FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 Riječna ratna flotila USA na rijeci Mekong u Vijetnamu

Go down 
AutorPoruka
Stanko1
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
avatar

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 704
REPUTACIJA : 73
Član od : 2013-02-24
Dob : 68
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Riječna ratna flotila USA na rijeci Mekong u Vijetnamu   Sat Nov 22, 2014 3:23 pm

Rijeka Mekong izvire na platou Tibeta i protječe kroz šest država - Kinu, Burmu (Myanmar), Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam. Duga je 4.350 km i po tome je sedma u Aziji i dvanesta u svijetu. Mekong je veoma važan plovni put - za morske brodove manje tonaže plovan je sve do Pnom Penha, a uzvodno za riječne brodove sve do vodopada Khone u Laosu. Lokalna plovidba održava se i na području uzvodno od vodopada.
 
Mekong u području Indokine:
 
 
Deltasto ušće nalazi se na krajnjem jugu Vijetnama:
 
 
U Vijetnamskom ratu područje delte rijeke Mekong bilo je jedno od žarišta i zona najintenzivnije aktivnosti južnovijetnamske gerile koju su Amerikanci zvali Vijetkong. Eskalacijom rata u Vijetnamu pokazala se potreba pojačane kontrole plovnog puta i priobalja, za što su Amerikanci morali ustrojiti posebnu mornaričku skupinu pod imenom Pokretne riječne snage - Mobile Riverine Force. Prvi kontingent stigao je u deltu Mekonga 7. siječnja/januara 1967., a jedinica je počela djelovati u svibnju/maju iste godine.
 
Amblem Mobile Riverine Force:
 
 
Šezdesetih godina USA su imale - kao i danas - najjaču u svijetu ratnu mornaricu otvorenog mora (blue water navy) i snage za zaštitu priobalja (green water navy), ali s mornaricom za unutrašnje vode tj. riječnom i jezerskom ratnom flotilom (brown water navy) nisu stajali baš najbolje. Stoga su za potrebe rata u Vijetnamu morali pribjeći adaptacijama postojećih plovila. Velike desantne brodove za tenkove (Landing Ship Tanks - LST) preuredili su za matične brodove, brodove radionice i brodove-kasarne, dok su desantne jurišne čamce tipa LCM-6 pretvorili u brodove za borbenu namjenu. Većina tih brodova pretvorena je u svojevrsne ploveće oklopne transportere za pješadiju, dok ih je 24 dobilo teško naoružanje i nazvani su monitorima (monitors) - popularno river battleships. Kombinacije naoružanja bile su različite - haubica 105 mm, minobacači 81 mm. topovi 40 mm i 20 mm, strojnice 12,7 mm i bacači plamena. Zbog dodatnog oklopa i naoružanja brzina monitora bila je maksimalno 8,5 čvorova.
 
LCM-6 pregrađen u monitor, presjek:
 
 
Neki od LCM-6 imali su ugrađenu platformu za helikoptere:
 
 
Također su masobno korišteni patrolni čamci, koji su projektirani specijalno za rat u Vijetnamu. Uglavnom su korištena dva tipa: manji s 4 člana posade, mitraljezima 12,7 mm i 7,62 mm, bacačem granata 40 mm i brzinom 28,5 čvorova, te veći s 5 članova posade, topom 20 mm i mitraljezom 12,7 mm, brzine 16 čvorova.
Za potporu djelovanju na rijekama US Navy je formirala ploveću riječnu bazu (Mobile Riverine Base) na ušću rijeke Mekong, a kod mjesta Đồng Tâm izgradila je kopnenu bazu (Dong Tam Base Camp) s uzletištem koje su koristili uglavnom transportni avioni C-130.
 
Ploveća riječna baza na Mekongu:
 
 
Ploveću bazu činila su
- 4 ploveća broda-kasarne (APB): Benewah (APB-35), Colleton (APB-36), Mercer (APB-39) i Nueces (APB-40)
- 1 desntni brod za tenkove (LST): Vernon County (LST-1161)
- 5 specijalno adaptiranih matičnih brodova za riječne ratne brodove i čamce (ARL): Satyr (ARL-23), Sphinx (ARL-24), Askari (ARL-30), Indra (ARL-37) i Krishna (ARL-38)
- 1 barža-kasarna (APL): APL-26
- 2 lučka remorkera (YTB)
- 1 brod za polaganje mreža (AN)
- 1 poloveća dizalica (YD-220)
 
Brod-kasarna USS Colleton 1968. godine:
 

Na vrh Go down
Stanko1
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
avatar

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 704
REPUTACIJA : 73
Član od : 2013-02-24
Dob : 68
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Riječna ratna flotila USA na rijeci Mekong u Vijetnamu   Sat Nov 22, 2014 3:24 pm

Barža-kasarna APL-26 1967. godine:
 
 
Brod-kasarna USS Benewah:
 
 
Borbeni brodovi objedinjeni su u Prvu riječnu jurišnu flotilu (River Assault Flotilla One) koja se sastojala od četiri skvadrona (River Assault Squadrons 9, 11, 13 i 15). Kasnije su formirane dvije operativne grupe/eskadre (Task Force) - TF 116 i TF 117. Flotili su također pridruženi 2. brigada 9. pješadijske divizije i skvadron jurišnih helikoptera.
Prva riječna jurišna flotila obavljala je široki dijapazon zadataka - kontrolu riječnog prometa na Mekongu, sprečavanje infiltracije snaga Vijetkonga, prijevoz i desantiranje pješadije te vatrenu podršku jedinicama na kopnu.
 
Patrolni čamac, veći tip:
 
 
Patrolni čamac, manji tip:
 
 
Paljba po položajima Vijetkonga na obali:
 
 
U 1968. godini Vijetkong i vojska Sjevernog Vijetnama izveli su jednu od najvećih ofenzivnih operacija u Vijetnamskom ratu, koja je dobila ime Tet po Mjesečevoj novoj godini (tradicionalni praznik Vijetnamaca). Operacija je započela 30. siječnja i trajala je u tri faze sve do 23. rujna/septembra. Iako su snage Vijetkonga i Sjevernog Vijetnama pretrpjele taktički poraz, Tet ofenziva je bila svojevrsna prekretnica u ratu jer je bila psihološki udar koji je dramatično pojačao antiratni pokret u USA.
Tokom ofenzive Tet neke od najžešćih borbi vođene su u delti rijeke Mekong, pri čemu je Mobile Riverine Force dala važan doprinos taktičkoj pobjedi Amerikanaca i Južnog Vijetnama.
 
Djelovanje monitora bacačem plamena:
 
 
Mobile Riverine Force djelovala je na rijeci Mekong sve do 1972. godine, da bi izlaskom USA iz Vijetnamskog rata dio plovila bio predan mornarici Južnog Vijetnama.
 
Izvlačenjem iz vijetnamskog gliba Amerikanci se nisu prestali petljati u poslove Indokine, pa je USS Hunterdon County snimljen na rijeci Mekong u Kambodži:
 

Na vrh Go down
 
Riječna ratna flotila USA na rijeci Mekong u Vijetnamu
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: