FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
_______________Bile su to dobre i loše godine. Bile su to godine aktivnosti i uspavanosti, godine uvažavanja i nerazum(ij)evanja, godine druženja i ljutnje, odlazaka i dolazaka, nagradjivanja i kažnjavanja, ukora i oprosta, godine radosti i tuge... svega je bilo izuzev: mržnje. Sedam godina postojimo. Branimo pravo na s(j)ećanja! Vaš Forum BPN JNA.

Share | 
 

 Bohinjska Bela '86/'87

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
AutorPoruka
aqua balissae
Gušter
Gušter


Broj komentara : 5
Član od : 2014-11-11

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   13.11.14 14:28

Zastavniče nisam čuo za Šaćira Stovraga.. čak ni u pričama stare vojske jer ja sam u Belu došao u 7 mjesecu 83. godine. Inače nakon završene obuke u Beli, sjećam se da je jedan dio vojnika odlazio u prekomandu baš kod Vas u Tolmin, a drugi dio u Radovljicu, te su kasnije raspoređivani po karaulama sa zadatkom čuvanja državne granice. Ja i  vojnik Dožić Draža iz Crne Gore ostali smo do kraja vojnog roka u Beli, on kao skladištar a ja kao ćato. Ne znam da kažem na sreću ili na žalost, jer u Beli je tada bila disciplina na vrlo visokom nivou. Pošto sam i nakon prekomande ostao u kontaktu sa većinom vojnika iz mog voda, često smo se dopisivali i uvijek su mi govorili da je rad i život na karaulama veoma lijep,  dok mi koji smo ostali u Beli dolaskom nove vojske ponovo smo započinjali obuku. Takodjer sjećam se da je bilo dosta terena i vježbi..U 10. mj. 83. proveli smo 30-tak dana na uređenju skijališta na Pokljuki..u 01. mjesecu 84. godine obuka iz skijanja na Pokljuki ako se dobro sjećam trajalo je 20-tak dana..i na kraju pred sam kraj vojnog roka u 07.mjesecu 84. mjesec dana na uređenju skakaonice na Planici..i još između toga nekoliko jednodnevnih marševa pod punom ratnom spremom..  do Bohinja a jednom čak i do Kranjske Gore..taj marš kroz Triglavski nacionalni park pamtit ću dok sam živ..datum 20.12. visina snijega 1.20 m. a ponegdje i više... pocrkali smo pod Mežaklom a srećom nazad u Belu išli smo kamionima, već u kasnim večernjim satima jer je Vule shvatio da je vojska promrzla i na kraju snaga..
Na vrh Go down
milovan skoro
Gušter
Gušter


Broj komentara : 2
Član od : 2014-05-17

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   22.11.14 9:27

@Slavko Kocić (citat):
Pozdrav Vojsko !!!
Ima li koga ovde ko je služio u Bohinjskoj Beli 86/'87 (decembar)?

II vod,III četa Komandir čete Andrej Cestnik.
POZDRAV
Ja sam služio u Bohinjskoj Beloj,generacija avgust 1985.a u prekomandu na karaulu Belca otišao 13.12.1985 (znam po pjesmi Azre-proljeće 13 u decembru)...Slabo se sjećam imena starešina,znam da mi je komandir voda bio poručnik iz Sarajeva,a kako se zvao...ubi me.Super se podsjetiti starih vremena,znam da je obuka bila krvava,a hrana jad,pogotovo marenda.koja je većinom bila konjska salama,a kada nas iznenade sa sokom i keksom....uffff.Greškom sam dao negativnu ocjenu,...Veliki pozdrav
Na vrh Go down
Tine Tufa
Gušter
Gušter


Broj komentara : 2
Član od : 2014-12-10

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   10.12.14 1:01

Služio sam vojni rok od januara 1982 do februara 1983 u Bohinjskoj Beli. Ceo rok sam proveo u BST vodu kod starijeg vodnika Veljka Labovića. Na obuci sam bio nišandžija BST-a da bih ostatak roka proveo kao pisar.Mnogo je vremena prošlo i sada kada gledam fotografije kasarne jedva se sećam u kojoj sam zgradi bio.Drago mi je da postoji ovaj forum i pozdravljam sve koji su služili vojni rok u VP 1098/36.
Na vrh Go down
aqua balissae
Gušter
Gušter


Broj komentara : 5
Član od : 2014-11-11

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   10.12.14 10:38

Pozdrav Tufa i dobrodošao na forum. Napokon da se javi netko tko je meni ostao u sjećanju, mada se nikad nismo upoznali. Naime ti si već bio stari civil kada sam ja došao u Belu 07. 07. 1983. dobrih 5 mjeseci nakon što si se ti skinuo. Čuo sam dosta o tvojoj klasi što od desetara koji su neko vrijeme bili s tobom a nešto i od vodnika Labovića. Kad sam ja došao u vod pisar je bio Mančev, mislim da je bio iz Beograda i vjerovatno je dužnost pisara naslijedio od tebe, a ja od njega. Sjećam se da sam često u knjigama koje su se vodile nalazio na tvoje prezime pa si mi zbog toga ostao u sjećanju. Uglavnom tvoju su klasu često spominjali kao primjer drugima i da ste bili dobri vojnici i dobar vod. Vidim da se ne sjećaš koja je bila naša zgrada, ali sigurno se sjećaš ogromne slike koja je bila naslikana preko čitavog jednog zida u spavaoni, i ako se dobro sjećam pričalo se da ju je naslikao baš netko iz tvoje generacije. Za sada toliko do nekih novih sjećanja...pozdrav
Na vrh Go down
Tine Tufa
Gušter
Gušter


Broj komentara : 2
Član od : 2014-12-10

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   16.12.14 16:20

Posle mene je pisar bio Kiril Stančev rodom iz Dimitrovgrada. Ne bi me čudilo da je on nešto naslikao jer je bio izuzetno talentovan za grafiku i slične stvari. Što se tiče zgrade, sećam se dobro jer su ispred nje bile dve kištre za smeće koje smo morali da održavamo. Taman sve očistimo a pozadinci iz kuhinje izruče smeće pored. Odmah se čuje Vukašević i opet trk sa lopatama.Imali smo i maskotu-Bambija. Vojnici su našli mlado lane sa slomljenom nogom i doneli ga u konjušnicu. Tu se oporavio i u jesen 82-ge već je bio prelep srndać,otišao je svojima kada je osetio zov prirode.Kako se čega setim, tako ću i dodavati, možda nađem i neke fotografije,jer sam tada vodio foto-laboratoriju u vojničkom klubu.Pozdrav.
Na vrh Go down
Rade Aksentic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 62
Član od : 2015-02-01
Dob : 48
M(j)esto sabac,srbija

KomentarNaslov komentara: DA LI JE STOBOM BIO AKSENTIC SAPCANIN, A JA SAM BIO 88 NA OBUCI LETNJOJ ALPINISTICI,U KASARNI JE BIO POLIGON ZA OBUKU    10.02.15 14:14

@milovan skoro (citat):
@Slavko Kocić (citat):
Pozdrav Vojsko !!!
Ima li koga ovde ko je služio u Bohinjskoj Beli 86/'87 (decembar)?

II vod,III četa Komandir čete Andrej Cestnik.
POZDRAV
Ja sam služio u Bohinjskoj Beloj,generacija avgust 1985.a u prekomandu na karaulu Belca otišao 13.12.1985 (znam po pjesmi Azre-proljeće 13 u decembru)...Slabo se sjećam imena starešina,znam da mi je komandir voda bio poručnik iz Sarajeva,a kako se zvao...ubi me.Super se podsjetiti starih vremena,znam da je obuka bila krvava,a hrana jad,pogotovo marenda.koja je većinom bila konjska salama,a kada nas iznenade sa sokom i keksom....uffff.Greškom sam dao negativnu ocjenu,...Veliki pozdrav
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 9:36

@aqua balissae (citat):
Pozdrav Tufa i dobrodošao na forum. Napokon da se javi netko tko je meni ostao u sjećanju, mada se nikad nismo upoznali. Naime ti si već bio stari civil kada sam ja došao u Belu 07. 07. 1983. dobrih 5 mjeseci nakon što si se ti skinuo. Čuo sam dosta o tvojoj klasi što od desetara koji su neko vrijeme bili s tobom a nešto i od vodnika Labovića. Kad sam ja došao u vod pisar je bio Mančev, mislim da je bio iz Beograda i vjerovatno je dužnost pisara naslijedio od tebe, a ja od njega. Sjećam se da sam često u knjigama koje su se vodile nalazio na tvoje prezime pa si mi zbog toga ostao u sjećanju. Uglavnom tvoju su klasu često spominjali kao primjer drugima i da ste bili dobri vojnici i dobar vod. Vidim da se ne sjećaš koja je bila naša zgrada, ali sigurno se sjećaš ogromne slike koja je bila naslikana preko čitavog jednog zida u spavaoni, i ako se dobro sjećam pričalo se da ju je naslikao baš netko iz tvoje generacije. Za sada toliko do nekih novih sjećanja...pozdrav
Pozdrav svima, 
Ja sam u Belu došao u avgustu 1984 godine i ostao do septembra 1985. Bila je olimpijada u Los Anđelesu i znam da sam prvu noć onako u civilu gledao neku tekmu naših košarkaša iz LA. Tek sutra ujutro došlo je na red šišanje, zaduživanje opreme i odeće i onda pravac BST kod ja mislim starijeg vodnika Labovića. Delio je kancelariju sa oficirom iz alpskog voda Lovsinom. Prvi utisak iz Bele mi je, Bollero za vreme jutarnjeg vežbanja. Drugi utisak strahovito hladna zima 1984/85 sa temperaturama preko -20 C.  

Ako si bio ćata kod Veljka onda sam te ja nasledio Very Happy . Iz tvoje generacije pamtim Medu (Križevci) , desetare Radišu (Bjeljina?), Vargu (Ada) i Mitrovica (Loznica?) i par starijih vojnika Ničev Krste i Pavle Angelov..dva neodoljivo simpatična lika   hahahahaha. Posle 30 i kusur godina valjda sam pogodio neko ime?

U sećanjima ostanu samo lepe stvari, one manje lepe potisnu se negde u dno fioke(mozga). Bili smo dečaci od 19-20 godina i ništa nam nije padalo teško. Bar meni nije.
Za sada toliko, voleo bih da se javi neko ko je bio u mojoj avgustovskoj klasi.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik


Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Prim(j)eran Vojnik
Broj komentara : 2643
Član od : 2012-11-06
Dob : 60
M(j)esto BG-RU

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 10:54

"Lešinar" , dobro došao na forum. Za lepo pedstavljanje i evociranje uspomena, osim dobrodoščice i jedan +. Mada si za nick zaslužio pun borbeni ranac minusa. Wink

_________________
Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 11:01

East&West (citat):
"Lešinar" , dobro došao na forum. Za lepo pedstavljanje i evociranje uspomena, osim dobrodoščice i jedan +. Mada si za nick zaslužio pun borbeni  ranac minusa. Wink
Hahahahaha, 
nisam ja kriv sto me je starija vojska zbog tadašnje visine i kilaže (185, 67 kg) tako prozvala od prvog dana!!!!!
Uspomena ima puno, pokusacu ih sledecih dana, lepo evocirati u ovoj grupi.
Na vrh Go down
Rade Aksentic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 62
Član od : 2015-02-01
Dob : 48
M(j)esto sabac,srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 16:29

ljudi ,pa ta kasarna mi je ixgledala kao kaznena ekspedicija svaka cast ko je sluzio u njoj ja sam bio 88 na obuci u letnjoj alpinistici strasno
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 18:14

Ja sam ceo vojni rok proveo u njoj i ne znam za druge kasarne. Dakle, od ulaza desno stacionar, levo stražarska kućica, kupaona (mislim da je kupanje bilo jednom nedeljno), pa kantina..i tako redom...Mala po povrsini i po broju ljudi...ali onako  sa ove vremenske udaljenosti simpatična. Ja sam u BST vodu bio nišandžija na obuci i jedino koga pamtim na prvu iz moje posade je slovenac Mitja koji je nosio Lafet. Mi nišandžije nismo imali puške već škorpione, jer smo sa sobom morali nositi i nišan..i tako... te 1984 na 85 uvodilo se centralno grejanje u stacionar i to nam je bio "glavni posao" pored skupljanja lišća za vreme obuke tokom jeseni 1984.
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 19:15

@Rade Aksentic (citat):
ljudi ,pa ta kasarna mi je ixgledala kao kaznena ekspedicija svaka cast ko je sluzio u njoj ja sam bio 88 na obuci u letnjoj alpinistici strasno
A šta bi rekao da si bio u Pivci ili Velikim Blokama? Pa Bohinjska Bela je bila ekstra kategorija za ove druge dve.
A ja sam u Velikim Blokama bio 6 i po godina...
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 19:17

Lešinar, je li u tvoje vreme bio komandant Vukašević Milorad?
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   20.07.15 19:51

Mislim da nije. Totalno mi je nepoznato prezime a nekako mi se u glavi vrti Trgovčević kao komandant kasarne. Mijo Trgovčević zar ne? Ili je već tada 84 na 85 bio u komandi u Kranju? Od oficira su mi ostali u sećanju Labović, Lovšin i Sakavac. Skakavac po niskom rastu i energičnosti. A znam da je umro krajem devetedesetih ili početkom dvehiljaditih. Vukašević mi je nekako totalno nepoznato.
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   21.07.15 10:03

Malo sam , pretresao "fioke" u mozgu pa sam se setio i sledećeg:
Zakletvu smo polagali 18.08.1984 i odmah posle toga smo otišli jedno mesec dana na teren u sklopu vodnih,četnih i bataljonskih vežbi. Takođe se sećam da smo zbog pada helikoptera dan dva "češljali" teren mislim oko Vipave ako se dobro sećam i da smo učestvovali u sređivanju skakaonice za svetsko prvenstvo koje se održavalo u januaru i li februaru 1985 godine. Onako za sada su to fragmenti, ali sećanja naviru.
Na vrh Go down
Rade Aksentic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 62
Član od : 2015-02-01
Dob : 48
M(j)esto sabac,srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   22.07.15 11:55

@zastavnik (citat):
@Rade Aksentic (citat):
ljudi ,pa ta kasarna mi je ixgledala kao kaznena ekspedicija svaka cast ko je sluzio u njoj ja sam bio 88 na obuci u letnjoj alpinistici strasno
A šta bi rekao da si bio u Pivci ili Velikim Blokama? Pa Bohinjska Bela je bila ekstra kategorija za ove druge dve.
A ja sam u Velikim Blokama bio 6 i po godina...
gospodine zastavnice druge kasarne nisam video  sem te u boh.beloj i moju bratstvo i jedinstvo a vama i nije bio problem biti tu jer ste bili dobro placeni u to vreme plate su bile 1500 maraka nemackih a mozda ivise a problem je bio za vojnike koji su bili 24 sata u tim syracarama od kasarni a bratstvo i jedinstvo je bila hotel sa 5 zvezdica za kas. u beloj
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   22.07.15 15:41

@Rade Aksentic (citat):
@zastavnik (citat):
@Rade Aksentic (citat):
ljudi ,pa ta kasarna mi je ixgledala kao kaznena ekspedicija svaka cast ko je sluzio u njoj ja sam bio 88 na obuci u letnjoj alpinistici strasno
A šta bi rekao da si bio u Pivci ili Velikim Blokama? Pa Bohinjska Bela je bila ekstra kategorija za ove druge dve.
A ja sam u Velikim Blokama bio 6 i po godina...
gospodine zastavnice druge kasarne nisam video  sem te u boh.beloj i moju bratstvo i jedinstvo a vama i nije bio problem biti tu jer ste bili dobro placeni u to vreme plate su bile 1500 maraka nemackih a mozda ivise a problem je bio za vojnike koji su bili 24 sata u tim syracarama od kasarni a bratstvo i jedinstvo je bila hotel sa 5 zvezdica za kas. u beloj
Da, ali vi ste bili godinu dana, a mi smo po desetak i više godina. Vi ste imali u toku vojnog roka jedan ili dva terena - logorovanja, a mi po dva ili čak i četiri godišnje.
Da li bi ti za tu platu koju spominješ. a koja je, usput, bila ispod proseka u Sloveniji, radio to što smo mi radili?
U Srbiji nije bio problem živeti sa 1500DM plate (osim možda u Beogradu), o Makedoniji da i ne govorim...
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   22.07.15 15:44

@Lešinar (citat):
Mislim da nije. Totalno mi je nepoznato prezime a nekako mi se u glavi vrti Trgovčević kao komandant kasarne. Mijo Trgovčević zar ne? Ili je već tada 84 na 85 bio u komandi u Kranju? Od oficira su mi ostali u sećanju Labović, Lovšin i Sakavac. Skakavac po niskom rastu i energičnosti. A znam da je umro krajem devetedesetih ili početkom dvehiljaditih. Vukašević mi je nekako totalno nepoznato.
Dve godine ranije ('81 i '82), Mijo Trgovčević mi je bio komandir čete u Tolminu, a koliko znam, početkom '84 je premešten u Boh. Belu najpre za zamenika komandanta, a kasnije je bio komandant, mislim do '88, kada je otišao u Kranj posle onih "manevara" Jesen '88.
Na vrh Go down
Rade Aksentic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 62
Član od : 2015-02-01
Dob : 48
M(j)esto sabac,srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   22.07.15 16:25

ja sam poceo 89 da radim i kao priprvnik sam imao 1200 maraka mozda je u sloveniji bilo sve skuplje i jeste bilo secam se ali vi kao staresina i ostale vase kolege ste imali i stanove a ja sam imao 5 logorovanja ipak je bio bilji standard slozicete se sa mnom,verujem ivama nije bilo lako ali bili ste mladi pa nista nije bilo tesko.,kako je sada u srbiji
za gospodina zastavnika
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   22.07.15 17:16

@zastavnik (citat):
@Lešinar (citat):
Mislim da nije. Totalno mi je nepoznato prezime a nekako mi se u glavi vrti Trgovčević kao komandant kasarne. Mijo Trgovčević zar ne? Ili je već tada 84 na 85 bio u komandi u Kranju? Od oficira su mi ostali u sećanju Labović, Lovšin i Sakavac. Skakavac po niskom rastu i energičnosti. A znam da je umro krajem devetedesetih ili početkom dvehiljaditih. Vukašević mi je nekako totalno nepoznato.
Dve godine ranije ('81 i '82), Mijo Trgovčević mi je bio komandir čete u Tolminu, a koliko znam, početkom '84 je premešten u Boh. Belu najpre za zamenika komandanta, a kasnije je bio komandant, mislim do '88, kada je otišao u Kranj posle onih "manevara" Jesen '88.
hvala zastavnice
Da da, Trgovčević a onda je komandat 345 bio Špiro Niković ili Nicović. ili je on bio kamandant u bb a trgovčević njegov zamenik? Od oficira u kasarni bili su još Raspopović i mislim Memiš (Pajo?). U decembru kompletna vojska (avgust 84) je otišla na karaule a u kasarni su ostali samo novi desetari i ćate!
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   25.07.15 17:12

@Rade Aksentic (citat):
ja sam poceo 89 da radim i kao priprvnik sam imao 1200 maraka mozda je u sloveniji bilo sve skuplje i jeste bilo secam se ali vi kao staresina i ostale vase kolege ste imali i stanove a ja sam imao 5 logorovanja ipak je bio bilji standard slozicete se sa mnom,verujem ivama nije bilo lako ali bili ste mladi pa nista nije bilo tesko.,kako je sada u srbiji
za gospodina zastavnika
Pitaj moje kolege vojne penzionere kako im je. 
Jeste, imali smo stanove, ali su ti stanovi i plaćeni doprinosima za stambenu izgradnju, tako da nisu dobijeni na poklon.
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   25.07.15 17:16

@Lešinar (citat):
@zastavnik (citat):
@Lešinar (citat):
Mislim da nije. Totalno mi je nepoznato prezime a nekako mi se u glavi vrti Trgovčević kao komandant kasarne. Mijo Trgovčević zar ne? Ili je već tada 84 na 85 bio u komandi u Kranju? Od oficira su mi ostali u sećanju Labović, Lovšin i Sakavac. Skakavac po niskom rastu i energičnosti. A znam da je umro krajem devetedesetih ili početkom dvehiljaditih. Vukašević mi je nekako totalno nepoznato.
Dve godine ranije ('81 i '82), Mijo Trgovčević mi je bio komandir čete u Tolminu, a koliko znam, početkom '84 je premešten u Boh. Belu najpre za zamenika komandanta, a kasnije je bio komandant, mislim do '88, kada je otišao u Kranj posle onih "manevara" Jesen '88.
hvala zastavnice
Da da, Trgovčević a onda je komandat 345 bio Špiro Niković ili Nicović. ili je on bio kamandant u bb a trgovčević njegov zamenik? Od oficira u kasarni bili su još Raspopović i mislim Memiš (Pajo?). U decembru kompletna vojska (avgust 84) je otišla na karaule a u kasarni su ostali samo novi desetari i ćate!
Špiro Niković je '81 postao komandant brigade, a načelnik štaba je bio Galić Stanislav. Trgovčević je bio komandat u Boh. Beli od polovine '84
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik


Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Prim(j)eran Vojnik
Broj komentara : 2643
Član od : 2012-11-06
Dob : 60
M(j)esto BG-RU

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   26.07.15 0:08

@zastavnik (citat):

Špiro Niković je '81 postao komandant brigade, a načelnik štaba je bio Galić Stanislav. Trgovčević je bio komandat u Boh. Beli od polovine '84

Ovo za Galića nisam znao, major pa NŠ planinske brigade?

_________________
Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Na vrh Go down
zastavnik
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase


Broj komentara : 931
Član od : 2010-12-07
Dob : 54
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   27.07.15 16:44

Jeste, sledeće godine je dobio čin, kao i Špiro, koji je u vreme prijema dužnosti komandanta bio potpukovnik. Mislim da su obojica unapređeni polovinom '82 godine, Špiro u pukovnika, a Galić u potpukovnika.
Sećam se tačno 13. avgusta '81. godine kada je mene i kolegu Galić službenom ladom vozio iz Kranja preko Vršiča i Bovca u Tolmin, gde smo raspoređeni na dužnosti. Usput je izvršio (nenajavljenu) kontrolu straže u Bovcu. Mogu reći da je stanje bilo relativno dobro, s obziroma da je komandir straće bio desetar iako je straža bila izdvojena, nekih 30-tak km od Tolmina, kao matičnog garnizona.
Na vrh Go down
Lešinar
Gušter
Gušter


Broj komentara : 10
Član od : 2015-07-20
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   08.08.15 20:19

U Beli se uz jutarnje vezbanje slusao Bolero od Ravela. Jel to bio neki izuzetak ili se ta muzika slusala i u drugim kasarnama?
Na vrh Go down
Sponsored content




KomentarNaslov komentara: Re: Bohinjska Bela '86/'87   Today at 9:13

Na vrh Go down
 
Bohinjska Bela '86/'87
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 2/3Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Bohinjska Bela '86/'87
» Vojarna Bohinjska Bela 1990/1991
» Bela Crkva VP
» Osijek - Bijela kasarna 'Milan Stanivuković'
» Osijek - Bela kasarna, četa veze 1983.

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: SLUŽBA PO BIVŠIM REPUBLIKAMA I POKRAJINAMA :: SLOVENIJA-
Idi na: