FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 Mažino linija i napad na Francusku

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next
AutorPoruka
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Mažino linija i napad na Francusku   01.09.13 16:41

Nemačka okupacija Francuske, koja je izvršena za 42 dana (od 10. maja do 22. juna 1940), bila je jedno od najvećih iznenadjenja Drugog svetskog rata. Smatralo se da je Francuska bezbedna.   sa svojom defanzivnom strategijom odbrane, koja je bila zasnovana na primeni zaprečne vatre i sistema utvrđenja kako bi se iznurenom neprijatelju nanelo što više gubitaka.

Posle Prvog svetskog rata Francuska je usvojila defanzivnu strategiju odbrane, oslonjenu na sistem povezanih utvrdjenja.
Takva taktika je usvojena posle gorkog iskustva, kada su francuske trupe imale ogromne gubitke tokom ofanzivnih akcija na utvrđene linije nemačke odbrane. Glavni projekat te doktrine bila je izgradnja Mažino linije, koju su sačinjavali sistemi utvrđenja prema nemačkoj granici.
Vojni stratezi bili su uvereni da će kompleks utvrđenja zaustaviti Nemce, dati Francuzima vreme za mobilizaciju vojske u slučaju nemačkog napada, kao i anulirati nemačku brojčanu nadmoćnost.
Mažino linija bila je izuzetno skup projekat.To se negativno odrazilo i na modernizaciju francuske armije, zbog čega su njene kopnene snage i avijacija ušle u rat sa zastarelom tehnikom. Jedina svetla tačka bile su tenkovske jedinice koje su u to vreme bile savremene, ali zbog loše primenjene taktike nisu bitnije uticale na ishod borbi.


Francuska ratna mornarica је bila prilično moderna ali ona nije došla do izražaja jer je bila skoncentrisana u Sredozemlju.
Francusko ratno vazduhoplovstvo je bilo slabije i lošije od nemačkog. Tek krajem 1930tih godina počeli su proizvoditi modernije avione ali je to bilo prekasno da bi se odrazilo na frontu.
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   01.09.13 17:12

Sistem betonskih utvrđenja

Mažino liniju je činio sistem betonskih utvrdjenja, tenkovskih prepreka, minskih polja, mitraljeskih gnezda i ostalih vidova odbrane koje je Francuska izgradila duž svojih granica sa Nemačkom i Italijom pred Drugi svetski rat. Bila je dugačka više od 500 kilometara i prostirala se od Švajcarske do Ardena u Belgiji.

Utvrdjenja se nisu prostirala kroz “ neprolazne “ Ardene i duž granice sa Belgijom, jer su Francuska i Belgija 1920. godine potpisale savez. Tim savezom Francuska se obavezala da će izvoditi vojne operacije u Belgiji ukoliko bude napadnuta od Nemačke. Kada je Belgija 1936. poništila sporazum i proglasila neutralnost, Mažino linija je ubrzo proširena duž francusko-belgijske granice, ali nije bila podjednako i kvalitetno uradjena kao na drugim delovima.Odbrambena linija sastojala se od mnogobrojnih utvrdjenih tačaka, bunkera i kupola sa fiksnim ili pokretnim krovom. Imala je povezane komplekse bunkera za hiljade ljudi, bilo je 108 glavnih utvrdjenja na svakih 15 km, sa više manjih utvrdjenja između. Više od 100 kilometara tunela bilo je povezano internom železnicom. Linija je imala 78 skloništa i oko 5.000 bunkera. Takođe su bila izgradjena 22 velika skloništa koja su se nazivala tvrdjavama. Svaka utvrdjena tačka imala je jaka čelična vrata, podzemni izvor energije, filtere za vazduh, prostorije za odmor i spavanje. Sva utvrdjenja su bila izgrađena od betona i kamena, okružena bodljikavom žicom, minskim poljima i protivoklopnim preprekama.Najjače utvrdjene odbrambene tačke Mažino linije bile su oko većih industrijskih regiona Meca, Lautera i Alzasa.Glavnina anglo-francuskih snaga bila je razvijena početkom maja 1940. na istočnim granicama Francuske - od obale Lamanša do švajcarske granice ,svrstana u 3 grupe armija  pod komandom francuskog generala Žozefa Žorža.
Na čelu 1. grupe armija sastavljene od 32 francuske I 9 britanskih divizija nalazio se francuski general Bijot.
2 grupom armija (39 francuskih divizija ) bio je general Pretel.
Na čelu 3 grupe (11 divizija )bio je general Beson.
Posle mobilizacije ,Belgija je povećala svoje trupe na 23 a Holandija na 10 divizija. Ukupno na ovom sektoru je bilo 147 divizija ( od toga 23 tenkovske,mehanizovane I motorizovane ) sa 3 785 000 vojnika,3100 tenkova, 3800 aviona, 14500 art. orudja cal 75 mm i više)
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   01.09.13 17:26

Napad na Francusku

Kada su Nemci krenuli ka Francuskoj pokazalo se da Mažino linija i nije tako dobar odbrambeni sistem. Nemci su pri napadu u suštini primenili,malo izmenjen, ratni plan iz Prvog svetskog rata poznat kao „Šlifenov plan“,. Tadašnji plan predvidjao je zanemarivanje neutralnosti Belgije i Luksemburga i snažan prolaz nemačkog desnog krila kroz Belgiju i severnu Francusku u jugozapadnom smeru.Plan za osvajanje Francuske šifrovano se zvao „Gelb“ ( žuto ), i podrazumevao je zaobilaženje sa severa Mažino linije,okupaciju Holandije i Belgije , osvajanje severne Francuske i stvaranje velikog mostobrana za proširenje pomorskog i vazdušnog rata protiv Engleske, kao i izbacivanje Francuske iz dalje borbe.U tu svrhu je na zapad prebačeno tri grupe armija sa ukupno 136 divizija. Od toga 10 tenkovskih i 7 motorizovanih. Cela ova grupacija imala je 3 300 000 vojnika, 2580 tenkova, 3824 aviona, 7378 art. orudja cal 75 mm i više.
Nemačka vojska sastojala se od tri grupe armija.
Prema Belgiji i Luksemburgu nastupala je armija „A“ pod komandom generala Gerta Rundštata ( 38 divizija + 7 tenkovskih ) ,
prema Holandiji sastavi iz grupe armije „B“ general Feodor fon Bok  (24 divizije + 3 tenkovske + 2 motorizovane ),
i prema Francuskoj armijska grupa „C“, general Vilhelm Leb  (19 divizija).
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 50
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   01.09.13 17:42

Zanimljiva tema Zemunac. Very Happy 
U vremenu od jeseni 1939 do ljeta 1940, saveznici su na zapadnom frontu imali vojnu premoć. Mogli su preuzeti inicijativu i napasti ali zbog lošeg političkog i vojnog vodstva nisu ni pokušali. Hitler se bojao toga, a zanimljivo je da je i Musolini u tom periodu još "vagao". Potencijalno zauzimanje nekoliko strateških industrijskih gradova na jugu Njemačke je možda moglo promjeniti cijeli tok rata.
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   01.09.13 18:19

Iznenađenje iz pravca Ardena

Iznenađenje je stiglo iz pravca Ardena, “neprohodnog” planinskog lanca koji obuhvata veliki deo Belgije i sastoji se od jezera i šumskih predela. Teren je bio neravan i veoma neprohodan, težak za kretanje oklopnih snaga.
Greška saveznika bila je što su mislili da će napad nemačkih snaga biti po istom scenariju i planu kao u Prvom svetskom ratu. Nemačka armijska grupa „B“ napala je u prvoj fazi Holandiju i Belgiju. Saveznici su naseli i poslali veliki deo svojih snaga u Belgiju da posedne položaje pre napada nemačkih snaga,  misleći da je to glavni pravac nemačkog napada.,dok su Ardeni praktično ostali bez prave odbrane.

Ali nemačka komanda odlučila je da glavni udar izvede sastav iz grupe armije „A“ i to tenkovska grupa generala Paula Klajsta ( 1250 tenkova) i tenkovski korpus generala Hermana Hota ( 540 tenkova ),  preko Ardena, računajući na faktor iznenađenja koji je u potpunosti uspeo.  Armijska grupa „A“ je izvršila prodor kroz neprohodne predele Ardena i na taj način zatvorila obruč oko savezničkih snaga koje su bile iznenađene i u potpunom rasulu. To je omogućilo nemačkim oklopnim jedinicama da brzo napreduju. Posebno se isticala Sedma Romelova oklopna divizija, zbog čega je dobila naziv „Avetinjska divizija“.Takodje je i general Gothard Hajnric, koji je komandovao 12. korpusom, uspeo 14. juna da probije Mažino liniju.


Posle prelaska Ardena, nemačke oklopne jedinice nastavile su ubrzano dalje napredovanje kroz Francusku,plan "Rot" (crveno) koju su okupirali za 42 dana.
Gledajući brojke,saveznici su imali preimućstvo u ljudstvu,tenkovima, i artiljeriji.
Zaostajanje u broju aviona je bilo zanemarljivo.
Medjutim, nemačko naoružanje je bilo znatno modernije i efikasnije,a komandovanje daleko veštije i uspešnije.
Prednost Nemačke je posebno došla do izražaja na glavnim pravcima udara gde su nemački generali uspeli da skoncentrišu ogromne snage i brzo slome protivničku odbranu


Gubici
Nemačka: poginulo 27 100 , ranjeno 111 000, nestalo 18 400
Francuska: poginulo 84 000, zarobljeno 1 550 000 vojnika


NAPOMENA Podaci o gubicima se razlikuju u zavisnosti od izvora.

Izvori:
www.maginot-hackenberg.com
www.en.wikipedia.org/wiki/Maginot_Line
www.mysite.verizon.net/vzev1mpx/maginotlineatwar
www.maginot-line.com
www.maginot.org

Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   11.09.13 13:33

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 01.04.14 2:06; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : dodata slika)
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   12.09.13 1:01

Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   12.09.13 2:55

Interesantna tema.Dobro dodje da se osvjezi pamcenje i ponovi znanje(poprilicno zaboravljeno)iz srednje skole.
Zacudio me ovoliki broj zarobljenih francuskih vojnika-1 550000.
Za mene je potpuno nov podatak.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1356
REPUTACIJA : 83
Član od : 2013-03-11
Dob : 50
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   12.09.13 9:25

Kada je vojska loše vođena i kada ti neprijatelj brzo uđe u dubinu iz više pravaca šta se dešava a i prestolnica padne.Naravno predaja čitavih demoralisanih armija.Još kad ti vrhovna komanda potpiše bezuslovnu kapitulaciju onda je to kraj.Cifra od 1,5 miliona vojnika zarobljenih je sasvim realna.     Tema je dobra za analizu tako brzog pada Francuske.
Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2081
REPUTACIJA : 106
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   12.09.13 13:50

sta se dogodilo sa francuskim vojnicima poreklom iz Afrike?
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   12.09.13 23:54

@milutins (citat):
Zacudio me ovoliki broj zarobljenih francuskih vojnika-1 550000.
Za mene je  potpuno nov podatak.

                    Podaci su dosta šareni . Francuska wikipedija kaže još više. Arrow 
Dobar je Semsudinov komentar
@semsudin (citat):
Kada je vojska loše vođena i kada ti neprijatelj brzo uđe u dubinu iz više pravaca šta se dešava a i prestolnica padne.Naravno predaja čitavih demoralisanih armija.Još kad ti vrhovna komanda potpiše bezuslovnu kapitulaciju onda je to kraj.Cifra od 1,5 miliona vojnika zarobljenih je sasvim realna.     Tema je dobra za analizu tako brzog pada Francuske.

Ako pogledamo podatak o brojnom stanju Saveznika i on varira 2 860 000-3 300 000-3 785 000.
(Belgija je imala oko 600 000 a Holandija oko 350 000 i neko je računao i njih a neko ne).
Vidimo da nisu svi zarobljeni,verovatno su neki otišli svojim kućama.

wikipedia (citat):
...a otprilike 15% ratnih zarobljenika koji su služili pod Vichyjem pridružili su se snagama generala de Gaulla, dok je ostatak poslan kući na demobilizaciju...
Francuski generali su se potpuno oslonili na pogrešne  predpostavke i nisu imali rezervni plan.
Samo 10 dana od početka napada,20.05.1940. Nemci su sa tenkovima izbili na obalu Atlantika.
Strašno je  kad u zemlji imate neprijatelja sa 1000  tenkova i 1 000 000 vojnika.
26.05. je počela najveća bežanija u istoriji - evakuacija iz Denkerka.
Uglavnom su bežali Englezi (evakuisano 215 000 engleskih i 123 000 francuskih vojnika.Ukupno 338 000 . Završeno 04.06.)
Francuska vlada je 10.06. pobegla za Tur a onda 14.06. u Bordo,

14.06. Nemačke trupe ulaze u Pariz bez borbe.16.06.Peten preuzima vladu

22.06. Francuska potpisuje kapitulaciju@vladimir (citat):
sta se dogodilo sa francuskim vojnicima poreklom iz Afrike?Na žalost, ništa lepo.
Imali su mnogo lošiji tretman u zarobljeništvu nego Evropljani (ako su uopšte i stizali do logora).
Za Nemce su oni bili varvari i niža rasa .
Gledao sam na TV History o njima.Nemci su u to vreme snimili propagandni film u kome su oni zarobljeni i plešu neki svoj narodni ples
a nemački komentator kaže: "Eto kakvi varvari i divljaci se bore na strani Francuza".
Niko od njih nije preživeo.


Max Blitz: komentar modifikovan dana: 01.04.14 2:09; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : dodat citat)
Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2081
REPUTACIJA : 106
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 9:00

1875 blindes ako se moze verovati ovim podacima francuzi su imali 1875 oklopnjaka, a nemci 1158 .gledano po brojkama englezi I francuzi su imali znatno vece snage.problem je nastao kada su nemci zaobisli odbrambenu liniju za kolu se verovalo daje neprobojna I usli u nebranjen prostor.
Na vrh Go down
dpuric
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Pravna Služba Pravna Služba
Broj komentara : 3336
REPUTACIJA : 561
Član od : 2012-10-22
Dob : 51
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 10:23

@vladimir (citat):
sta se dogodilo sa francuskim vojnicima poreklom iz Afrike?

U principu imali su razlicitu sudbinu. Jedan deo je imao tretman ratnih zarobljenika. Jedan deo, uglavnom odmah po zarobljavanju, je likvidiran. Treci deo je, verovali ili ne,  delio sudbinu vojnika-pripadnika Vermahta.
Primera radi>  845.crnacko-arapski bataljon u sastavu 104.lovacke divizije na teritoriji Uzica i Pozege 1944. godine pocinio je teske zlocine protiv civilnog stanovnistva. U njegovom sastavu su uglavnom bili bivsi pripadnici francuske Legije stranaca zarobljeni u Francuskoj.
U sastavu jedinica Vermahta bilo je i Indonezana, Iracana, Kineza. 
E sada, kako ove podatke dovesti u vezu sa rasnim pitanjem koje su zagovarali nacisti ?

Korisceni podaci sa sajta www.stormfront.org.
Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2081
REPUTACIJA : 106
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 10:43

Џејмс Кливленд „Џеси“ Овенс americki sprinter koji je Hitlera isterao sa olimpiskog stadiona u Berlinu. da vojnik Vermahta bude crnac to je nezamislivo???? Hitler nije mogao da gleda kako se dodeljuje zlatna olimiska medalja jednom crncu a kamoli crnca u uniformi vermaha.
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 11:04

@vladimir (citat):
1875 blindes  ako se moze verovati ovim podacima francuzi su imali 1875 oklopnjaka, a nemci 1158 .gledano po brojkama englezi I francuzi su imali znatno vece snage.problem je nastao kada su nemci zaobisli odbrambenu liniju  za kolu se verovalo daje neprobojna I usli u nebranjen prostor.

Podaci za oklopna vozila
Saveznici : 3100-3384
Nemci      : 2450-2580.
Gledajući brojke,Saveznici su imali preimućstvo u ljudstvu,tenkovima, i artiljeriji ali i pogrešnu taktiku odbrane.

Saveznički tenkovi su bili loše rasporedjeni po frontu( na pogrešnom mestu ili razbacani po celoj liniji odbrane)
dok su Nemci izvodili koncentrične napade sa velikim brojem tenkova na malom prostoru .

Takav "problem " su imali i Sovjeti 1941. Protivoklopna orudja su bila rasporedjena čitavom dužinom fronta( čini mi se 1 na 100m). Kasnije su se opametili i organizovali mini otporne tačke sa 4-6 orudja ( 2 orudja navlače na sebe tenkove i kad se dovoljno približe ostali tuku sa boka)

Osnova Blickriga je bila probiti liniju odbrane (avijacija,artiljerija pa pešadija) ,kada  se otvori prolaz ,kroz njega jurne veliki broj tenkova duboko u zaledje izbegavajući otvorene sukobe sa ciljem prekid neprijateljskih komunikacija, uništavanje sistema  veze, logističke podrške i smanjenje morala neprijateljskih snaga.
Pešadija koja je učestvovala u prodoru  nastavlja da operiše na njegovim bokovima kako bi ga obezbedila i proširila i nastavlja napad po dubini 


Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 11:37

@vladimir (citat):
Џејмс Кливленд „Џеси“ Овенс americki sprinter koji je Hitlera isterao sa olimpiskog stadiona u Berlinu. da vojnik Vermahta bude crnac to je nezamislivo???? Hitler nije mogao da gleda kako se dodeljuje zlatna olimiska medalja jednom crncu a kamoli crnca u uniformi vermaha.

Izgleda da ih je ipak bilo

Na vrh Go down
BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Pravna Služba Pravna Služba
Broj komentara : 1697
REPUTACIJA : 57
Član od : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 14:50

Sto je rat vise odmicao nacisti su sve vise modifikovali svoje rasisticke teorije. Kako su imali hronicni nedostatak ljudstva i oni koji su na pocetku rata bili inferiorini su sa vremenom postali arijevci.
Sto se tice odnosa snaga 1940te, saveznici su imali prednost i u ljudstvu i u tehnici. Nemci su odneli pobedu pre svega superiornom taktikom i grupisanjem oklopa. Francuski tenkovi su bili rastrkani u bataljone kao podrska vecim pesadijskim jedinicama. Pored toga mnogi od njih nisu imali radio vezu, dok su svi nemacki tenkovi bili opremljeni radiom.
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 50
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 15:26

@BEOGRAD (citat):
Sto je rat vise odmicao nacisti su sve vise modifikovali svoje rasisticke teorije. Kako su imali hronicni nedostatak ljudstva i oni koji su na pocetku rata bili inferiorini su sa vremenom postali arijevci.
Sto se tice odnosa snaga 1940te, saveznici su imali prednost i u ljudstvu i u tehnici. Nemci su odneli pobedu pre svega superiornom taktikom i grupisanjem oklopa. Francuski tenkovi su bili rastrkani u bataljone kao podrska vecim pesadijskim jedinicama. Pored toga mnogi od njih nisu imali radio vezu, dok su svi nemacki tenkovi bili opremljeni radiom.

Upravo tako, zanimljivo je da je De Gol prije rata pravilno sagledao i radio na unapređenju upotrebe oklopnih jedinica.

Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik značka PV
Broj komentara : 2159
REPUTACIJA : 119
Član od : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 16:20

@Zemunac (citat):
@vladimir (citat):
Џејмс Кливленд „Џеси“ Овенс americki sprinter koji je Hitlera isterao sa olimpiskog stadiona u Berlinu. da vojnik Vermahta bude crnac to je nezamislivo???? Hitler nije mogao da gleda kako se dodeljuje zlatna olimiska medalja jednom crncu a kamoli crnca u uniformi vermaha.

Izgleda da ih je ipak bilo


I ne samo njih. Evo jedna iz moje zbirke ratnih fotografija.Wink 


_________________
Semper Fidelis
Na vrh Go down
Zemunac
Vodnik
Vodnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 414
REPUTACIJA : 15
Član od : 2013-07-19
M(j)esto Zemun

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 17:33

De Gol je bio jedan od rekih modernih, kreativnih i sposobnih stratega i taktičara.
Izvukao je pouku iz Nemačke invazije na Poljsku.
Na žalost bio je samo pukovnik pre rata i nije imao podršku viših oficira pa ni svog konzervativnog mentora maršala Petena.

Početkom juna ( kada je počeo rat) je unapredjen u brigadnog generala.
6. Juna premijer Francuske Reno ,postavio je generala De Gola na položaj zamenika ministra odbrane.ali De Gol još nije imao autoritet u vojsci.

16. Juna Reno je podneo ostavku a na njegovo mesto je došao 84godišnji maršal Peten koji je odmah tražio primirje.
Primirje se pretvorilo u bezuslovnu kapitulaciju 22.06.1940.

Pošto se De Gol nije slagao sa predajom, on je 17.06. Izbegao u London i osnovao pokret Slobodna Francuska.
Na smrtnu kaznu zbog izdaje ,osudjen je od strane vojnog suda tada legalne Višijevske Francuske sa Petenom na čelu.
Na vrh Go down
BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Pravna Služba Pravna Služba
Broj komentara : 1697
REPUTACIJA : 57
Član od : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 18:11

Jos interesantniji je slucaj Sovjetskog Saveza. Sovjeti su prvi formirali vece tenkovske formacije da bi nakon uklanjanja Tukacevskog, one bile rasformirane u manje jedinice kao podrska pesadiji. Tu "reformu" su izbegle jedinice na Dalekom Istoku, pre svega zbog geografske udaljenosti od centra. Kasnije su upravo te jedinice imale odlucujucu ulogu kod Moskve i Staljingrada. Ogroman nedostatak sovjetskih tenkova je bio i to sto nisu imali radio. Taj su problem resili land leas-om, tako da su na karaju rata skoro svi komunikacioni uredjaji bili anglo-americke proizvodnje.
Nemacki uspesi na pocetku rata su pre svega posledica superiorne taktike i odlicne obucenosti komandnog kadra.
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 50
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 18:48

Treba uzeti u obzir da je pred invaziju na SSSR Njemačka već imala dosta modernijih i tehnički superiornih "pancera" sa kojima se ni saveznici ni Sovjeti nisu mogli nositi do masovnije pojave T-34.
U vrijeme napada na Francusku toga još nije bilo ali je komandovanje  bilo u rukama vojnika profesionalaca.
Kada su, kasnije, Hitler & co. preuzeli "sve konce u svoje ruke" počele su i strateške greške u komandovanju.
Na vrh Go down
BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Pravna Služba Pravna Služba
Broj komentara : 1697
REPUTACIJA : 57
Član od : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 20:45

Imas pravo. Polovinom 41ve broj PZ IV je presao 1000. Vise britanskih autora smatra da invazija Francuske ne bi bila moguca bez cehoslovackih tenkova koje su Nemci dobili bez borbe.
Pravili su oni greske i u Francuskoj ali su imali i srece, posto je saveznicka komanda bila totalno dezorganizovana. Nekada je i puka sreca odlucujuci faktor. Na Midveju su Japanci imali i bolje pilote i bolje avione. Takticki celu bitku su odradili besprekorno i opet izgubili. Sa druge strane Amerikanci su napravili gomilu gresaka i pobedili.
Kliko je komanda odlucujuci faktor najbolje pokazuje Severna Afrika. Italijanske trupe su na pocetku sluzile za podsmeh da bi pod Romelom naneli britancima ponizavajuce poraze.
Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2081
REPUTACIJA : 106
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 21:21

Mazino linija je bila prva linija odbrane koja je na opste iznenadjenje nije nimalo doprinela odbrani Francuske.
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1356
REPUTACIJA : 83
Član od : 2013-03-11
Dob : 50
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   13.09.13 21:39

Zašto je Francuska nespremno dočekala Njemački napad jedan od uzroka je sigurno i njihova diplomatija koja je pregovarala i popuštala Hitleru nadajući se da će biti pošteđena pa je tako napad na Poljsku i Čehoslovačku mirno posmatrala.
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Mažino linija i napad na Francusku   

Na vrh Go down
 
Mažino linija i napad na Francusku
Na vrh 
Stranica 1/3Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Rupnikova linija
» O Sovjetsko-finskom ratu 1939.-1940.
» Kijevska bitka 1941. - najveće okruženje u povijesti ratova

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: