| Za prijatelje željeznice i željezničke modelare | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
purger GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ

Orden za VZ Broj komentara : 4527 REPUTACIJA : 557 Član od : 2009-11-15 Dob : 52
ZAGREB
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 19:43 | |
| Ne nije bilo toga  _________________ Tko pjeva često zlo i misli
|
|
 | |
pera84 GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a

Jubilarna Medalja 7 g.
Prva Petol(j)etka Broj komentara : 3788 REPUTACIJA : 644 Član od : 2011-03-17
USA
 | |
 | |
mirko bratuš Poručnik

Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g.
značka PV Broj komentara : 2481 REPUTACIJA : 128 Član od : 2012-04-15 Dob : 70
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 19:53 | |
| @dinosaurus,krasni snimci. |
|
 | |
dinosaurus Kapetan I klase

Broj komentara : 4229 REPUTACIJA : 297 Član od : 2013-10-10
Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 19:55 | |
| - @mirko bratuš (citat):
- @dinosaurus,krasni snimci.
Hvala Mirko,biće ih još ali moram da vidim prvo sa Stankom,ne bi da skrenem temu koju je započeo ovako lepo.. |
|
 | |

Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 20:10 | |
| Inače pruga Beograd-Bar spada pod naj teže pruge u Evropi. Most koji se vidi na snimku''Mala Rijeka''do pre par godina bio je naj višlji železnički most na svetu,trenutno je naj višlji u Evropi. Jedna od zanimljivosti je da u jednom od tunela postoji most iznad reke ponornice,dugačak nekih 12 metara...nemože se primetiti jer je zaklonjen pločama... |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Značka PV Broj komentara : 689 REPUTACIJA : 72 Član od : 2013-02-24 Dob : 68
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 20:29 | |
| Vozio sam se prugom Beograd - Bar u srpnju/julu 1977. godine sa svojom curom (budućom suprugom). Ljetovali smo u Igalu. Stigli bi brže i jeftinije da smo išli vlakom do Ploča ili avionom do Dubrovnika, pa dalje autobusom, ali sam ja htio vidjeti barsku prugu. Uzeli smo spavaća kola Zagreb - Bar koja su se kačila u Zagrebu na brzi vlak Hamburg - Beograd - Bar (da, u ta zlatna željeznička vremena moglo se putovati bez presjedanja od Hamburga do Bara). Iz Zagreba se kretalo rano popodne pa smo se stigli i naspavati, a probudili smo se upravo u svitanje negdje oko Prijepolja. Ne trebam naglašavati da sam čitav put do Bara odstajao na prozoru. Dobro se sjećam mosta Mala Rijeka, a bogami i straha iznad kanjona Morače. Inače imam akrofobiju, pa kad sam vidio duboko dolje kamione i autobuse koji su ličili na mrave odmah sam se odmaknuo od prozora i čvrsto se oslonio na vrata kupea. |
|
 | |
mirko bratuš Poručnik

Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g.
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 20:35 | |
| @Stanko1,znamo mi zašto si uzeo spavača kola.  |
|
 | |

Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 20:39 | |
| |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 21:09 | |
| S obzirom da tema ima lijepi broj pregleda, a imamo i suradnike koji daju svoj doprinos, možete od mene očekivati nove pošiljke slika i pričica sa pruga u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji (Vojvodina). Pa za ovaj put jedan, hajmoreći, uvodni prilog.Ekipa sa foruma zeljeznice.net izvela je u ožujku/martu 2007. svoju prvu veću railfanovsku ekspediciju, a meta je bila bivša (nažalost) pruga Sisak Caprag - Karlovac. Mi smo obišli trasu Sisak Caprag - Skakavac - most na Kupi, nažalost porušen u prošlom ratu.Ekipa kod mosta na kupi između Skakavca i Rečice: Osim što šalabazamo živim i mrtvim prugama mi railfanovi se družimo i u drugim prilikama. Između ostalog na tradicionalnoj roštiljijadi u Hrvatskom Zagorju. Početna točka nam je uvijek Budinšćina, a zatim se upućujemo na mjesta koja omogućuju dobar foto-safari i prikladno mjesto za pečenje i krkanje. Na prvoj roštiljijadi 2007. bilo nas je 6, a na rekordnoj preklanjskoj 34.Ovo je slika iz 2007. Oni koji prate TV kvizove morali bi prepoznati tipa u sredini (da - i Krešo je railfan!): Roštiljijada 2007., društvo ispod željezničkog mosta na Bednji nedaleko Novog Marofa: Roštiljijada 2010., dio društva (bilo nas je ukupno oko 25) u Konjšćini: Za kraj ovog priloga moja malenkost u Vinkovcima, na povratku iz Sombora u Zagreb (putovali smo automobilom, al' kud će suza neg' na oko): |
|
 | |

Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 21:10 | |
| Pera nešto mi je malo sećanja ostalo na elektro vuču,parne slabo  |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 21:11 | |
| - @mirko bratuš (citat):
- @Stanko1,znamo mi zašto si uzeo spavača kola.

Naravno, a znam i ja. Predbračne dužnosti su obavljene do Vinkovaca, pa se onda slatko spavalo sve do Prijepolja. |
|
 | |

Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 27.01.14 21:15 | |
| Stanko grešim li ako kažem da je pruga na kojoj stojiš ulaz u Vinkovce iz pravca Šida? |
|
 | |

Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 1:59 | |
| Pruga Beograd-Bar je jednokolosečna pruga za mešoviti saobraćaj. Radjena je u periodu 1952-1976. Dužina pruge iznosi 454 km,od čega je 287 km na teritoriji Srbije a 167 km na teritoriji Crne Gore. Najviša tačka na pruzi je Kolašin (1030 m.n.v.) a najniža Bar (12 m.n.v.)
Na pruzi su 254 tunela ukupne dužine 144 km a najduži su Sozina (6,176 m) i Zlatibor (6,169m) Na pruzi Beograd-Bar postoje 234 mosta u ukupnoj dužini 14,600 m. Najviši most je Mala Rijeka..nekada najviši ž.most na svetu a sada trenutno u Evropi.
Podaci sa neta |
|
 | |
milutins Kapetan

Jubilarna Medalja 7 g.
Znacka PV Broj komentara : 3426 REPUTACIJA : 90 Član od : 2009-08-19 Dob : 56
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 4:47 | |
| Kad god vidim ovako zapustenu prugu uhvati me neka tuga.Kako li su se samo nekada seljaci zgranuto cudili probijanju tunela kroz planinu,velikom mostu preko rijeke.Pomislim koliko li je samo golobradih mladica ubralo prvu ljubicicu ili runolist na Dinari i odnijeli ih svojoj dragoj u Split ili Zadar.Broj takvih ce vjerovatno ostati zauvijek tajna. Ali ti su golobradi mladici sigurno dugo godina ostali veliki u zaljubljenim ocima djevojackim. A vozovi(vlakovi)su stenjali lickom prugom,savladjivali 18%uspona,prenosili sve sto se natovarilo na njih,odvozili do cilja i teret i putnike. Preko te pruge i vozova(vlakova)zaradjivali su hljeb svojoj djeci,zavrsavali skole,dobivali zvanje i kvalifikacije,zastavice,medalje,ordenje,drustvene stanove..........,odlazili negdje daleko................ izvor: doradjena prica mozda udje u milutinovu  neobjavljenu knjigu"Iz Moje Zavicajne Torbe"  -testiram publiku prepravljeno 2 puta: razlog dodat izvor  _________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins: komentar modifikovan dana: 29.01.14 6:05; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 6:48 | |
| - @dinosaurus (citat):
- Stanko grešim li ako kažem da je pruga na kojoj stojiš ulaz u Vinkovce iz pravca Šida?
Ne griješiš. Kolosijeci na slici idu u ovim smjerovima: sasvim lijevo za Osijek via Gaboš - Ernestinovo; do njega za Borovo - Dalj - Bogojevo - Sombor - Suboticu; ovaj na kojem stojim i onaj desno od njega za Šid - Beograd; sasvim desno za Brčko.Pruga Vinkovci - Tovarnik - državna granica nedavno je modernizirana i prilagođena za brzinu od 160 km/h (djelomice financirano iz predpristupnih fondova EU). No što to vrijedi kada tom prugom prolazi jedan jedini brzi vlak (414/415 Beograd - Zürich - Beograd).Željeznica je u Hrvatskoj bila dugo godina zapostavljena i zapuštena (ali ne toliko kao u Srbiji i BiH) jer je prednost dana autocestama. Sadašnja se vlada konačno odlučila za velika kapitalna ulaganja u željeznicu, dijelom iz fondova EU, pa se na sve strane obavljaju remonti i modernizacije pojedinih dionica. Također je ovih dana sklopljen ugovor s konzorcijem Končar & Gredelj za isporuku 44 nova motorna vlaka (16 elektromotornih za međugradski promet, 16 elektromotornih za prigradski promet i 12 dizelskih). |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 8:29 | |
| |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 8:30 | |
| |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 8:31 | |
| |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 8:33 | |
| |
|
 | |
Stanko1 Stariji Vodnik

Jubilarna Medalja 7 g.
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 8:37 | |
| |
|
 | |
mirko bratuš Poručnik

Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g.
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 8:51 | |
| Muzejski vlak na bohinjski progi.
https://www.youtube.com/watch?v=KyQ39eMRAcU |
|
 | |

Beograd
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 12:12 | |
| Odlično Mirko.. Interesuje me ako znaš,od kada su oni bunkeri što se vide uz prugu... |
|
 | |
milutins Kapetan

Jubilarna Medalja 7 g.
Znacka PV Broj komentara : 3426 REPUTACIJA : 90 Član od : 2009-08-19 Dob : 56
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 13:25 | |
| Stanko ova "bosanka" 97-028,uskotracna garavusha? Pretpostavljam da imas vise podataka o njoj,moguce je da si uslikao onu bijelu tablu sa lijeve strane gdje se vjerovatno nalaze podaci o proizvodjacu i sl.Ova numeracija na celu?Sta u stvari predstavlja?Serijski broj locomotive ili oznaku pod kojom je zavedena u JDZ,JZ,SZ? U Bosni su dominirale njemacke locomotive dobijene posle rata kao reparaciona ratna odsteta,ili pak locomotive dobijene od UN. Znas li koje proizveo "bosanku 97-028? I sarganska osmica, renovirana i koja je sada vrijedan eksponat u Mokroj Gori vuce korijene iz Bosne. Radila je sumskom preduzecu u Rogatici koju ju je poklonilo kompleksu Mokra Gora, sada tu stoji pored mnogih lokomotiva uzanog kolosijeka
ps. u Bosni su vrlo cesto sumske parnjace prilagodjavali,renovirali za uskotracnu 706 mm prugu,buni me ova oznaka 97-028??? _________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
|
|
 | |
mirko bratuš Poručnik

Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g.
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 14:27 | |
| @dinosaurus ti bunkerji so služili varovanju tunelov in mostov.Po letu 1918 je tu potekala meja med Italijo in Jugoslavijo,takoimenovana Rapalska meja.Upam,da razumeš.Se lažje izražam v svojem jeziku. |
|
 | |
mirko bratuš Poručnik

Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g.
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare 28.01.14 14:33 | |
| Še ena zanimiva
https://www.youtube.com/watch?v=3ZWthneVSAY |
|
 | |
Sponsored content
 | Naslov komentara: Re: Za prijatelje željeznice i željezničke modelare  | |
| |
|
 | |
| Za prijatelje željeznice i željezničke modelare | |
|