FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 23  Next
AutorPoruka
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   17.04.14 19:47

A tako.Ma bilo mi je čudno da su nakon toliko godina našli ostatke  Surprised  s obzirom na uvjete more,mulj,valovi,sediment............

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 2436
REPUTACIJA : 147
Član od : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   17.04.14 22:47

@Stazio (citat):
Ne mogu se sjetiti svih detalja te priče, morao bih nekoga pitati. scratch 
Tijelo nije nađeno tek osamdesetih (vjerovatno je pronađeno u isto to vrijeme - II s. rat), nego je tada preneseno u Sloveniju.

Koliko sam ranije čuo njegovo tijelo je nađeno par dana kasnije ali zbog daljnih ratnih sukoba bio je sahranjen na nekom zabačenom mjestu pa su ga čak dva puta do osamdesetih prenosili da bi ga konačno tad i pokopali u Sloveniji.

_________________
RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU..
CHE ......    Cool
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   17.04.14 22:59

Tako nekako, vrijeme aprilskog rata i ulaska italijanske vojske u Boku. Sigurno je sve bilo haotično.
Ovdje su veoma poštovani i redovno se na današnji dan obilježava uspomena na njih.
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2089
REPUTACIJA : 101
Član od : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   18.04.14 0:10

@Stazio (citat):
73 godine od herojske pogibije Spasića i Mašere na razaraču Zagreb

Milan Spasić je rođen 1909. godine u Beogradu. Sergej Mašera se rodio u Gorici 1912. godine. Kada je izbio rat u aprilu 1941. godine, Spasić i Mašera, obojica u činu poručnika bojnog broda, bili su na razaraču "Zagreb" u Boki Kotorskoj. U času napada italijanskih bombardera na Boku, ujutru 6. aprila, "Zagreb" je bio privezan uz mulo u Dobroti. Italijanska avijacija je u više navrata bombardovala Boku i brodove u njoj. Razarač "Zagreb" nije pretrpio nikakvu štetu. Potom je 15. aprila, došlo zabrana da se brodovi potope, kao i zabrana da se na neprijateljske avione otvara vatra. Kada su Italijani ušli u Boku, 17. aprila, naređeno je da se brodovi napuste.Spasića i Mašeru je pogodio slom Jugoslavije i fašistička okupacija. Ne videći mogućnost nastavka otpora, Spasić i Mašera su odlučili da unište svoj brod i poginu na njemu. Razarač je prvo napustila posada, zatim mlađi oficiri, a oko 14 časova uz brod je pristigao čamac da preveze Spasića, Mašeru i komandanta broda. Međutim, Spasić i Mašera su odbili da uđu u čamac i saopštili komandantu da će izazvati eksploziju u komori sa municijom. Nekoliko minuta nakon što se udaljio čamac, eksplodirala je prva, a potom i druga municiona komora, a brod je raznet u komade. Milan Spasić i Sergej Mašera su poslednji put viđeni kako pozdravljaju zastavu neposredno pre eksplozije.Ribari su, sutradan, u tivatskom zalivu, pronašli tijelo Milana Spasića. Sahranjen je 19. aprila, na vojničkom groblju u Savinskoj dubravi, uz učešće građana, mornara i drugova. Impresionirani tolikim junaštvom i patriotizmom, Italijani su uputili na sahranu vod vojnika, koji mu je odao sve vojne počasti. Smatralo se da je u eksploziji nestalo tijelo Sergeja Mašere. Pronađeno je i identifikovano dosta kasnije i osamdesetih godina prošlog vijeka sahranjeno u Sloveniji.
Milan Spasić i Sergej Mašera proglašeni su za narodne heroje1973. godine. U Herceg-Novom jedna ulica nosi ime Spasića i Mašere.

I u Ljubljani ima ulica Mašere i Spasiča

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan
Kapetan
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3042
REPUTACIJA : 38
Član od : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   04.06.14 14:28

Trijanonski mir
Trijanonski sporazum je zaključen 4. juna 1920. godine u palati Trijanon u Versaju (Francuska), između zemalja Saveznika i Mađarske. Sporazum je regulisao status nove nezavisne mađarske države i definisao njene granice prema susedima. Ovo je jedan od mirovnih ugovora kojima je završen Prvi svetski rat, a koji su na Pariskoj konferenciji mira (od 18. januara 1919. do 28. juna 1919. u Parizu) zaključeni su sa svakom pobeđenom državom posebno.

Od 1867. do 1918. godine, Austro-Ugarska Monarhija je bila podeljena na austrijski i ugarski deo, a ovaj drugi je nosio naziv Kraljevina Ugarska. Sa izuzetkom autonomne Hrvatske-Slavonije, Ugarska je bila centralistički uređena, što se kosilo sa višenacionalnim karakterom ovog područja, a političke i nacionalne težnje nemađarskih naroda u Ugarskoj nisu bile uvažavane.
Austro-Ugarska Monarhija je krajem 1918. godine doživela vojni poraz i raspala se. Ovaj raspad je omogućio slovenskim narodima Monarhije, kao i Rumunima, da ostvare svoje težnje ka državnosti ili ujedinjenju sa ostalim pripadnicima sopstvenog naroda. Tada su stvorene Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca (Jugoslavija) i Čehoslovačka, dok su se transilvanski Rumuni priključili proširenoj Rumuniji. I sami Mađari su želeli da odbace stari državni sistem proglasivši najpre Mađarsku Demokratsku Republiku, a potom i Mađarsku Sovjetsku Republiku. Od zemalja kojima je do 1918. godine upravljala Ugarska, u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ušle su Hrvatska-Slavonija (kojoj je do 1918. godine bio podređen i Srem) i Vojvodina(koja je tada obuhvatala Banat, Bačku i Baranju). Pod faktičku upravu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca došli su tada i delovi Bačke, Baranje i Banata koji su kasnije, prema odredbama mirovnih ugovora, pripali Mađarskoj i Rumuniji.

Trijanonski sporazum je odredio granice nezavisne Mađarske, koje su uključivale centralne delove nekadašnje Kraljevine Ugarske. Ostale teritorije kojima je nekada upravljala Ugarska pripale su Austriji, Čehoslovačkoj, Kraljevini SHS (Jugoslaviji) i Rumuniji. Sporazumom su oružane snage Mađarske ograničene na 35.000 lako naoružanih vojnika, radi održavanja unutrašnjeg mira.
Granice nove nezavisne Mađarske su uglavnom uključivale etničku teritoriju Mađara; jedan broj Mađara je ostao izvan ovih granica, dok je u samoj Mađarskoj ostao jedan broj pripadnika drugih naroda. Iako su granice uglavnom definisane prema etničkom principu, od ovog principa se delimično odstupilo zbog ekonomskih i strateških razloga. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je već 1919. godine ustupila deo Banata sa Temišvarom Rumuniji, dok je, prema Trijanonskom sporazumu, nezavisnoj Mađarskoj ustupila deo Bačke i najveći deo Baranje. Mađarska je, prema sporazumu, ustupila Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Međumurje i Prekumurje.

Info: Wikipedija.


_________________
Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 2814
REPUTACIJA : 233
Član od : 2012-11-13
Dob : 53
M(j)esto Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   16.06.14 7:23

16. lipnja bitkom kod Stoke Fielda u 1487. godine završili su engleski 'Ratovi ruža'. Vođeni između 1455. i 1485. Ratovi ruža su u načelu bili isprekidani građanski rat koji se vodio oko engleskog prijestolja između sljedbenika obitelji Lancaster i obitelji York koje su obje bile ogranak kraljevske kuće Plantagenet, vukući svoje podrijetlo od engleskog kralja Edvarda III. Naziv Ratovi ruža u vrijeme njihovog trajanja nije bio korišten, a naziv je nastao naknadno budući da su se suprostavljene strane u ratu predstavljale ružama crvene i bijele boje. Crvena ruža bila je boja kuće Lancaster, a bijela ruža kuće York. Naziv je ušao u opću uporabu tijekom 16. stoljeća na temelju scene iz Shakespeareove drame 'Henrik VI.'. Iako su se ruže povremeno koristile kao simboli tijekom rata, većina sudionika se služila grbovima svojih feudalnih vladara. U Ratovima ruža sudjelovalo je zemljoposjedničko plemstvo i vojska njihovih vazala. Lancasteri su većinu saveznika imali na sjeveru i zapadu, dok je Yorku potpora stizala uglavnom s juga i istoka zemlje. Sukob je počeo 1399. nakon pada kralja Richarda II. kojeg je s vlasti srušio vojvoda od Lancastera, a neki povjesničari dolazak na vlast Henrika VII. smatraju krajem Ratova ruža, dok ostali dokazuju da je sukob konačno završen tek bitkom kod Stokea godine 1487. u kojoj je Henrik VII., porazio Lamberta Simnela, samozvanog pretendenta na englesko prijestolje. Kraj Ratova ruža doveo je do konačnog pada dinastiju Plantagenet te do inauguriranja nove dinastije Tudor koja je obilježila naredni period engleske povijesti. Rezultat sukoba bile su i velike žrtve među plemstvom, te doba velikih društvenih promjena u feudalnoj Engleskoj koje je navijestilo kraj srednjovjekovlja i početak Novog vijeka i renesanse.

_________________
Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan
Kapetan
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3042
REPUTACIJA : 38
Član od : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   19.06.14 7:16

Bitka kod Vaterloa!

Bitka kod Vaterloa je bila poslednja Napoleonova bitka. Na Vaterlou se 18. juna 1815. borio i izgubio protiv vojske Sedme koalicije, kojom su komandovali vojvoda od Velingtona i Gebhard fon Bliher. Napoleon je nakon povratka sa Elbe ponovo postao car Francuske za vreme perioda Napoleonovih sto dana. Snage ostatka Evrope ujedinile su se protiv Francuske u Sedmu koaliciju oko Velike Britanije, Pruske i Rusije. Bitka se odigrala u Belgiji, 2 km od Vaterloa i 12 km od Brisela.


Info: Wikipedija

_________________
Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Na vrh Go down
flexi
Vodnik I klase
Vodnik I klase
avatar

Broj komentara : 535
REPUTACIJA : 20
Član od : 2013-02-05
M(j)esto Aleksinac

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.06.14 8:54

Na današnji dan  28.06 .1914 godine u Sarajevu Gavrilo Princip izvrsio atentat na Franca Ferdinanda austrrijskog prestolonaslednika . Austro-Ugarska je iskoristila taj dogadjaj  kao povod da napadne Srbiju i tako je počeo Prvi svetski rat . Inače istraga koju je vodio Leo Pfefer je došla do sasvim drugih podataka od onih koje je prezentovala Austro -Ugarska .  Gavrilo Princip i ostali učesnici u atentatu su bili pripadnici revolucionarne organizacije Mlada Bosna .
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.06.14 10:26

Mnogo je informacija vodilo prema Srpskoj tajnoj službi

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sarajevski_atentat

_________________
"Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu."  -Tritantehma
Na vrh Go down
sasa staza
Podporučnik
Podporučnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1274
REPUTACIJA : 39
Član od : 2013-02-06
M(j)esto Svuda po malo

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.06.14 17:44

Na danasnji dan pre 625 godina Srpski Car Lazar je rekao istorisko NE-turskim osvajacima i tako usao u legendu koja i dan danas zivi. Tada se danasnji dan zvao -dan sv. Vida a od toga dana pa nadalje se zove VIDOVDAN. Batine  Sad
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.06.14 19:02

Sale druže, unio si previše "umjetničke slobode" u svoj komentar. Lazar Hrebeljanović je bio titulom knez i vladao je moravskom oblasti (dijelom srpskog carstva pod dinastijom Nemanjića) kao što su Altomanovići u zapadnom dijelu Srbije, Brankovići na Kosovu, Mrnjavčevići i Dragaši u Makedoniji ili Balšići u Zeti.
Kao najmoćniji i najuticajniji knez okupio je vojsku. Radi odbrane od Turaka su angažovane snage Zemlje Brankovića, Kraljevine Bosne, Kneževine Srbije, kao i lokalne albanske snage. Pretpostavlja se da su u manjem ili većem broju bili uključeni i odredi Grka, Bugara, Hrvata, Vlaha, Čeha, Mađara i Poljaka. Sa Bosancima došli su u pomoć Srbima i hrvatski "krstaši", pod vodstvom Ivana Paližne, koji je kao vranski prior imao pod sobom krstaše vitezove Ivanovce.
Sultan Murat je prikupio brojniju vojsku. Uz njegove azijske ešalone askera našle su se i evropske čete vazala. Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević) i braća Dragaš su već bili turski vazali i moguće je da su se oni nalazili u turskoj vojsci, dok su se neki Dragaševi odredi nalazili sigurno. Vrlo je malo tačnih i pouzdanih podataka što se tačno desilo na Gazimestanu toga dana ali je nastalo puno legendi i narodnih predanja u kasnijem periodu.
Ni sam ishod bitke nije potpuno jasan, u Evropi se slavila pobjeda, poginuo je sultan i jedan njegov sin ali i ogroman broj boraca i plemstva na srpskoj strani. Od ove bitke srpske oblasti se više nisu mogle vojno konsolidovati i nastaviti sa pružanjem otpora a mnogo veće tursko carstvo pod mlađim Muratovim sinom Bajazitom uskoro je nastavilo ekspanziju ka Evropi.
Dani posvećeni određenom svecu se inače u narodu nazivaju Vidovdan, Đurđevdan, Mitrovdan, Ilindan, ... i to nema veze sa samom bitkom na Kosovu koja se odigrala na Vidovdan, 15. juna 1389 (po Julijanskom kalendaru).
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.06.14 21:28

Kad ti Crnogorac  priča o povijesti ,sjedi i slušaj Laughing .

_________________
"Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu."  -Tritantehma
Na vrh Go down
pera84
GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a
GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a
avatar

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Broj komentara : 3808
REPUTACIJA : 645
Član od : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   29.06.14 6:12

@lacoš (citat):
Kad ti Crnogorac  priča o povijesti ,sjedi i slušaj Laughing .

Jos da su mu gusle.... Laughing 

Interesantno je koliko ( kao malo obrazovanijih) Amerikanaca zna da je Princip ubio Ferdinanda, (otrli su mi usi) a treba im pola sata da nadju Bosnu na karti. I 99% ih gleda po Rusiji.  Razz
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   29.06.14 11:21

Evropa je već bila "bure baruta" spremno da eksplodira, igrom slučaja iskru su upalili Mlada Bosna i Gavrilo Princip, da nisu oni povod za rat bi bio nešto drugo.
Dva arhaična carstva Rusija i Turska su se borili sa novim ekonomskim i društvenim okolnostima, Turska je ostala bez velikog dijela teritorije u 1. Balkanskom ratu uz veliku podršku Rusije balkanskim zemljama. Austrougarska više nije mogla održati konglomerat naroda u svom sastavu kao što je to uspjevala vjekovima, tražile su se promjene, došlo je do nacionalnog buđenja u cijelom carstvu. Vilhem, svjestan vojne i ekonomske moći Njemačke tražio je "veći dio kolača" u kolonijalnom svijetu u kojem su dominirali njegov rođak britanski kralj Džordž V i Francuska. Amerika se bavila sopstvenom industrijskom, ekonomskom (i pomalo teritorijalnom) ekspanzijom a Italija "čupala" sa KuK monarhijom oko pograničnih teritorija i Trsta.
Sumnjam da bi jedan atentat pokrenuo svjetski rat da već sve drugo nije bilo spremno za njega.
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4587
REPUTACIJA : 619
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   29.06.14 17:40

Zakasnih malo na predavanje , opravdano bio je vasar u mom gradu , tradicionalno za Vidovdan  Wink 

@Stazio (citat):
Sale druže, unio si previše "umjetničke slobode" u svoj komentar. Lazar Hrebeljanović je bio titulom knez i vladao je moravskom oblasti (dijelom srpskog carstva pod dinastijom Nemanjića) kao što su Altomanovići u zapadnom dijelu Srbije, Brankovići na Kosovu, Mrnjavčevići i Dragaši u Makedoniji ili Balšići u Zeti. ..........

U celoj Srbiji , pocevsi od naucnih radnika , preko seljaka , do obrazovanih i neobrazovanih ljudi , svi dozvoljavaju sebi "slobodu"  da Kneza Lazara u svakodnevnom razgovoru , pisanju , spominjanju .......oslovljavaju kao Cara Lazara.
Svakako da to ne proizilazi iz istorijske nepismenosti , jednog kneza nazivati carem!
Sve navedene cinjenice stoje , gasenjem dinastije Nemanjic posle smrti cara Urosa , pomenuti srpski velikasi preuzimaju upravu nad teritorijama i vec u godinama pred sam Kosovski boj , knez Lazar ne samo da postaje najuticajniji vec i najmocniji velikas , prosirivsi oblasti i uspostavivsi neposrednu vlast i na delove teritorije Nikole Altomanovica i Radica Brankovica.......bio je gospodar gradova Krusevac (koji je bio prestonica) NIs , i Uzice , oblasti Zlatibor i Rudnik ( koje su bile Altomanoviceve) , oblast Braniceva i Kuceva ( koje su bile Brankoviceve) , najveci rudarski baseni tog doba Rudnik i Novo Brdo , gospodar Pomoravlja i oblasti od Dunava , Save i Drine pa do izvorista Juzne Morave.
Uz sve ovo , povlaci velike drzavnicke poteze i izbija u vrh velikasa namecuci se kao naslednik Nemanjica.Pomirivsi carigradsku i srpsku crkvu cime se srpskom verskom poglavaru priznaje titula patrijarha je cin koji mu donosi jos veci ugled , ali i pored toga protokol vizantijskog dvora koji je priznavao i srpski dvor nije mogao knezu Lazaru dodeliti vise zvanje od knezevskog , obzirom da je car Uros umro , a jedini je mogao to uciniti.

Medjutim , desava se Kosovski boj , i iz njega knez Lazar izlazi kao car. Mit , narodno predanje , legenda .....ali i istorijska cinjenica . Zasto ?
Despot Stefana Lazarevic : „мученик Христов постаде велики кнез Лазар"
Jevandjelje kaze (Јн 15;13) :  „Од ове љубави нема веће до ако ко положи живот за ближње своје“
Znaci svakom ko je ucinio izbor ili delo dostojno Nebeskog Cara narod dodaje "carski presto" i titulu Cara , uzdize ga u svete , a crkva ga kanonizuje kao sveca. Nekoliko godina posle pogibije knez Lazar je postao svetac.


@Stazio (citat):
Dani posvećeni određenom svecu se inače u narodu nazivaju Vidovdan, Đurđevdan, Mitrovdan, Ilindan, ... i to nema veze sa samom bitkom na Kosovu koja se odigrala na Vidovdan, 15. juna 1389 (po Julijanskom kalendaru).

Ova paralela je logicna , ali ne stoji. Vidovdan je ipak nesto drugo.
Geneza naziva je vrlo specificna i ide u nekoliko pravaca. Od veze sa vrhovnim bogom Srba Svetovidom , preko Svetog Vitusa, ali treba znati da Sveti Vid iako priznat kao sveti ,  ne praznuje se u pravoslavlju , osnosno u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tog dana se praznuje Starozavetni prorok Sv. Amos , koji je po nekim izvorima svetac i slava koju je slavio knez Lazar. Ali najbitnije je reci da je Vidovdan kod Srba najveci narodni praznik i proistice iz istorijskog dogadjaja vezanog za taj datum , ......"6897. месеца јунија 15. дан. А тада, тада не беше места у целој тој земљи где се није чуо тужни глас ридања и вапај који се не може ни са чиме упоредити ....." pise Konstantin Filozof u zitiju Despota Stefana Lazarevica

Dakle, mozemo reci da je od tog utorka 15.odnosno 28. juna 1389. godine dotadasnji obicaj da se na taj dan molitvama ili melemima  "slepima vrati vid" , evoluirao u dan duhovne vizije u najsirem smislu i u dan secanja na kosovske junake.
Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   29.06.14 19:34

Cijela priča o Kosovskom boju je mnogo složenija i slojevitija od ova dva naša kratka komentara. Ja sam svoj htio dovesti u ravan najkraćeg i najjednostavnijeg, zasnovanog na onom što je opšteprihvaćeno kada se na ovaj istorijski period i sam događaj gleda iz bilo kojeg i bilo čijeg ugla. Svemu ostalom, što sam mogao dodati, mogla bi se pripisati doza subjektivnosti a to sam htio da izbjegnem jer smatram da je ovako primjerenije pisati na ovom Forumu.
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4587
REPUTACIJA : 619
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   29.06.14 21:57

@Stazio (citat):
Cijela priča o Kosovskom boju je mnogo složenija i slojevitija od ova dva naša kratka komentara. Ja sam svoj htio dovesti u ravan najkraćeg i najjednostavnijeg, zasnovanog na onom što je opšteprihvaćeno kada se na ovaj istorijski period i sam događaj gleda iz bilo kojeg i bilo čijeg ugla. Svemu ostalom, što sam mogao dodati, mogla bi se pripisati doza subjektivnosti a to sam htio da izbjegnem jer smatram da je ovako primjerenije pisati na ovom Forumu.

Naravno . Pojasnicu i svoj komentar.
Opsteprihvaceno objasnjavanje pojmova sluzi da bi ljudi razumeli jedan drugog i ono o cemu se pise ili govori.
Moj komentar kao "nadgradnja"  tvog komentara je samo malo raslojavanje pojmova car Lazar i Vidovdan , upravo da bi se razumele opsteprihvacene stvari i malo blize pojasnjenje istih , bez namere da se subjektivnoscu ulazi u temu.
Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
avatar

Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 2814
REPUTACIJA : 233
Član od : 2012-11-13
Dob : 53
M(j)esto Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   02.07.14 12:45

2 srpnja 1853 - Ruska je vojska napala Tursku, čime je počeo Krimski rat. Vodio se između Ruskog carstva i alijanse koju su tvorili; Velika Britanija, drugo Francusko carstvo, Otomansko carstvo i Kraljevina Sardinija. Rat su karakterizirale katastrofalne odluke zapovijednog kadra Alijanse i loša logistika svih zaraćenih strana (koja je rezultirala u velikim gubitcima nevezanim za ratne operacije).

_________________
Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4587
REPUTACIJA : 619
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   23.07.14 17:59

Gospodine Ministre ....
Cast mi je predati Vasem Prevashodstvu , prilozenu notu koju sam primio od svoje vlade a koja je upucena vladi Kraljevine Srbije.
Izvolite......


Ovom recenicom je 23.07.1914.godine u 18.00 casova u zgradi srpske vlade u Beogradu, austro-ugarski poslanik , baron Gizl od Gislingena, predao ultimatum Lazi Pacu-u, ministru finansija i zastupniku  srpskog predsednika vlade .Odgovor je trazen izricno u roku od 48sati.....a kako se pokazalo u sledu dogadjaja , svet je bio na pragu najveceg sukoba u istoriji covecanstva.
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4587
REPUTACIJA : 619
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   25.07.14 18:42


25.jula 1914. srpska vlada je odgovorila na gore navedenu austrougarsku notu.
Odgovor su sastavili i pisali premijer Nikola Pasic i clan vlade Stojan Protic . Odgovor je Pasic urucio 10 minuta pre isteka 48-casovnog ultimatuma poslaniku austrougarskog Poslanstva Baronu Gizelu.

"spasa nam nema ali propasti necemo"
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.07.14 11:58

Na današnji dan, 28.07.1914 je Avstro-Ogrska napovedala vojno Kraljevini Srbiji in carski Rusiji; začetek prve svetovne vojne.

_________________
"Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu."  -Tritantehma
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4587
REPUTACIJA : 619
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   28.07.14 19:28

Lacos , napravio si previd........Austrougarska je objavila rat Rusiji 06.08.1914.godine.

Objava rata Srbiji je ucinjena obicnom telegrafskom postom , iz Beca u 11.10h , preko Bukuresta , primljeno u Nisu u 12.30h
U Niskom hotelu Evropa , Pasicu je za ruckom postanski sluzbenik urucio telegram ....

Beč, 28.jul 1914.

   

     Pošto Srpska Kraljevska Vlada nije dala povoljan odgovor na notu koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu 23. jula 1914, Carska i Kraljevska vlada je prinuđena da se sama pobrine za zaštitu svojih prava i interesa i da u ovome cilju pribegne sili oružja. Austro-Ugarska se smatra od ovog trenutka u ratu sa Srbijom.                           Ministar spoljnih poslova austro-ugarski BerhtoldGranatiranje Beograda , i paljba po Terazijama , Knez Mihailovoj i po obali Dunava , sa austrougarskog
monitora BODROG , simbolicno je predstavljalo pocetak prvih ratnih operacija u 1.sv.ratu

Slava svim poginulim SILENZIO
Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1356
REPUTACIJA : 83
Član od : 2013-03-11
Dob : 50
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   09.08.14 13:17

Na današnji dan 9 augusta 1945 američke snage su bacile drugu atomsku bombu na japanski grad Nagasaki.Tri dana prije toga bacile su prvu atomsku bombu na grad Hirošimu.Žrtve i razaranja su bila ogromna i to je natjeralo japanskog cara na bezuslovnu kapitulaciju.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21791
REPUTACIJA : 578
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   09.08.14 13:28

@semsudin (citat):
Žrtve i razaranja su bila ogromna i to je natjeralo japanskog cara na bezuslovnu kapitulaciju.

Prvobitno se planiralo maknut i cara, ali je to ipak bilo nemoguće za japanske prilike i njihovu kulturu.
Tako da je napravljen kompromis, car ostaje, ali se morao javno odreći božanskih atributa. Za Japance je on bio božanstvo.
Velika većina ga nikad nije vidjela uživo, a nitko mu nije čuo glas ranije (od običnog puka) dok na radiju on sam nije objavio kapitulaciju.
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4587
REPUTACIJA : 619
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   12.08.14 18:49

U rano jutro 12.08.1914. godine , komandant austrougarske balkanske vojske , Oskar Pocorek,  otpoceo je jake demonstrativne napade trupama 2.armije pod komandom generala Bema Ermolija, sa severa duz obale Save , i istovremeno uz artiljerijsku podrsku trupe 5.armije pod komandom generala Liberijusa Franka forsiraju Drinu u reonu sela Amajlije i Batar i razvijaju trupe u glavni napad sa Drine.
Naspram Frankove 5.armije , koncentracijski je stajala srpska 3.armija pod komandom generala Sturma.

Forsiranje Drine 12.08.1914. prakticno predstavlja uvod i pocetak Cerske bitke koja se odigrala i zavrsila u narednih desetak dana , donoseci potpunu vojnicku, strategijsku i moralnu pobedu srpskim armijama, na samom pocetku I sv rata.


Armijski Djeneral Stepa Stepanovic , komandant 2. srpske armije.
Divizije 2.armije su istrpele najzesce pritiske i izvrsile najodlucniji mars-manevar cime su doprineli pobedi srpske vojske u Cerskoj operaciji
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   

Na vrh Go down
 
KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan
Na vrh 
Stranica 5/23Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 23  Next
 Similar topics
-
» KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan
» Na današnji dan
» Aerodrom Petrovec Skopje
» Najbolji košarkaš među oficirima ili najbolji oficir među košarkašima
» Rezervni oficiri u JNA

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: