FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 Staljingradska bitka - žrtve

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AutorPoruka
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 1:25

@vladimir (citat):
poznatija kao Vražja pukovnija.

Vladimire, ako misliš na tzv. Vražju diviziju, ona se nije borila kod Staljingrada, nego na 'domaćem' terenu:

http://sh.wikipedia.org/wiki/369._legionarska_divizija

Naime, 369. legionarska divizija, odnosno 369. (hrvatska) pješačka divizija (njem. 369. (Kroatische) Infanterie-Division), poznata pod nadimkom 'Vražja divizija' (njem. Teufels-Division), formirana je tokom ljeta i jeseni 1942. na njemačkom vojnom poligonu u Schtockerauu, u Austriji od novaka iz Nezavisne države Hrvatske i njemačkog komandnog i vojno-stručnog osoblja.
Nasljedila je tradiciju 369. legionarske pukovnije koja se borila kod Staljingrada. Uvedena je u borbu tijekom siječnja 1943. na Baniji protiv Sedme banijske divizije u sklopu operacije 'Weiss 1'.
369. divizija i 369. pukovnija nije isto.
Nisam našao podatak da je i 369. pukovnija nazivana 'Vražjom'.

Kad ste se već i toga dotakli, a riječ je o povijesnim činjenicama, prenijet ću i koju riječ više.
Inače se nekada govori, a prema nekim povijesnim udžbenicima može biti i pitanje iz povijesti (ili čak kviz pitanje) koliko je zemalja sudjelovalo u bitci kod Staljingrada na strani Sila Osovine, tako da u prvom Purićevom postu nedostaje jedna zemlja, odnosno tadašnja država ili nazovi-država - NDH. Zanimljivo je da tzv. NDH nikada nije objavila rat SSSR-u, dok SAD-u jest.

369. pojačana pješačka pukovnija (njemački: 369. Verstärktes Infanterie-Regiment) (poznata i kao Kroatische Legion (Hrvatska Legija) ili 369. legionarska pukovnija) je bila postrojba vojske NDH koja je od osnutka u ljeto 1941. pa do predaje Rusima početkom veljače 1943. godine djelovala u sklopu Wehrmachta (vojske Trećeg Reicha) na istočnom bojištu.
Više o njenom putu po istočnom bojištu:

http://hr.wikipedia.org/wiki/369._poja%C4%8Dana_pje%C5%A1a%C4%8Dka_pukovnija

13. ili 14.1.1943. zapovjedništvo 369. pukovnije preuzima topnički potpukovnik Marko Mesić. Nakon zarobljavanja većina časnika i legionara 369. pukovnije se u ruskom zarobljeništvu pridružila novoosnovanoj jedinici nazvanoj 1. Samostalna Jugoslavenska Brigada pod zapovjedništvom potpukovnika Marka Mesića i ostalih zarobljenih hrvatskih časnika. Veliki broj od preživjelih legionara je kasnije poginuo u partizanskoj uniformi tijekom 1944. i 1945.g. u vrlo teškim borbama s Nijemcima kod Čačka 1944. i kasnije 1945. na Srijemskom frontu i kod Slavonskog Broda. Marka Mesića i sve bivše legionarske časnike partizani smjenjuju 18.11.1944. u Beogradu. Sigurnosne službe JA sumnjiče već početkom 1945. više od dvije stotine bivših legionara da su zavrbovani i da rade za ruski NKVD. Kasnije, nakon 1948., na listu osumnjičenih za suradnju s NKVD-om su dodani vjerojatno svi preživjeli. Više na linku, a ima i više drugih izvora.
study
Na vrh Go down
dpuric
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Pravna Služba Pravna Služba
Broj komentara : 3347
REPUTACIJA : 561
Član od : 2012-10-22
Dob : 51
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 8:01

Sve lergionarske jedinice su bile u sastavu Wehrnachta pa su tako i tretitane (za razliku od npr.rumunskih)
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 8:08

Vasilij Zajcev navođenjem odgovarajućih izvora.
Vasilij Grigorjević Zajcev (Василий Григорьевич Зайцев) - Pseudonim Vasya, rođen: 23. ožujka 1915., Yeleninskoye, smrt: 15. prosinca 1991., Kijev. Nacionalnost: Rus, najpoznatiji snajperist u bitci za Staljingrad, zanimanje: Kapetan ruske vojske.
Životopis: Vasilij Zajcev (ruski: Василий Григорьевич Зайцев) je bio sovjetski snajperist za vrijeme Drugog svjetskog rata. Istaknuo se u bitci za Staljingrad gdje je između 10. studenog i 17. prosinca 1942. ubio 225 vojnika i časnika Wehrmachta, uključujući i 11 neprijateljskih snajperista.
Rani život: Zajcev je rođen u malom uralskom selu Yeleniskoye. Ondje je naučio baratati puškom loveći vukove i jelene. Svog prvog vuka ubio je u dobi od pet godina. Njegovo prezime prevedeno sa ruskog znači zec. Nosio je nadimak Vasya. Ratna karijera: Zajcev je služio u sovjetskoj ratnoj mornarici kao činovnik u Vladivostoku. Kada je nacistička Njemačka započela operaciju Barbarossu tj. napad na SSSR on se dobrovoljno premješta na prvu crtu obrane domovine. Dana 22. rujna 1942. Zajcev prelazi Volgu i priključuje se 1047. streljačkoj pukovniji, 284. streljačke divizije, 62. ruske armije koju je vodio general Nikolaj Batyuk. Jednog dana zapovjednik ga je pozvao i pokazao mu na neprijateljskog vojnika kako se skriva na prozoru udaljenom oko 800 metara. Zajcev je nanišanio sa svojom Mosin-Nagant puškom te ubio vojnika. Zatim su se na prozoru pojavila još dva njemačka vojnika te je on ubio i njih. Zbog ta tri fenomenalna hica nagrađen je medaljom za hrabrost i darovan mu je snajper. On je bio heroj demoraliziranih sovjetskih vojnika. Generalštab mu je dao zadaću obučavanja 28 snajperista koji su poslije dobili nadimak Zaichata u prijevodu Zečja djeca. vjeruje se da su njegovi učenici ubili između 1000 i 3000 neprijateljskih vojnika. Nakon rata Zajcev se preselio u Kijev gdje je studirao na sveučilištu tekstila prije nego što je dobio posao kao inženjer. Postaje direktorom tekstilne tvornice u Kijevu gdje ostaje do svoje smrti 1991. godine, samo 10 dana prije raspada SSSR. Pokopan je u Kijevu, iako mu je posljednja želja bila da se ukopa u Staljingradu, ali je ipak 31. siječnja 2006. eshumiran i pokopan uz sve vojne počasti na groblju u Volgogradu (bivši Staljingrad). Široj svjetskoj javnosti postao je poznat nakon filma Neprijatelj pred vratima, gdje ga je kao glavnu ulogu odigrao Jude Law.

Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 8:12

Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4593
REPUTACIJA : 620
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   14.03.13 11:15

Citat :
Max
.........Vladimire, ako misliš na tzv. Vražju diviziju, ona se nije borila kod Staljingrada, nego na 'domaćem' terenu:................
....369. divizija i 369. pukovnija nije isto.........................

Tako je Maxe...........ovde se radi o 369.Kroatische Legion (Hrvatska Legija)......jedna od najnedisciplinovanijih, najneorganizovanijih jedinica pod Staljingradom. Kradje, pljacke, ubistva, silovanja,........ i opsta nedisciplina su bili pojmovi opstepoznati za ovu jedinicu.(Chris Bishop je tako okarakterisao jedinicu na osnovu nemackih izvora) Nemacki oficiri rasporedjeni u tom delu fronta su u jednoj situaciji zamenili pripadnike legije za ruske zarobljenike, jer su po izgledu bili potpuno identicni........razulareni i zapusteni....... No izvorChris Bishop-" SS Hitler's foreign division "

369.divizija "vrazja" je osnovana 43. i sledila je tradicije ove jedinice(operacije na Sutjesci i Neretvi)....!!!!
A prva "vrazja" divizija je bila 42. "vrazija" hrvatska domobranska divizija u sastavu kaznene ekspedicije austrougarske vojske na Srbiju 1914........!!!!!!
Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2188
REPUTACIJA : 112
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 11:41

369 je u ovoj prici potpuno nebitna i marginalna vojna jedinica obzirom na broj vojnika koji je ucestvovao u staljingradskoj bici. ovo je bila kljucna bitka za SSSR i Crvenu armiju.gubitkom Staljingrada bio bi otvoren put prema kavkazu gde zive narodi tradicionalno neprijateljski nastrojeni prema Rusiji ali i prema naftnim poljima Kazahstana.nemci su zaustavljeni na reci Don tradicionalnom uporistu Donskih kozaka. o vojnickim kvalitetima,tradiciji ,hrabrosti i mentalitetu ruskih kozaka suvisno je govoriti.jednostavno nemci nisu imali nikakve sanse protiv rusa i ruske zime.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 11:46

369. hrvatska divizija, poznata pod imenom Vražja, (njem. 369. (Kroatische) Infanterie-Division) bila je hrvatska dobrovoljačka postrojba u sastavu Wehrmachta tijekom drugog svjetskog rata. Ime je dobila po uzoru na 42. "Vražju" diviziju hrvatskog domobranstva iz prvog svjetskog rata. Pripadnici divizije su bili poznati i kao legionari, jer se hrvatske postrojbe u njemačkoj vojsci nazivalo i legijama...
Divizija je ustrojena 21. kolovoza 1942. u austrijskom gradu Stockerau od domobranskih regruta iz Nezavisne Države Hrvatske i njemačkog zapovjednog i vojno-stručnog osoblja. Obuka regruta je počela u rujnu 1942. na vojnom poligonu za obuku u Döllersheimu. Krajem 1942. divizija je imala 12.000 vojnika. U sastavu divizije bilo je i nešto preživjelih pripadnika 369. pukovnije koji su izbjegli zarobljavanje kod Staljingrada.
Sastav:
•369. izviđačka bojna
•369. grenadirska pukovnija
•370. grenadirska pukovnija
•369. topnička pukovnija
•369. motorizirana inženjerijska bojna
•369. protutenkovska bojna
•369. bojna veze
1943., iako je prvotno bilo planirano da divizija bude poslana na istočno bojište, odlučeno je da bude poslana u borbu protiv partizana na prostoru NDH. Prvi vlakovi za Hrvatsku su počeli 18. prosinca 1942., prebacujući diviziju u Sisak. 5. siječnja 1943. divizija je pretrpjela prve žrtve kada je jedan vlak sa Izviđačkim odjeljenjem naišao na minu 8 km južno od Siska pri čemu je iz tračnica iskočila lokomotiva i četiri vagona. 11 vojnika i jedan željezničar su poginuli od vatre koja je otvorena na vlak sa obje strane pruge. Uvedena je u borbu tijekom siječnja 1943. na Banovini protiv partizanske Sedme banijske divizije u sklopu operacije „Weiss 1“. Tijekom operacija „Weiss 1“, „Weiss 2“ i „Schwarz“ bila je podređena zapovjedniku korpusa „Hrvatska“ generalu Rudolfu Lütersu. Tijekom bitke na Sutjesci, pretrpjela je težak poraz u području Balinovca i Jeleča od partizanske Prve proleterske divizije, kada je razbijena njena borbena grupa „Hene“. Od kolovoza 1943. podređena je Drugoj oklopnoj armiji, najprije neposredno, a od listopada 1943. u sastavu 5. SS brdskog korpusa u istočnoj Bosni, Hercegovini i južnoj Dalmaciji. Sudjelovala je u brojnim operacijama protiv NOVJ u sastavu svog korpusa. Kraj rata Nakon reorganizacije, divizija je raspoređena je u obranu okolice Mostara. Tijekom Mostarske operacije u veljači 1945. potisnuta je iz Mostara i nanjeti su joj teški gubici. Svoj ratni put završila je 15. svibnja 1945. na austrijskoj granici bezuvjetnom predajom jedinicama NOVJ.

Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2188
REPUTACIJA : 112
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:05

lacoš
totalno si promasio temu.tema nije NDH.369 ili neka druga jedinica,. ovo je forum bivsih pripadnika JNA a ne oruzane snage NDH i ratni put njenih jedinica.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:12

aleksandar obradovic (citat):
Citat :
Max
.........Vladimire, ako misliš na tzv. Vražju diviziju, ona se nije borila kod Staljingrada, nego na 'domaćem' terenu:................
....369. divizija i 369. pukovnija nije isto.........................

Tako je Maxe...........ovde se radi o 369.Kroatische Legion (Hrvatska Legija)......jedna od najnedisciplinovanijih, najneorganizovanijih jedinica pod Staljingradom. Kradje, pljacke, ubistva, silovanja,........ i opsta nedisciplina su bili pojmovi opstepoznati za ovu jedinicu.(Chris Bishop je tako okarakterisao jedinicu na osnovu nemackih izvora) Nemacki oficiri rasporedjeni u tom delu fronta su u jednoj situaciji zamenili pripadnike legije za ruske zarobljenike, jer su po izgledu bili potpuno identicni........razulareni i zapusteni....... No izvorChris Bishop-" SS Hitler's foreign division "

369.divizija "vrazja" je osnovana 43. i sledila je tradicije ove jedinice(operacije na Sutjesci i Neretvi)....!!!!
A prva "vrazja" divizija je bila 42. "vrazija" hrvatska domobranska divizija u sastavu kaznene ekspedicije austrougarske vojske na Srbiju 1914........!!!!!!

Samo sam htio da pojasnim sudjelovanje Vražje divizije na Staljingradskom bojištu,tj nesudjelovanje.NDH nema veze sa postom o Staljingradu već je spomenuta usput,tj članak je prenesen iz Winklopedije.

Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:16

Nadam se da smo sada elaborirali ovaj dio i da se možemo vratiti osnovnoj temi. study
Na vrh Go down
dpuric
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Pravna Služba Pravna Služba
Broj komentara : 3347
REPUTACIJA : 561
Član od : 2012-10-22
Dob : 51
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:28

Odbrana Staljingrada fakticki je otpocela 25.jula. izbijanjem nemaskih snaga na reku Don.
16.tenkovska divizija je prostor izmedju Dona i Volge presla za 11 caova (5-6 km na sat) iako je taj prostor utvrdjivalo oko 150 000 ljudi.

Samo 23.avgusta nemacka avijacija je izvrsila 1500 poletanja i za 200 dana materijalni gubici SSSR-a su

-41 000 stambenih jedinica (85%)
-115 skola
-86 decjih ustanova
-42 bolnice
-razruseno 400km zeleznicke pruge i razoreno 58 fabrika.
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:37

@dpuric (citat):
Samo 23.avgusta nemacka avijacija je izvrsila 1500 poletanja i za 200 dana materijalni gubici SSSR-a su

-41 000 stambenih jedinica (85%)
-115 skola
-86 decjih ustanova
-42 bolnice
-razruseno 400km zeleznicke pruge i razoreno 58 fabrika.

Upravo to se kasnije pokazalo kao veliki problem njemačkim jedinicama, Sovjeti su u ruševinama napravili "žilava" uporišta a oklopne jedinice u takvom okruženju nisu bile od neke koristi.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:42
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 12:56
Evo kako su probali napravit profil dvaju generala koji su se borili kod Staljingrada

Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 13:22

lacoš, ovaj video je sagledavanje bitke iz posebnog ugla ali odlično je urađeno. Preporučujem svima koji su zainteresovani za ovu temu. study
Na vrh Go down
ZAGORAC
GENERAL ARMIJE u rezervnom sastavu
GENERAL ARMIJE u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Sigurnost/Bezbednost Služba Sigurnosti / Bezb(j)ednosti
Broj komentara : 3452
REPUTACIJA : 964
Član od : 2012-02-13
Dob : 54

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 17:47

aleksandar obradovic (citat):
@Max Blitz (citat):
.........Vladimire, ako misliš na tzv. Vražju diviziju, ona se nije borila kod Staljingrada, nego na 'domaćem' terenu:................
....369. divizija i 369. pukovnija nije isto.........................

Tako je Maxe...........ovde se radi o 369.Kroatische Legion (Hrvatska Legija)......jedna od najnedisciplinovanijih, najneorganizovanijih jedinica pod Staljingradom. Kradje, pljacke, ubistva, silovanja,........ i opsta nedisciplina su bili pojmovi opstepoznati za ovu jedinicu.(Chris Bishop je tako okarakterisao jedinicu na osnovu nemackih izvora) Nemacki oficiri rasporedjeni u tom delu fronta su u jednoj situaciji zamenili pripadnike legije za ruske zarobljenike, jer su po izgledu bili potpuno identicni........razulareni i zapusteni....... :no:izvorChris Bishop-" SS Hitler's foreign division".

To vrijedi za razdoblje do svibnja '42. Nakon toga, priča je bitno drugačija.

Na kraju priče, od prvotnih 3.865 pripadnika, veliki dio od 429 koji su preživjeli Staljingrad i ruske logore poginuo je u partizanskoj uniformi kod Čačka '44. i kasnije na Srijemskom frontu, kao i kod Slavonskog broda.

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan
Kapetan
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3042
REPUTACIJA : 38
Član od : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 18:50

@ZAGORAC (citat):
To vrijedi za razdoblje do svibnja '42. Nakon toga,priča je bitno drugačija.

Na kraju priče,od prvotnih 3.865 pripadnika,veliki dio od 429 koji su preživjeli Staljingrad i ruske logore poginuo je u partizanskoj uniformi kod Čačka '44. i kasnije na Srijemskom frontu,kao i kod Slavonskog broda.

Ne "petljam se" tamo gde mi nije mesto ali jeli ovo diskusija o Stalingradu ili  o 369.Kroatische Legion (Hrvatska Legija)...... Question Question
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 19:02

@SveJug (citat):
Ne "petljam se" tamo gde mi nije mesto ali jeli ovo diskusija o Stalingradu ili  o 369.Kroatische Legion (Hrvatska Legija)...... Question  Question

Zašto se ne bi petljao SveJug, ovo je povijesna tema o Staljingradskoj bitci.
U tom kontekstu je 369. legionarska pukovnija trebala biti spomenuta jer je povijesna činjenica njeno sudjeovanje u tim događajima, ali i ne širiti dalje priču o 369. legionarskoj diviziji (vrlo sličan naziv, ali se ne radi o istoj vojnoj jedinici!!).


Max Blitz: komentar modifikovan dana: 22.07.14 22:32; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan
Kapetan
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3042
REPUTACIJA : 38
Član od : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 19:06

@Max Blitz (citat):
@SveJug (citat):

Ne "petljam se" tamo gde mi nije mesto ali jeli ovo diskusija o Stalingradu ili o 369.Kroatische Legion (Hrvatska Legija)...... Question Question

Zašto se ne bi petljao SveJug, ovo je povijesna tema o Staljingradskoj bitci.
U tom kontekstu je 369. legionarska pukovnija trebala biti spomenuta jer je povijesna činjenica njeno sudjeovanje u tim događajima, ali i ne širiti dalje priču o 369. legionarskoj diviziji (vrlo sličan naziv, ali se ne radi o istoj vojnoj jedinici!!).

Tako sam i mislio ali sam se mozda pogresno izrazio Embarassed (J..i ga opet moj nedostatak recnika, ubuduce cu pisati Svedski.) Neutral

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 19:09

Pročitaj o tome preko onih linkova koji su postavljeni, sve je dosta jasno i detaljno napisano, ako te to zanima.
Navedeno je i dosta ostalih izvora.
A sudjelovanje vojne jedinice iz NDH u Staljingradskoj bitci zaista nije osnovna vodilja ove teme, ni u kom slučaju. Exclamation
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan
Kapetan
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3042
REPUTACIJA : 38
Član od : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Staljingradska bitka - žrtve   14.03.13 19:49

Posle citanja postova o Stalingradu velim da pogledam i fim o tome pa cu mozda lakse komentarisati nesto posle toga  SmileNa vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Staljingradska bitka - žrtve   16.03.13 6:24


Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 2436
REPUTACIJA : 147
Član od : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   18.03.13 22:48

S kojom je optikom "radio" na tim daljinama..
Ovom T-34 su trebali bar pokitati kupolu..

_________________
RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU..
CHE ......    Cool
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   21.03.13 4:03
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.03.14 16:15; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Bogart
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 444
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-06-07

KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   31.03.13 1:48

@bojnik (citat):
Po zaljećenju, prekomanda u Bosnu i na zadnje služba u Petrovaradinu. Po bojevim djelovanjima na Srijemskome frontu, povlaćio se sa glavninom snaga prema unutrašnjosti Slavonije. Uhićen u kolovozu 45 kod đakova i osuđen na 15 godina robije. Pomilovan 54, sa gubitkom građanskih prava i konfiskacijom imovine. kasnije od 93, primao vojnu mirovinu + dodatak od njemačke vojske, umro 2007. godine. I to je jedna strana Staljingradske bitke.

E, a mene zanima da li je i nakon prekomande bio medju "vragecima"?
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Staljingradska bitka - žrtve   

Na vrh Go down
 
Staljingradska bitka - žrtve
Na vrh 
Stranica 2/7Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Staljingradska bitka - žrtve
» BITKA KOD KURSKA
» Kijevska bitka 1941. - najveće okruženje u povijesti ratova
» KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan
» Karaula 'Šentilj' januar 1990. - januar 1991.

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: