Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108
Za analizu je i sto je bilo dovoljno odvaliti 2-3 samara klincu kad pokusa nesto da ukrade, da ga oduci od toga. I to sto je roditelj odgovoran za maloljetnika, a ako ga 'vaspitno' propusti kroz sake - zavrsi iza resetaka. Pijanstvo nikad nije smatrano kao kriminalna radnja, a veza s narkoticima, uglavnom, jeste.
Misliš Poručniče da bi to bilo dovoljno,da bi ga odučilo?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Orden za VZ Orden za VZ Medalja za VZ Prva Petol(j)etka Značka PV Broj komentara : 21585 REPUTACIJA : 568 Član od : 2012-10-30 Dob : 49 Zagreb
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 0:33
Za analizu je i sto je bilo dovoljno odvaliti 2-3 samara klincu kad pokusa nesto da ukrade, da ga oduci od toga. I to sto je roditelj odgovoran za maloljetnika, a ako ga 'vaspitno' propusti kroz sake - zavrsi iza resetaka. Pijanstvo nikad nije smatrano kao kriminalna radnja, a veza s narkoticima, uglavnom, jeste.
Alkohol je duboko ukorijenjen u kulturu ovih i ne samo ovih prostora. Opet priča za sebe.
A narkoman nije nužno i diler.
Zaboravi fizičko kažnjavanje, odnosno ovdje je gotovo s tim. Tko ne vjeruje, uvjeri se ako mu pokucaju na vrata. Momentalno je najmanje 24h pritvora, bez rasprave, a dalje što bude.
Obiteljsko nasilje nije pod javni red i mir nego se obrađuje posebno i strože.
PORUCNIK GENERAL POTPUKOVNIK
Orden za VZ Medalja za VZ Znacka PV Broj komentara : 6317 REPUTACIJA : 82 Član od : 2014-08-01 Dob : 55 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 0:36
Misliš Poručniče da bi to bilo dovoljno,da bi ga odučilo?
Ne vjerujem. Zavisi od pojedinca. Neke bi naucilo da budu oprezniji.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
dinosaurus Kapetan I klase
Broj komentara : 4229 REPUTACIJA : 297 Član od : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 0:41
70-te je jednog dečka, sina kolegice od moje majke milicija rastavila na faktore u stanici bez nekog razloga osim što je bio nafiksan, a mogao si dobit, kako ne, u staro dobro vrijeme milicajaca, onih s brkovima iz viceva. Ma nije se dobro znalo što je to narkoman, osim da je taj nešto jako loše. Inako kao pijanac, ali gore od toga.
Dešavalo se svašta ali ipak nije bilo toliko često,da bi bila praksa.. Uglavnom su batine dobijane za opiranje pri privodjenju,što se tiče javnog reda...
Vezano za batinanje narkomana iz neznanja dijagnoze mi nije baš jasno??
Orden za VZ Medalja za VZ Znacka PV Broj komentara : 6317 REPUTACIJA : 82 Član od : 2014-08-01 Dob : 55 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 0:41
Zaboravi fizičko kažnjavanje, odnosno ovdje je gotovo s tim. Tko ne vjeruje, uvjeri se ako mu pokucaju na vrata. Momentalno je najmanje 24h pritvora, bez rasprave, a dalje što bude.
Obiteljsko nasilje nije pod javni red i mir nego se obrađuje posebno i strože.
Trgovina narkoticima je krivicno djelo jos uvijek, bilo da dilujes ili kupujes radi licnih potreba. A i proizvodnja je kriminal. Pa odakle ti, ako nisi kupio ili proizveo? Iako samo konzumiranje nije krivicno djelo, osim ako je na javnom mjestu, ili 'omogucavas konzumiranje'.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 1:11
Ignorisanje je teza kazna u kolektivu od cebovanja.
dinosaurus Kapetan I klase
Broj komentara : 4229 REPUTACIJA : 297 Član od : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 1:15
Poručniče kolika je razlika po pitanju stručnosti izmedju aktivnog i rezervnog oficira JNA?
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 1:27
Poručniče kolika je razlika po pitanju stručnosti izmedju aktivnog i rezervnog oficira JNA?
Zavisi od pojedinca, koliko je zainteresovan. Zavisi koji 'posao' obavlja u ratnoj jedinici. Osnovno znanje, po podrazumijevanju, trebalo bi da je isto (u rangu cina). U pocetku, na istom poslu, mozda bi bila prednost aktivnog (zbog prakse, rutine), ali kroz praksu bi se mogli izjednaciti i, u zavisnosti od sklonosti pojedinca, rezervni je mogao biti i bolji, sto da ne? Mislim na rezultate, snalazljivost u stresnim situacijaama, brzem donosenju kvalitetnijih odluka itd. To je moje misljenje, mozda neko misli drugacije.
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 1:30
Bolji rezultati u kolektivu se postizu uz postovanje, nego uz strah od rukovodioca.
bojnik Poručnik
Znacka PV Broj komentara : 2814 REPUTACIJA : 233 Član od : 2012-11-13 Dob : 53 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 8:01
Naučio sam pored uporabe topničkog/pješačkog naoružanja i dobro primjeniti četku i kremu za čizme/cipele. Još sam naućio da ipak ide kombinacija napolitanke i pivo, svakodnevna obuka se izvodila u prostorijama vojne kantine ili oko nje.
To ti ostala trajna karakterna osobina?
1. usvojeno vojno znanje još je uporabljivo 2. moji doma mi vele da se primjeti da sam bio djelatna vojna osoba po cipelama, jer ih uglancam tako da se mogu ogledavati u njima 3. uživam samo u napolitankama, jer alkohol nepijem već duuuuuuugi niz godina, koristim bezalkoholno pivo, niti visim po birtijama.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka Prim(j)eran Vojnik Broj komentara : 2643 REPUTACIJA : 191 Član od : 2012-11-06 Dob : 62 BG-RU
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 13:24
2. moji doma mi vele da se primjeti da sam bio djelatna vojna osoba po cipelama, jer ih uglancam tako da se mogu ogledavati u njima
E sad ćeš ti reći "ko se hvali sam se kvari" ili tako nešto slično na latinskom, ali moram se pohvaliti: Kad ja uglancam cipele, ne samo da se sam ogledam u njima, nego i familija i komšiluk. I još ciganka sa šestoro cigančića. Msm, nema ljutiš nisam sposobniji od tebe, već stariji i iskusniji.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
pera84 GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a
Jubilarna Medalja 7 g. Prva Petol(j)etka Broj komentara : 3788 REPUTACIJA : 644 Član od : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 13:41
2. moji doma mi vele da se primjeti da sam bio djelatna vojna osoba po cipelama, jer ih uglancam tako da se mogu ogledavati u njima
E sad ćeš ti reći "ko se hvali sam se kvari" ili tako nešto slično na latinskom, ali moram se pohvaliti: Kad ja uglancam cipele, ne samo da se sam ogledam u njima, nego i familija i komšiluk. I još ciganka sa šestoro cigančića. Msm, nema ljutiš nisam sposobniji od tebe, već stariji i iskusniji.
Ja sam jos kao momak znao tako dobro uglancati cipele, kad na igranci plesem s curom vidim kakve gacice ima.
(A jednom sam se na smrt uplasio, mislio sam da mi je pukla cipela. )
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka Prim(j)eran Vojnik Broj komentara : 2643 REPUTACIJA : 191 Član od : 2012-11-06 Dob : 62 BG-RU
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 13:56
(A jednom sam se na smrt uplasio, mislio sam da mi je pukla cipela. )
I ja sam se kao momak jednom tako prepao, rekoh ubiće me stari, ode 5 meteri kukuruza za nove cipele. Smirio sam se kada je čavka umesto zejtin napravila grimasu kao da izgovara ulje
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
013gonzo Poručnik
Medalja za VZ Znacka PV Broj komentara : 2013 REPUTACIJA : 193 Član od : 2014-08-16 Dob : 67 Beograd
I u jednom i u drugom slučaju je stručnost (vojna a i civilna), zavisila samo od upotrebljivosti oficira za traženi rad. Obuku smo i mi rezervni i vi aktivni završavali i polagali ispite, ali kako je ko to posle u praksi primenjivao je zavisilo prvo od samog pojedinca ali još više od pretpostavljenog oficira / rukovodioca.
Moj primer na vežbi posedanja položaja iznad Male Moštanice (PO mešoviti divizion) meni kao k-diru raketne baterije su naređenja (ne sugestije) izdavali i k-dant diviziona ali i još trojica visokih oficira koji su polagali za generalski čin.
Na analizi u kasarni ja sam se jedini usudio da to primetim i da je to narušavanje principa "subordinacije" uz vrlo nepovoljne da ne kažem ubilačke poglede aktivnih oficira mog diviziona.
Dakle uzalud moja stručnost ako moji neposredni pretpostavljeni oficiri dozvoljavaju "preskakanje komandovanja / izdavanja naređenja"
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
bojnik Poručnik
Znacka PV Broj komentara : 2814 REPUTACIJA : 233 Član od : 2012-11-13 Dob : 53 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 06.09.14 23:25
Kolega, niti sam rekao da sam sposobniji od tebe, nisam navodio imena, niti neću, samo sam naveo za pojedince u svome rejonu (da bude razumljivije). A kud nađeš ciganku sa šestero djece, to ti više nije u modi, od deset djece pa nadalje su poželjnije što se tiće socijale i dječijeg doplatka, za šest je mala lova.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ Značka PV Broj komentara : 2089 REPUTACIJA : 101 Član od : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 07.09.14 0:48
Šta sam naučio? (graničar)
Poštovati prave drugare, od njih može značiti život. Pomagati onima što su niže po rangu od mene Biti zadovoljan onim što dobiješ, OK to sam imao i ranije, sada više cenim. Kako se pali vatra kako se otvaraju konzerve i nožem i sekirom kako se spava napolju iako je niže od -20 i samo sneg kako se radi sa psima, iako me je od početka bio strah psa.
I da me nije strah tame, jer tamo nema ništa osim naše mašte.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ Značka PV Broj komentara : 2089 REPUTACIJA : 101 Član od : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 07.09.14 1:26
Poštovati prave drugare, od njih može značiti život.
Govorim za deo granice kde sam služio onoj zemlji. Do granice imali smo sat hoda, do krajnih kamena još više. znači barem 8-10 kilometara. Večinu patrola su bila dva vojnika, večinu vremena bez sredstva veze. I da pozovemu pomoč, trebalo bi puuuuuuuuuuno vremena da dođe. Verujem da bi pomoč sa karaule došla trčečim korakom, ali ipak zakoni fizike jim ne daju da trče po vazduhu i ne uzbrdo.
Pomagati onima što su niže po rangu od mene.
Moje đombe so nam puštale da odspavamo malo na terenu, jer su znali da smo umorni. Ili smo se mi sami budili zbog hladnoče ili su nas oni budili jer moramo napred. I ja sam puštao gušterima da odspavaju, ako smo bili noču na osmatranju. Ja sam jih čuvao kao malu decu da su moji. Nema veze ako dva posmatrat, može i jedan. A granicu je mogao da osmatra i samo jedan.
Biti zadovoljan onim što dobiješ, OK to sam imao i ranije, sada više cenim. Bo sm zadovoljan na karauli, patrole jeste bile teške ali uslovi života nisu bili. Imali smo tople vode, uvek nešto da pojedemo i usred noči, čiste prostorije hranoa ovko onako... ipak nikad nisam bio gladan iako kvlitet hrane nije bila baš nešto, ali samo zbog kuvara.
Kako se pali vatra Teoretski sam znao, ali dok ne probaš u praksi.... imali smo nekoliko mesta kde se nas nije videlo skoro od nikde. pa smo zimi zapalili za kojih pola sta ili sat, da se malo pogrejemo.
kako se otvaraju konzerve i nožem i sekirom Ja sam inače imao onaj mali ''švarcajski nož) ali bajonetom ide brže, a može i sekirom.
kako se spava napolju iako je niže od -20 i samo sneg Umor, Umor, Umor...čovek se probudi od hlada, pa ako opet zspi tako nekoliko puta.
kako se radi sa psima, iako me je od početka bio strah psa. Kao klinac imao sam nekoliko bliskih susretima sa psima. U JNA sam naučio da treba da se psi boje mene a ne ja njih
I da me nije strah tame, jer tamo nema ništa osim naše mašte.
Mislim da sam več dobro opisao.
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 07.09.14 3:16
Poštovati prave drugare, od njih može značiti život. Pomagati onima što su niže po rangu od mene Biti zadovoljan onim što dobiješ, OK to sam imao i ranije, sada više cenim. Kako se pali vatra kako se otvaraju konzerve i nožem i sekirom kako se spava napolju iako je niže od -20 i samo sneg kako se radi sa psima, iako me je od početka bio strah psa. I da me nije strah tame, jer tamo nema ništa osim naše mašte.
Sjajno, Pero! Sigurno ima jos.
Ja sam naucio da skijam.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Orden za VZ Orden za VZ Medalja za VZ Prva Petol(j)etka Značka PV Broj komentara : 21585 REPUTACIJA : 568 Član od : 2012-10-30 Dob : 49 Zagreb
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 07.09.14 5:41
Poručniče, ti kao oficir nisi 'ravnopravan' s nama na ovoj temi.
U JNA si naučio sve ako računaš VoGi, VA i kasnije službu, zar ne?
Pa od 15. godine... Prije sam znao samo da plivam i to sa glavom iznad vode (ucio sam u vrlo hladnoj rijeci), da lozim vatru i pecem klipove mladog kukuruza. Samo podsticem ostale da opisu svoja iskustva.
pera84 GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a
Jubilarna Medalja 7 g. Prva Petol(j)etka Broj komentara : 3788 REPUTACIJA : 644 Član od : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Što sam naučio u JNA? 07.09.14 7:15