FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
_______________Bile su to dobre i loše godine. Bile su to godine aktivnosti i uspavanosti, godine uvažavanja i nerazum(ij)evanja, godine druženja i ljutnje, odlazaka i dolazaka, nagradjivanja i kažnjavanja, ukora i oprosta, godine radosti i tuge... svega je bilo izuzev: mržnje. Sedam godina postojimo. Branimo pravo na s(j)ećanja! Vaš Forum BPN JNA.

Share | 
 

 KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 15, 16, 17
AutorPoruka
arcibald01
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik


Broj komentara : 616
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   01.10.16 10:33

@Zoran I (citat):


                 

   
Citat :
  
    

                                                                   


                    
                                                        
Mogoče še kakšna beseda o bankovcu na sliki. Gre za enega iz serije bankovcev iz leta 1950. Kot je meni znano serija ni bila predvidena za redno izdajo in tudi ni bila nikoli dana v obtok (podobno kot serija iz leta 1981, ki je bila pripravljena v primeru morebitnega državnega udara ali napada na Jugoslavijo) zasnovana je bila kot vojna izdaja. Literature o bankovcih iz leta 1950 in 1981 pa je zelo malo.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 18099
Član od : 2012-10-30
Dob : 48
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   01.10.16 23:26

1. listopada 1863. u njujoršku luku uplovila je eskadra ruskih brodova pod zapovjedništvom admirala Stepana Stepanoviča Lesovskog. Stanovnici New Yorka prijateljski su dočekali ruske brodove priredivši im svečanost. Ta je posjeta, usred američkog građanskog rata, bila dio kompliciranog ruskog diplomatskog manevra koji je trebao obeshrabriti Britance i Francuze od napada na Rusiju. U Rusiji je u to vrijeme trajao ustanak Poljaka u borbi za samostalnost, a Velika Britanija i Francuska namjeravale su pomoći Poljacima.
Rusi su poslali svoju mornaricu u američku luku New York, kako bi ona od tamo (s leđa) predstavljala prijetnju engleskoj i francuskoj prekomorskoj trgovini. Ruski potez je odgovarao i Amerikancima, točnije Sjeveru. Naime, u to su doba Britanci i Francuzi podržavali Jug do te mjere da su već namjeravali ući u rat na strani Konfederacije. Rusija je bila jedna od rijetkih država koja je podržala Sjever. Njeni brodovi u sjevernjačkim lukama značili su prijetnju za Jug, ali i za Britaniju i Francusku i bili su jedan od ključnih čimbenika zbog kojih su Britanci i Francuzi odustali od ulaska u rat na strani Juga. Nekoliko dana nakon uplovljavanja u New York još je jedna ruska eskadra ušla i u San Francisco, doplovivši iz Vladivostoka. Ruski su brodovi ostali u New Yorku i San Franciscu gotovo godinu dana, sve dok nije ugušen ustanak Poljaka u Rusiji i dok Sjever nije stekao konačnu prednost pred Jugom.Ruska flota u luci New York 1863.
Posada ruske fregate Oslabia (Ослябя) 1863.

Na vrh Go down
Mladjo
Džomba
Džomba


Broj komentara : 194
Član od : 2012-03-31
Dob : 46
M(j)esto Kicevo Makedonija

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   06.10.16 14:01

105. p. n. e. - Bitka kod Arausiona (danas Oranž u Francuskoj): Rimljani izgubili oko 100 000 ljudi u teškoj borbi sa varvarskim plemenima Kimbra i Tevtonaca.
Na vrh Go down
Mladjo
Džomba
Džomba


Broj komentara : 194
Član od : 2012-03-31
Dob : 46
M(j)esto Kicevo Makedonija

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   06.10.16 14:02

1915. - Napadom na Srbiju Bugarska, koja je na početku rata proglasila neutralnost, uključila se u Prvi svetski rat na strani Centralnih sila.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 18099
Član od : 2012-10-30
Dob : 48
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   07.10.16 0:36

Egipatski predsjednik Muhammad Anwar El-Sadat ubijen je u atentatu 6. listopada 1981., na vojnoj paradi u Kairu.
Tijekom Drugog svjetskog rata Britanci su ga dvaput zatvarali zbog kontakata s Nijemcima i navodnih pokušaja atentata na probritanski orijentirane egipatske političare. Sudjelovao je u vojnom udaru kojim je zbačen kralj Faruk I., a tijekom vojne vladavine obavljao je niz dužnosti uključujući i mjesto potpredsjednika zemlje od 1964. do 1966. i od 1969. do 1970. Nakon Nasserove smrti 1970. imenovan je predsjednikom Egipta. Poslije poraza u ratu 1967., Sadat je ubrzano opremio egipatsku vojsku, da bi 1973. pokrenuo napad na Izrael.
Riskirajući pogoršanje odnosa s arapskim zemljama, Sadat je u drugoj polovici sedamdesetih približio Egipat Izraelu, što je rezultiralo Sporazumom iz Camp Davida. Sporazum je Sadatu zajedno s izraelskim premijerom Menahemom Beginom 1978. godine donio Nobelovu nagradu za mir, no i izopćenje iz arapskog svijeta zbog nagodbe s Izraelom.
Bio je trn u oku arapskih nacionalista zbog svojih mirotvornih akcija u Palestini i truda oko uspostavljanja mira između Arapa i Židova, pa je organizacija Islamski Jihad isplanirala njegovo ubojstvo.
6. listopada 1981. Sadat je bio prisutan na vojnoj paradi u Kairu koja je trebala biti sigurna jer vojnici nisu imali pravu municiju. Ipak, jedna se grupa vojnika predvođena poručnikom Khalid Ahmed Al-Islamboulijem naoružala i pripremila za akciju. Kad je njihov kamion došao ispred Sadatove tribine izašli su van i postrojili se. Poručnik Islambouli pravio se kao da će salutirati Sadatu, no onda je bacio prema njemu tri granate, a njegovi kolege vojnici su zapucali.
Broj žrtava na tribini bio je velik. Ubijeni su osim Sadata još i jedanaestorica drugih, uključujući kubanskog ambasadora, koptskog biskupa i omanskog generala. Još 28 osoba je ranjeno, među njima i egipatski potpredsjednik Hosni Said Mubarak i irski ministar obrane James Tully. Poručnik Islambouli je uhićen, osuđen na smrt i pogubljen, a vlast u Egiptu preuzeo je potpredsjednik Mubarak.Anwar El-Sadat 1981.
Prizor s poprišta atentata na vojnoj paradi u Kairu

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 18099
Član od : 2012-10-30
Dob : 48
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   11.10.16 1:26

11. listopada 1899. započeo je Drugi burski rat u južnoj Africi, koji su lokalni naseljenici većinski nizozemskog podrijetla - Buri, vodili protiv Britanskog kolonijalnog imperija. Buri su imali dvije male državice, Transvaal i Oranje, a suprotstavili su se tadašnjem najvećem kolonijalnom carstvu na svijetu koje je u to doba obuhvaćalo gotovo 20 milijuna kvadratnih kilometara i zapravo su Buri objavili rat Britancima, a ne obratno.
Drugi burski rat bio je na neki način samo nastavak prethodnog Prvog burskog rata (1880.-1881.), tako da su i uzroci bili manje više isti, a to je generalno britanska ekspanzionistička politika na cijeli prostor južne Afrike. Tadašnji britanski političari tvrdili su da Britanija ima pravo na suverenitet nad južnom Afrikom, pa prema tome i nad Transvaalom, kojem su na predhodnim Mirovnim konvencijama iz 1881. i 1884. priznali pravo na nezavisnost.
Velika Britanija se htjela domoći bogatih nalazišta dijamanata u dolini rijeke Oranje i zlatnih polja u Transvaalu, pa je potegnula pitanje engleskih doseljenika, tzv. uitlandera, čija prava na posjed zemlje nisu priznavale burske vlasti. Nakon dugih i bezuspješnih pregovora, rat je bio neizbježan.
Buri su već 12. listopada (sljedeći dan nakon objave rata) napali Britance kod Kraaipana te su uspjeli pobijediti i zarobiti britanski garnizon, a njihove pobjede na početku rata predstavljale su blamažu za Britance, s obzirom na omjer snaga koji je bio višestruko na strani Britanaca. Burski vođa bio je transvaalski predsjednik Paul Krüger, koji je putovao po Europi tražeći podršku, ali bez uspjeha. Rat se odužio sve do 1902. kada je 31. svibnja potpisan mirovni ugovor u Vereenigingu. Ugovorom je likvidirana nezavisnost burskih država koje su potpale pod britansku vlast, ali s velikim stupnjem autonomije.
To je bio najveći i najskuplji rat u kojem je sudjelovala Britanija između napoleonskih ratova i Prvoga svjetskog rata i koštao je više od 200 milijuna funti. Na vrhuncu rata, ukupni broj britanskih snaga angažiranih na frontovima južne Afrike dosegao je gotovo 500.000 ljudi, dok su Buri uspjeli mobilizirati armiju od 88.000 boraca. Rat se otegao jer su se Britanci borili u neprijateljskoj zemlji, na teškom terenu, s dugim linijama komunikacije, dok su se Buri uglavnom branili i koristili prednosti modernih pušaka - otvarajući ubitačnu vatru na napadače, tako da su oni morali koncentrirati velike snage da nadvladaju malobrojne branioce. Drugi burski rat bio je po mnogo čemu, naročito po oružju koje je prvi put tamo upotrijebljeno (puške i mitraljezi), uvertira za Prvi svjetski rat. Donio je i nove vojne odore; britanski vojnici bili su vrlo dobre mete burskim strijelcima, koji su se uglavnom prilagodili okolišu neutralnom, tzv. kaki bojom odora. Svjetska je javnost sa simpatijama pratila otpor Bura, osobito s obzirom na britansku uporabu koncentracijskih logora kao metode u ratovanju, među prvima u suvremenoj povijesti.
U Burskom ratu sudjelovali su mnogi kasnije poznati ljudi. Mladi Mahatma Gandhi živio je upravo u to vrijeme u južnoj Africi (ondje je proveo čak 21 godinu života). Prijavio se kao dobrovoljac unutar britanske vojske te je organizirao sanitetsku jedinicu i njome zapovijedao. Nadalje, mladi Winston Churchill došao je u južnu Afriku kao vojni dopisnik britanskih novina The Morning Post. Buri su ga čak i zarobili, a kasnije je o tim događajima napisao i dvije knjige. Nobelovac Rudyard Kipling, autor 'Knjige o džungli', također je boravio u južnoj Africi u vrijeme Burskog rata. Autor Sherlocka Holmesa, Arthur Conan Doyle, bio je u Burskom ratu kao liječnik-volonter na britanskoj strani.Buri u predahu Bitke kod Spion Kopa 1900.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 18099
Član od : 2012-10-30
Dob : 48
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   15.10.16 1:51

14. listopada 1947. prvi put je zrakoplovom službeno probijen zvučni zid tj. brzina od 1 Macha.
To je učinio pilot Charles Elwood 'Chuck' Yeager, koji je time postao jedan od najpoznatijih ljudi u povijesti zrakoplovstva. Letio je u raketnom zrakoplovu Bell X-1 i nije poletio s tla, nego je zajedno sa zrakoplovom ispušten iz bombardera Boeing B-29 Superfortress (Supertvrđava) nad pustinjom Mojave u Kaliforniji. Chuck Yeager svom je Bellu X-1 dao nadimak Glamorous Glennis prema vlastitoj supruzi.
U Drugom svjetskom ratu Chuck Yeager bio je letački as. Oborio je više od deset njemačkih zrakoplova, od toga pet u jednom danu. Kasnije je Yeager dospio i do čina brigadnog generala u Američkom ratnom zrakoplovstvu (USAF).
Zanimljivo je da je Yeager dva dana uoči svog povijesnog leta slomio dva rebra pri padu s konja. Budući da nije htio propustiti let, prikrio je tu ozljedu, otišavši veterinaru umjesto liječniku. Na dan leta osjećao je takvu bol da nije mogao ni zatvoriti vrata zrakoplova samostalno. Ipak, kao što je spomenuto, uspješno je pri tom letu probio brzinu zvuka, na visini od oko 13.700 metara.Charles Chuck Yeager
Bell X-1 Glamorous Glennis

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 18099
Član od : 2012-10-30
Dob : 48
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   19.10.16 0:55

Bitka kod Zame, odlučujuća bitka Drugog punskog rata, u kojoj su Rimljani konačno uspjeli pobijediti velikog kartaškog (punskog) vojskovođu Hanibala (247.-182. pr. Kr.) dogodila se 19. listopada 202. pr. Kr. Održala se u sjevernoj Africi, na području današnjeg Tunisa, oko 100 km jugozapadno od glavnog grada. Antičko središte punske države - Kartaga, nalazila se nedaleko od središta današnjeg glavnog grada Tunisa, prema morskoj obali. Rimljani su znači, napali Kartažane (Pune) na njihovom teritoriju.
Rimski vojskovođa bio je Publije Kornelije Scipion (236.-183. pr. Kr.). Raspolagao je s velikom silom od oko 34.000 legionara i 6.000 konjanika. Međutim, Hanibalova je vojska bila još veća, s oko 45.000 pješaka i 6.000 konjanika. Kartažani su imali i specifično oružje - borbene slonove. Oko 80 borbenih slonova napalo je Rimljane, no njihov učinak nije bio tako velik jer su se Rimljani već bili navikli na njih u prijašnjim bitkama.
Scipion je znao da će Kartažani napasti slonovima, a znao je i da se slonovi mogu kretati samo ravno prema naprijed. Zato je naredio da legionari u bitki naprave otvorene prolaze za slonove. Na taj su način slonovi samo prohujali kroz rimske legije bez nanošenja štete vojnicima.
Scipion je dobro predvidio i drugu osnovnu Hanibalovu taktiku - oslanjanje na konjicu, budući da je Hanibal običavao brzopokretnu konjicu upotrijebiti u ključnom trenutku kako bi zadao neprijatelju udar iz neočekivanog smjera. Zato je Scipion naredio vlastitoj konjici da već u ranoj fazi bitke napadne Hanibalovu i pokuša je poraziti. To je uspjelo, pa je rimska konjica neutralizirala kartašku i na kraju bitke vratila se na bojište i dokrajčila Hanibalovo pješaštvo s leđa.
Rimska pobjeda bila je potpuna. Kartaga je zatražila mir i time je konačno završen punih 17 godina dugi rat u kojem je Hanibal bio strah i trepet na teritoriju današnje Italije. Scipion je dobio pobjednički naslov Afrički (lat. Scipio Africanus).
Rimljani su konačno uništili i opljačkali Kartagu 146. pr. Kr. u Trećem punskom ratu, a zarobljeno stanovništvo prodali u ropstvo. S Kartagom je učinjeno ono s čim je rimski državnik i konzul Marko Porcije Katon Stariji (234.-149. pr. Kr.) završavao svaki svoj govor u senatu, neovisno o temi rasprave, Cetĕrum censeo Carthagĭnem esse delendam (hrv. Uostalom, smatram da Kartagu treba uništiti.).
Punski ratovi su proširili granice Rima izvan Apeninskog poluotoka, učinili ga gospodarom trgovine na Sredozemnome moru i donijeli mu silnu robovsku radnu snagu.Bitka kod Zame, rad nizozemskog slikara Cornelisa Corta (1567.)

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 18099
Član od : 2012-10-30
Dob : 48
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   21.10.16 4:08

21. listopada 1944. Japanci su izvršili prvi samoubilački napad avionom (jap. kamikaze) tijekom Drugog svjetskog rata u vrijeme kada je rat dobrano odmakao i Japan već bio u povlačenju pred nadmoćnijim Amerikancima. Još od Bitke kod Midwaya sredinom 1942., Japan više nije uspio pobijediti Amerikance u većoj bitci. Korištenje kamikaza na neki način je i bilo pokazatelj očajničkog stanja japanskih snaga.
Riječ kamikaze na japanskom znači božanski vjetar i izvorno je to bio naziv za velike tajfune koji su spasili Japan od invazije Mongola u doba Kublaj-kana 1274. i 1281. Kublaj-kan je bio moćni mongolski vladar, Džingis-kanov nasljednik, koji je vladao velikim carstvom na području Kine i središnje Azije. Ambiciozni Kublaj-kan pokušao je osvojiti i Japan, no to su otočje spasili jaki tajfunski vjetrovi uništivši mongolsku flotu, i Japanci su pilote samoubojice iz zahvalnosti prozvali kamikaze. Za jedinice kamikaza upotrebljavali su riječ/skraćenicu tokkotai ili tokko - jedinice za specijalni napad.
Prvi kamikaze napad dogodio se tijekom bitke u zaljevu Leyte na Filipinima (to je po nekim pokazateljima bila najveća pomorska bitka u čitavoj povijesti). Prva žrtva kamikaze bio je australski brod HMAS Australia, teška krstarica istisnine oko 10.000 t i dužine oko 192 m. Japanski samoubojica zabio se u prednji dio tog broda i ubio oko 30 ljudi, uključujući i kapetana Emilea Dechaineuxa. Ranjena su bila još 64 čovjeka.
Ukupno su do kraja rata japanski kamikaze oštetili oko 300, a potopili oko 47 savezničkih brodova, uključujući čak i tri manja nosača aviona. Ipak, nije veliki postotak kamikaza uspio pogoditi brod na koji su se usmjerili. U 2.560 napada koliko ih je izvedeno pri kraju Drugog svjetskog rata, cilj ih je pogodilo 474. Pojedini piloti samoubojice su nekim čudom uspjeli preživjeti napad, ili su promašili brod, pa pali u more i bili zarobljeni. U Japanu su kasnije imali počasti i dobre mirovine.Mlade Japanke ispraćaju pilote kamikaze iz baze Chiran na otoku Kyushu, proljeće 1945.
Nosač aviona USS Bunker Hill (CV-17) pogodila su dvojica kamikaza tijekom invazije na Okinawu 11.05.1945.

Na vrh Go down
Stanko1
Vodnik I klase
Vodnik I klase


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 505
Član od : 2013-02-24
Dob : 67
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   23.10.16 8:37

Bitka za aerodrom Henderson Field, 23.-26. listopada/oktobra 1942.

Druga polovica 1942. godine u ratu na Pacifiku obilježena je šestomjesečnom borbom japanskih i američkih snaga za otok Guadalcanal, koja se pokazala konačnom prekretnicom na ovom golemom ratištu. U akcijama na kopnu prijelom se dogodio u četverodnevnom okršaju poznatom kao Bitka za Henderson Field (Battle for Henderson Field).
Tokom rujna i početkom listopada 1942. obje strane su na Guadalcanal dopremale pojačanja kopnenim snagama. Japanci su dopremili regimentu Aoba, 2. pješadijsku diviziju poznatu kao Sendai divizija i jednu regimentu 38. divizije, kao i tešku artiljeriju i desetak lakih tenkova. Američkoj 1. marinskoj diviziji stigla je u pomoć 7. regimenta 2. marinske divizije i 164. pješadijska regimenta kopnene vojske mobilizirana iz sastava nacionalne garde Sjeverne Dakote. Time je zapovjednik 1. marinske divizije i svih američkih snaga na Guadalcanalu general Alexander Vandegrift dobio dovoljno snaga da začepi sve rupe u obrambenom perimetru.

General Alexander Vandegrift:Sredinom listopada 1942. snage na Guadalcanalu su bile približno izjednačene - prema 22.000 Japanaca, većinom svježih i odmornih, stajalo je 23.000 Amerikanaca dobrim dijelom iscrpljenih ranijim borbama, malarijom, dizenterijom i tropskim bolestima.
Zapovjednik japanske 17. armije na Guadalcanalu general Harukichi Hyakutake smatrao je da se na Guadalcanalu nalazi oko 10.000 Amerikanaca i isplanirao je odlučujući napad kojim bi se zauzeo aerodrom Henderson Field i slomio američki mostobran.

General Harukichi Hyakutake:Prema planu napad će se izvesti iz dva smjera. Na zapadnoj strani mostobrana, kod rijeke Matanikau, napasti će 3.000 vojnika pod zapovjedništvom generala Tadashi Sumiyoshija uz podršku artiljerije i tenkova, međutim glavni napad će izvesti 7.000 vojnika divizije Sendai pod zapovjedništvom generala Masao Maruyame s južne strane mostobrana, iz džungle uz desnu obalu rijeke Lunga.
Da bi se trupe divizije Sendai dopremile na polazne položaje japanski inženjerci su iskrčili stazu kroz džunglu duljine 24 km, koja je dobila ime Put Maruyame (Maruyama Road). Amerikanci nisu ništa znali o ovim japanskim pripremama i premještanju snaga. Početak japanskog napada na oba sektora predviđen je za večer 23. listopada.

General Masao Maruyama: Nakon što je prokrčena staza kroz džunglu vojnici divizije Sendai započeli su marš prema polaznoj zoni za napad. Pohod je bio vrlo težak i iscrpljujući jer je trebalo svladati brojne klance, močvare i vodene tokove, a vojnici su bili teško opterećeni - svaki je osim vlastitog oružja i zaliha za nekoliko dana nosio po jednu topovsku granatu ili minobacačku minu. Teška oružja su nošena rastavljena, a većina ih je ostavljena putem jer je njihovo prenošenje bilo fizički nemoguće. Zbog teškoća u prikupljanju trupa Maruyama je odgodio početak napada za 24. listopada na večer.
Na zapadnoj strani mostobrana, kod rijeke Matanikau, trupe generala Sumiyoshija zbog problema u komunikaciji nisu znale za odgodu i pokrenule su napad na večer 23. listopada. Marinci 7. regimente su odmah uništili svih 9 japanskih tenkova i odbili prvi napad. Japanci su ponavljali juriše sve do noćnih sati 26. listopada kada su konačno zaustavljeni. U odbijanju nekih juriša Amerikanci su angažirali čak i pozadinsko osoblje poput vezista, kuhara i muzičara.
Napad divizije Sendai sa juga iznenadio je Amerikance, ali ne i zatekao nespremnima. Početni udar je pao na položaje 1. bataljona 7. marinske regimente pod zapovjedništvom potpukovnika Lewisa "Chesty" Pullera, a u bitku se odmah uključio ostatak 7. regimente i 164. pješadijska regimenta kopnene vojske.

Potpukovnik Lewis "Chesty" Puller:U jednom trenutku japanske trupe su stigle do samog ruba aerodroma Henderson Field, što je potaknulo mornaričkog oficira za vezu kod generala Hyakutake da pošalje u Rabaul pobjednički radiogram: ''Banzai! Aerodrom zauzet u 23.00''. Ujutro je isti oficir morao poništiti banzai-izvještaj uz napomenu da je ''stanje nejasno''. Nakon nekoliko neuspjelih masovnih juriša, dijelom uz potporu brodske artiljerije, general Hyakutake je u 8.00 sati 26. listopada zapovijedio obustavu napada i povlačenje.
Krvoproliće među japanskim vojnicima je prema svjedočenju sudionika bitke bilo epskih razmjera. Samo ispred položaja Pullerovog bataljona i 3. bataljona 164. pješadijske regimente Amerikanci su izbrojali i sahranili 1.500 japanskih leševa koji su se prostorali na području od pola milje. Preživjeli su se uputili na novi iscrpljujući marš kroz džunglu prema rijeci Matanikau, a dijelom i prema rtu Koli na istočnoj strani mostobrana..

Poginuli japanski vojnici ispred položaja 1. bataljona 7. marinske regimente:Uništeni japanski tenkovi kod ušća rijeke Matanikau:Bitka za Henderson Field bila je najveća kopnena bitka za vrijeme šestomjesečne kampanje na Guadalcanalu, ujedno i najteži poraz japanskih trupa. Odnos gubitaka pokazuje razmjer poraza - Japanci su izgubili oko 3.000 poginulih, a veliki broj vojnika je poumirao od rana tokom povlačenja kroz džunglu. Također su izgubili krstaricu Yura i 14 aviona. Amerikanci su izgubili 80 poginulih, 1 patrolni brod i 3 aviona. General Hyakutake je otpisao diviziju Sendai kao jedinicu sposobnu za ofenzivne operacije.
Japance ni ovaj poraz, najteži u dotadašnjim kopnenim borbama na Guadalcanalu, nije obeshrabrio. Vjerovali su da im je u bici za Henderson Field nedostajalo samo još malo snaga i malo dodatnih napora da konačno slome američki mostobran, stoga su u studenom/novembru poslali na otok novo pojačanje - glavninu 38. divizije s oko 8.000 vojnika. No ova divizija je stradala na moru tokom prijevoza, tako da je bitka za Henderson Field bila posljednji japanski pokušaj zauzimanja aerodroma.

Bitka za Henderson Field, grafički prikaz:

Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan   Today at 23:08

Na vrh Go down
 
KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 17/17Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 15, 16, 17
 Similar topics
-
» KALENDAR - Dogodilo se na današnji dan
» Na današnji dan
» Najbolji košarkaš među oficirima ili najbolji oficir među košarkašima
» Sjećate li se džombometra?

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: