Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108
Poticaj za tudum.....a toga ti u Zagorju nema već odavno.....jedino koji trs tamo kod Zagorca.....jer on služi u medicinske svrhe....za spavanje uglavnom .....
Neznam zakaj ga onda još zoveju Jebežljivec ,ili na Zagorca tak djeluje
Za nas koji ovo ne "kužimo" može prevod?
Jesi sad skužio?
Tudum,direktor,ravnatelj,otela,šmarnica,delivara.Porijeklo iz Amerike.I sad se neko čudi što izaziva agresivnost. Indijanci nisu mogli poslati bombardere(ko Obama)pa su poslali sortu grožđa koja je još opasnija od B-52
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Stazio GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
Medalja za VZ Broj komentara : 5158 REPUTACIJA : 567 Član od : 2012-11-24 Dob : 51 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 21:13
Danas, olujna kiša i grad veličine oraha.
slike: DN Vijesti
ZAGORAC GENERAL ARMIJE u rezervnom sastavu
Orden za VZ Značka PV Služba Sigurnosti / Bezb(j)ednosti Broj komentara : 3452 REPUTACIJA : 964 Član od : 2012-02-13 Dob : 54
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 22:44
Poticaj za tudum.....a toga ti u Zagorju nema već odavno.....jedino koji trs tamo kod Zagorca.....jer on služi u medicinske svrhe....za spavanje uglavnom .....
Probaj,pa buš znal.(mislim da će ti i žena bolje kuhati,sve kaj poželiš) Inače, ZAGORAC ima mješavinu porodice pinota i još ponešto. Njegovo vino ne vidi inox bačvu prije mjeseca lipnja,ne taloži,sve je "po starinski" i nikad ni bilo problema. Povremeno od brata uzme i "tuduma",prvenstveno iz zdravstvenih razloga,brat odvaja "tudum" od "cijepke",a taj je vinograd naslijedio od pokojnog oca.
Četni evidentičar Podporučnik
Broj komentara : 1374 REPUTACIJA : 64 Član od : 2014-01-18 Dob : 48 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 22:54
Tudum,direktor,ravnatelj,otela,šmarnica,delivara.Porijeklo iz Amerike.I sad se neko čudi što izaziva agresivnost. Indijanci nisu mogli poslati bombardere(ko Obama)pa su poslali sortu grožđa koja je još opasnija od B-52
Ima toga nešto pomalo još kod nas. Ta sorta, puna metilnog alkohola, poznata je kao šmarnica, direktor, šmarjak i drman. To je samorodni trs i mislim, da nije stigao kod nas iz Amerike, več se je proširila za vrijeme Marije Terezije, kad su bolesti (peronospora i oidij) te trsna uš, skoro sasvim uništile vinograde. Ima žuta i zelena, koja drma najjače, a vino je belo.
Kasnije, koliko mi se čini, precepivanjem te trte na amerikanske podlage nastale su i druge sorte, kod nas zvane Bučevina (crna) Bahorica (bela i crna) te Izabela (bela). No tih skoro da više nema i to su bile mnogo poboljšane i kvalitetnije sorte, a ipak su se ubrajale među samorodnice.
_________________ Audaces fortuna iuvat
ZAGORAC GENERAL ARMIJE u rezervnom sastavu
Orden za VZ Značka PV Služba Sigurnosti / Bezb(j)ednosti Broj komentara : 3452 REPUTACIJA : 964 Član od : 2012-02-13 Dob : 54
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 23:05
Ima toga nešto pomalo još kod nas. Ta sorta, puna metilnog alkohola, poznata je kao šmarnica, direktor, šmarjak i drman. To je samorodni trs i mislim, da nije stigao kod nas iz Amerike, več se je proširila za vrijeme Marije Terezije, kad su bolesti (peronospora i oidij) te trsna uš, skoro sasvim uništile vinograde. Ima žuta i zelena, koja drma najjače, a vino je belo.
Kasnije, koliko mi se čini, precepivanjem te trte na amerikanske podlage nastale su i druge sorte, kod nas zvane Bučevina (crna) Bahorica (bela i crna) te Izabela (bela). No tih skoro da više nema i to su bile mnogo poboljšane i kvalitetnije sorte, a ipak su se ubrajale među samorodnice.
Žuta prilikom berbe curi,bobice otpadaju od peteljke čim ih dodirneš,zelena ne.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. Značka PV Broj komentara : 3792 REPUTACIJA : 288 Član od : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 23:09
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 23:09
Tačno Zagorac, ona žuta se mnogo osipa.
A vino je mirisno i aromatično. Neko vreme kod nas, možda ima još, prodavala se neka voda - Aloe vera i ukusom sasvim je bila slična žutom direktoru.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.06.14 23:10
Vidi, vidi; imaju ogradu, da jim ovce na padnu dole. Večina je več na ogradi.
Pero, mene ove Ercove fotke Zlatibora mnogu spominju na Veliko planino. Svake godine idemo za sedam dana ohladiti se, osim prošle nismo stigli, kako sam pravio štalu ili skedanj iza kuče.
i deca se razvesele
a ima toga zanimljovog...
Gringo Kapetan
Broj komentara : 3758 REPUTACIJA : 80 Član od : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 19.06.14 20:41
Probaj,pa buš znal.(mislim da će ti i žena bolje kuhati,sve kaj poželiš) Inače, ZAGORAC ima mješavinu porodice pinota i još ponešto. Njegovo vino ne vidi inox bačvu prije mjeseca lipnja,ne taloži,sve je "po starinski" i nikad ni bilo problema. Povremeno od brata uzme i "tuduma",prvenstveno iz zdravstvenih razloga,brat odvaja "tudum" od "cijepke",a taj je vinograd naslijedio od pokojnog oca.
Saki pravi Petrofčan mora bar malo tuduma meti....
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
lacoš Kapetan I klase
znacka PV Broj komentara : 4111 REPUTACIJA : 16 Član od : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 19.06.14 22:41