod 3.000 metara, tako da je Prepušt gledao u dno elipse. Ona je tada svetlela crvenom bojom. Odmah je stupio u kontakt s kontrolom leta u Zagrebu.
- Nema nikoga, sam si - rekli su mu kontrolori.
Prepušt je tražio dodatnu proveru, međutim do kraja večeri ni Ljubljana, ni Zagreb, ni Beograd na vojnim radarima nisu primetili druge letelice pokraj njihove.
Šifra „Vuk"

Kontrolor s Briona mu je rekao:
- Vidim ga okom, nisi poludeo, ali na radaru ga stvarno nema.
Nastavnik je učeniku rekao da nikome ne prijavljuje šta je video da im se ne bi svi smejali jer je pomislio da je možda reč o iluziji. Međutim, u trenutku kad su sletali u Pulu, već su ih čekali istražitelji koji su ih odvojili u posebne sobe i tražili od njih da napišu izveštaj.
- Opisali smo šta smo videli, ali nikad više niko nije pomenuo te izveštaje. Jedan iskusni kolega mi je rekao da nema pilota koji je odradio više od 200 sati leta a da barem jednom nije imao slično iskustvo - ispričao je Prepušt za „Jutarnji list".
On dodaje da ne tvrdi da je imao kontakt s vanzemaljcima.
- Reč je o NLO-u, to je zaista nepoznati objekt, ali sam sebi objasnio da je reč o elektromagnetnim, nazovimo ih, oblacima ili grupama koje ostaju kao trag iza svakog aviona. To mi je jedino moguće objašnjenje - kaže Prepušt.
On objašnjava da se u jednom trenutku ohrabrio, pa je pokušao da prati objekat, ali je on promenio smer pod uglom od 90 stepeni, što pri tim brzinama ne može nijedna letelica koju su proizveli ljudi.
- Iskustvo nije bilo prijatno. Osećao sam se bespomoćno jer nisam znao s čim sam se susreo - kaže bivši nastavnik.

Tajni dosije... Nedavno objavljene fotografije na kojima tri doktora iz bivše SFRJ navodno seciraju telo izgorelog vanzemaljca čija je letelica pala blizu Novog Mesta
Takođe, postoje svedočenja da su vanzemaljci često bili viđani iznad planine Rumije u Crnoj Gori. Prema svedočenjima pilota, kad bi neko od njih video narandžasto svetlo, imao je naredbu da viče „Vuk", što je bila šifra za NLO. Tada bi uzleteli „MiG-ovi 21", koji su dobili naredbu da ruše sve što leti iznad visine od 3.000 metara, i to bez upozorenja.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1141
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.11.12 3:36

Vrhunska tajna

Zbog čega se Josip Broz Tito energično protivio otvaranju vatre na neidentifikovane leteće objekte


Zvanično, NLO-a nad nebom bivše SFRJ nikada nije bilo. Ali je ostalo zabeleženo da su u sukobu sa neidentifikovanim letećim objektom nestala dva borbena miga JNA, dva ratna aviona susedne nam Mađarske i sva četiri pilota. I da je mladi poručnik Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva video podvodni grad vanzemaljaca. Da li je jugoslovenska vojska tajno proučavala ovaj fenomen i uspešno zataškala istinu?
Bilo je to daleke 1969. godine, 30. avgusta, na Brionima, negde oko osam sati uveče. Sam posao bio je dosadan - izuzev nekoliko civilnih aviona dnevno, ništa nije letelo iznad zaštićene zone. Tu vrstu zaštite Tito inače nikada nije ni tražio, već su mu je drugi nametali, u maniru klasičnog poltronstva.
Major Janda, koji je veoma retko pio a nikada na dužnosti, bio je ne malo iznenađen kada se na radarskom ekranu niotkuda pojavio krupan cilj. Proverio je sa Bihaćem i Zadrom, ali nikakve aktivnosti nije bilo. Oblasna kontrola letenja u Zagrebu nije imala nikakav prelet ni blizu, a Italijani su potvrdili da ništa slično ne leti iznad Jadranskog mora.

Prema Brionima

Visinski radari koji su odmah aktivirani nisu mogli da izračunaju visinu, pa je Janda pomislio da je, ipak, možda samo u pitanju satelit. Međutim, ukoliko je to bilo tačno onda je to moro biti satelit neverovatne zapremine. Major Janda je osetio da će se nešto strašno dogoditi i upravo zbog tog straha naredio je uzbunu na celokupnom području.
Sledećih dvadesetak minuta cilj se i dalje nalazio na ekranu, ali kao da se nije pomerao. Kada je dobio informaciju izrečenu paničnim glasom da se objakat spušta, major je izleteo na toranj. Mladi kontrolor je izbezumljeno buljio u NLO koji je sada lebdeo na nekih trista metara iznad Pulskog aerodroma, i totalno sluđen, nije reagovao na pitanja majora Jande. Sam major je priznao da uopšte nije znao šta treba da preduzme.
Po njegovoj proceni, objekat je izgledao kao nevešto napravljena cigara: kupaste glave i trupa koji se, poput blagog trougla širio do kraja. Rep je bio oštro presečen. Prečnik “glave” bio je oko dvadeset metara, a širina trupa, koja se stalno uvećavala, na “repu” je bila blizu sto metara. Dužina “cigare” bila je najmanje tri strotine metara!
Na tom telu nije bilo karakterističnih svetala, ali je zato bilo na stotine sitnih, magličastih “svetiljki”. Mada se nije čuo zvuk, osećala se vibracija, a rastinje na aerodromu se povijalo. Srećom, civilni avioni su već odavno uzleteli, pa je na aerodromu bilo malo dežurnih civila. Svi su istrčali na platformu očekujući nekakav kontakt. U letelici nije bilo nikoga, mada je Janda u to sumnjao, i nije bilo nagoveštaja da posetioci bilo šta nameravaju da preduzmu u vezi sa prisutnim ljudima.
Tada je iz najbliže protivavionske jedinice ispaljena raketa na cilj. Raketa je udarila u NLO i rasprsnula se, a da mu nije nanela bilo kakvu štetu. Major Janda se sjurio u komandnu salu i smesta naredio da prekinu sa uzaludnom paljbom – samo bi još nesrećnih civila stradalo od posledica pada rakete, jer su dve osobe ionako već povređene.
Kontrolor sa tornja je izvestio majora, a i on je to na svom ekranu lako uočio, da je NLO krenuo prema Brionima. Major Janda je naredio da uzlete dva dežurna aviona, i da se predsednik Tito odmah obavesti.
Tito je, međutim, NLO već video i nije želeo da se povuče u sklonište. Po njegovom mišljenju, tako se to tada pričalo, sve je to masovna opsena i, u svakom slučaju, nije ništa opasno. Dva miga 21 su i vizuelno uočili NLO i prišli mu na svega nekoliko stotina metara.
To je bila neverovatna situacija: Tito ih gleda svojim dvogledom, oni njega osmatraju sa možda 500 metara visine, lebdeći direktno iznad njega, obezbeđenje oko Tita ne zna šta da preduzme, generali izdaju naređenja da se “neprijatelj” obori, lovci se ne usuđuju da otvore vatru da ne bi, ne daj bože, povredili predsednika, već samo obleću oko NLO-a kao osice.

Fotografije poslate u SAD i Rusiju

Velika trouglasta cigara lebdi i dalje u vazduhu i ne mrda. Sve to traje dobrih 5-6 minuta i major Janda konačno preuzima odgovornost i naređuje lovcima da uljeza oteraju. Naređenje je bilo da ne pucaju u njega već samo da ispale projektile upozorenja. Naređenje je ispunjeno i NLO se ponovo, veoma sporo, odlučuje na uzmak. Kreće se prema Italiji i sve liči na kako-tako završenu priču. Lovci ga prate prema granici na otvorenom moru i još jedanput ispaljuju opominjuće hice.
Major Janda je sa ekipom u bunkeru, a mnogi, uključujući i Tita, to gledaju sopstvenim očima: NLO uspeva da privuče naša dva miga. Vođa patrole panično izveštava da ne komande aviona ne reaguju više i veza se prekida u momentu kada se ciljevi spajaju - NLO i dva aviona. Tada, munjevitim ubrzanjem od čak pet maha - po proceni stručnjaka na aerodromu, NLO leti prema Italiji da bi, neposredno pred njenom obalom, jednostavno nestao sa ekrana radara. Nestali su i avioni.
Momentalne konsultacije sa Italijanima ne donose ništa novo. I oni su videli veliki, neidentifikovani cilj, ali se i njima izgubio sa radara. Kasnije su pretražili svoj deo mora ali nikada, mada je trenutak nestanka naših borbenih aviona precizno geografski određen, nigde nije pronađen ni najmanji njihov delić. Major Janda je bio prisiljen da napiše veliki broj izveštaja, objašnjenja i izjašnjenja i zamalo nije poslat na vojni sud zbog pogibije - nestanka dvojice pilota.
Jandi je rečeno da je Tito osudio pokušaj napada na NLO, da je po njegovom mišljenju to bilo suludo. Iako se i kasnije događalo da naši nekontrolisano otvaraju vatru, ostalo je upamćeno da je on bio energično protiv toga.
Uostalom, to mu nije bio ni prvi ni poslednji susret sa NLO-om i sigurno je negde ostalo zapisano šta je Tito stvarno mislio o tim fenomenima. Postoje i fotografije ovih NLO, a kopije su poslate Rusima i Amerikancima.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1141
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.11.12 3:40

Grad ispod vode

Daleke 1970. godine desio se čudan i gotovo neverovatan događaj. Mladi poručnik je poleteo iz Zadra na rutinski let. Leteo je duž obale, prema Lošinju. Bio je na vezi sa oblasnom kontrolom letenja Zagreb, odakle ga je vodio iskusni major, bivši pilot. Na relativno mirno obaveštenje pilota da su motori stali, kontrolor letenja je utvrdio položaj aviona i o tome obavestio svoje kolege. Usledilo je nekoliko konkretnih naredbi koje su imale za cilj da eventualno ponovo aktiviraju motore. To nije dalo rezultate, pa je avion počeo da gubi na visini. Kontrolor letenja je naredio mladom poručniku da se katapultira i napusti avion.
Poznato je da je velika šteta izgubiti borbeni avion, ali da je mnogo važniji čovek i da pilote uvek treba spašavati. Obično se očekuje, pogotovo kada je data izričita naredba, da pilot aktivira katapult i da se spasi iskakanjem. Mladi poručnik to nije želeo, rekao je da će pokušati da spase avion. Služba kontrole letenja je javila poziciju aviona koji pada nadležnim vojnim službama. Akcija traganja i spašavanja pilota počela je i pre nego što je avion stvarno pao.
U zagrebačkoj kontroli letanja je stari major molio mladog poručnika da napusti avion i da se spase. Tada, počinje neverovatna odiseja. Pilot javlja da je pao u more i da lagano tone. Na radarskom ekranu više nije bilo cilja i major je sa mukom zadržavao suze. Najčudnije je bilo što je radio veza još funkcionisala, iako je jačina bila smanjena.
Iako svestan da zbog pritiska vode na kabinu više ne može da napusti avion koji tone, poručnik je ipak zadržao prisebnost. Opisao je kako izgleda u moru, čak je zvučao kao dečak koji otkriva nešto novo. A otkrio je neverovatne stvari. Prvo, video je grad ispod vode.
Opisao je visoke, bele okrugle građevine, građene u koncentričnim krugovima. Centralni trg je izgledao kao stari amfiteatar, a video je i neke tamno braon, niske građevine romboidnog oblika. Rekao je da sve liči na geometrijske figure, ali da ne vidi ništa živo. Nema ni riba, rekao je.
Čitavo to vreme njegov glas je postajao sve tiši i tiši. U poslednjoj rečenici koju su čuli u kontroli letenja poručnik je pomenuo da vidi podvodni brod. Na žalost, tu se opis prekida. Pošto je utvrđen tačan položaj pada aviona u more, brodovi i podmornice ratne mornarice su detaljno istražile ne samo to mesto već i bližu i dalju okolinu.
Ne samo da nije pronađeno telo pilota, već ni jedan jedini deo aviona.

Na vrh Go down
Boske
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 900
REPUTACIJA : 18
Član od : 2012-10-28
Dob : 54
M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.11.12 9:27

K'o što lovci imaju svoje priče, tako i zrakoplovci imaju svoje. Za mene je i jedno i drugo znanstvena fantastika Very Happy

_________________
Živjeti znači boriti se
Na vrh Go down
Gringo
Kapetan
Kapetan
avatar

Broj komentara : 3758
REPUTACIJA : 80
Član od : 2011-09-29

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.11.12 14:46

Fantastika, naravno!!!

_________________
Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!  
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1356
REPUTACIJA : 83
Član od : 2013-03-11
Dob : 50
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   20.04.13 18:25

NLO postoji ili ne zanimljiva tema.Puno slucajeva na cjeloj zemaljskoj kugli gdje su civili nesto vidjeli i slikali u obliku diska ili dugacke cigare govori da ima nesto.Nazi Njemacka je nesto radila u stilu letjelice koja okomito uzlijece pa zasto ne posumnjati da nisu imali kakve veze sa nekom naprednijom civilizacijom.Porazom u ratu u ruke rusa i na drugoj strani amerikanaca doslo je i do tad nove tehnologije u izradi letjelica i ubrzanog osvajanja kosmosa.Po mojem misljenju ti NLO koji su posjecivali i Jugoslaviju su ustvari ruske ili americke letjelice koje su toliko brze od vojnih aviona koje je tad imalo JRV.
Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik značka PV
Broj komentara : 2159
REPUTACIJA : 119
Član od : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   20.04.13 20:16

@semsudin (citat):
NLO postoji ili ne zanimljiva tema.Puno slucajeva na cjeloj zemaljskoj kugli gdje su civili nesto vidjeli i slikali u obliku diska ili dugacke cigare govori da ima nesto.Nazi Njemacka je nesto radila u stilu letjelice koja okomito uzlijece pa zasto ne posumnjati da nisu imali kakve veze sa nekom naprednijom civilizacijom.Porazom u ratu u ruke rusa i na drugoj strani amerikanaca doslo je i do tad nove tehnologije u izradi letjelica i ubrzanog osvajanja kosmosa.Po mojem misljenju ti NLO koji su posjecivali i Jugoslaviju su ustvari ruske ili americke letjelice koje su toliko brze od vojnih aviona koje je tad imalo JRV.

Zato jer u tom slučaju ne bi prošli kako su prošli.

_________________
Semper Fidelis
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 2436
REPUTACIJA : 147
Član od : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   20.04.13 22:01

I Rusi su poslali raketu sa sadržajem pod nazivom "Noina Arka".E sad zamislite vanzemaljce/svemirce kad naiđu na zemljane u obliku miševa,puževa,kornjača,ježeva.Tek će onda imati savršeno mišljenje o zemljanima koje svakodnevno posjećuju a oni sve čudnije izgledaju Laughing

Dosta snimaka NLO je išlo u krivom pravcu ali da smo sami u ovom komadu svemira - teško.Razlog neposjećivanja nama ili mi njima će ostati bar nama nepoznat jer nitko tako skoro ne misli posjetiti ovakav tip zemljana koji i kad sve štima mora nešto shebati..

_________________
RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU..
CHE ......    Cool
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Broj komentara : 931
REPUTACIJA : 36
Član od : 2010-12-07
Dob : 56
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   21.04.13 14:16

@Kemo Specijalac (citat):
Potpukovnik JNA: Naredili su nam da oborimo NLO!...

Mislim da ovo nije tačno, Koliko znam još od polovine 60-tih godina postoji strogo naređenje da se ne otvara vatra na NLO, dok se ne identifikuje.
U Zemunu, u komandi RV postojale su dve kase sa materijalima o NLO, označene kao "Državna tajna".
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   21.04.13 14:22

Hajde da nešto pojasnimo. Very Happy
NLO - Neidentifikovani Leteći Objekat, gdje su tu piše vanzemaljci? scratch
Laughing
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   21.04.13 14:39

Link na zanimljiv članak, da ga ne kratim ili sasvim prepisujem:

http://www.tip.ba/2011/08/08/nlo-u-jna/

alien
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 2436
REPUTACIJA : 147
Član od : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   21.04.13 19:23

@Stazio (citat):
Hajde da nešto pojasnimo. Very Happy
NLO - Neidentifikovani Leteći Objekat, gdje su tu piše vanzemaljci? scratch
Laughing

Interesantno je da se među narodom vuklo i vuče se puno raznih imena a svi su "vanzemaljci"  Rolling Eyes  NLO,UFO,Leteći tanjuri,Cigare,diskovi,točkice i.t.d.
Činjenica je da sve vojske svijeta imaju posebnu arhivu sa bliskim susretima tih neindetificiranih objekata a i pompozne slike onih "naftaliziranih" i "prepariranih" u Americi.Podatci u JNA se i dalje čuvaju u Zemunu ali koliko sam imao čuti nakon svih tih "susreta" vojni i državni vrh je sarađivao sa svim zemljama osobito sa SAD i SSSR-om i obrnuto.U tim slučajevima avijacija "stranih" zemalja je mogla uz dopuštenje letjeti našim zračnim prostorom i obrnuto.To su bili t.z.v. "Letovi upoznavanja".---------sinoć sam do kasno pričao sa prijateljem bivšim pilotom pa smo se dotakli i "malih zelenih" ali toliko koliko sam i napisao..

_________________
RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU..
CHE ......    Cool
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   30.05.13 5:44


alien

http://www.vecernji.hr/vijesti/piloti-jna-jurili-su-nlo-nebu-iznad-crne-gore-i-juga-hrvatske-clanak-390995http://hercegovina.info/vijesti/zanimljivo/pilot-jna-1986-godine-naredili-su-nam-da-srusimo-nlo-nad-zadrom#news_view

Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   31.05.13 1:38

Kako je ovo bilo u JNA? Very Happy


Na vrh Go down
SveJug
Kapetan
Kapetan
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3042
REPUTACIJA : 38
Član od : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   20.06.13 6:47

NLO lebdio 500 metara iznad Tita, dvojica pilota poginula?

Drama iznad Osijeka: 'MIG-ovi hvatali NLO-e, jedan je oboren'

Reportaza u:
http://www.24sata.hr/misteriji/nlo-stajao-500-metara-iznad-tita-dvojica-pilota-poginula-318848
http://www.24sata.hr/tema/nlo-hrvatska?from=preview

_________________
Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.03.14 14:20

Ponovo je aktuelna priča "JNA - NLO" u medijima.  alien 

http://www.jutarnji.hr/memoari-pilota-jna--moja-tri-susreta-s-nlo-iznad-sfrj/1169956/
Na vrh Go down
Dino-Priboj
Džomba
Džomba
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 170
REPUTACIJA : -1
Član od : 2013-05-24
Dob : 48
M(j)esto Svedska,Turska

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.03.14 15:48

Mislim da nesto postoji,mada jos nista konkretno nije dokazano!!
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1356
REPUTACIJA : 83
Član od : 2013-03-11
Dob : 50
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.03.14 16:26

Puno ima svjedočanstava bliskog susreta u što ne sumnjam ali malo matrijalnih dokaza tj.slikanja tog objekta iz kabine aviona mig 21.Od istine ne treba bježati nego je prihvatiti onakva kakva je.
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Broj komentara : 4229
REPUTACIJA : 297
Član od : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.03.14 16:35

Letos sam ih video.. ....nije smešno
Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik značka PV
Broj komentara : 2159
REPUTACIJA : 119
Član od : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.03.14 18:08

I jedna ženska koju poznajem ih je vidjela, komunicirala sa njima i bla, bla, bla. Sad je već treću godinu u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. Rolling Eyes

_________________
Semper Fidelis
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Broj komentara : 4229
REPUTACIJA : 297
Član od : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   03.03.14 18:17

Ne treba razgovarati ....samo ignorisanje..
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: JNA protiv NLO-a   

Na vrh Go down
 
JNA protiv NLO-a
Na vrh 
Stranica 1/4Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» BITKA KOD KURSKA
» BROM U ČAJU? ISTINA ILI SAMO PRIČA.....
» INŽENJERIJA
» JNA protiv NLO-a
» Zima i vojska

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: KANTINA-
Idi na: