FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AutorPoruka
miran cvilak
Vodnik
Vodnik


Broj komentara : 447
REPUTACIJA : 262
Član od : 2013-01-29
M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   25.04.15 8:26

http://www.panoramio.com/photo/1580256
Do ovog tornja na Plaču imala je pristojnost karaula Šentilj.Prema tome da je sledeča karaula bila Špičnik,Plač je bio pod njenom kontrolom.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4454
REPUTACIJA : 193
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Oficir - podoficir zaboravio lozinku   26.04.15 14:32

@SiniZkk (citat):
Dobro, evo još jedan "laki komad":
- Vraćajuće se sa zadatka jedna patrola je "nabrala" punu kesu puževa.I dok sam se ja sablažnjavao da su i puževi jedu,  Very Happy oni su zamolili  kuvara da to spremi. Regularna večera je već bila završena, a kuvar je započeo sa pripremom puževa. Sam postupak se odužio, ali vremenom se počeo kuhinjom širiti prijatan miris. Vojnici koji su trebali krenuti u patrolu (21 ili 22 sata) su zamolili  da  sačekaju, jer nisu htjeli propustiti priliku da probaju takve delicije. Ja sam bio pomoćnik dežurnog ili tako nešto, nevoljno sam se složio, kao da sam naslutio mogući problem. Uglavnom to se odužilo, ali konačno je kuvar servirao puževe spremljene sa jajima. Iako sam bio ubijeđen da neću, nisam odolio iskušenju i probao sam. Ma šta probao-jeo sam kao lud, jer je bilo izuzetno ukusno! Very Happy Odjednom, kad sam se vratio u dežurnu sobu, čujem napolju snažan glas "STOJ!, KO IDE?", a ubrzo zatim i "RUKE UVIS!!!?". Pogledam kroz prozor i nazirem u mraku vojno vozilo i stražara. Shvatim da je kontrola i tada nastupa frka. Patrola koja je trebalo da je davno na terenu ne zna kud bi,razmišljaju  da se sakriju u učionicu ili ugljanu, tj kotlovnicu,  vojnici koji su bili još obučeni uskaču u krevete i pokrivaju se do grla. Kuvar trpa po ćoškovima tacne na kojima je spremio puževe, a ja šta ću-kapu na glavu, pušku na rame i napolje. A napolju nadrealan prizor. Stražar, jedan jako dobar i miran vojnik-albanac sa Kosova, preblijedio, zamuckuje ali i drži na nišanu (pod)oficira JNA (ne sjećam se je li bio kapetan ili zastavnik), a ovaj drži ruke u vazduhu. Nije "pogodio" lozinku!!!Pored je kampanjola i vozač, mislim da su prišunjali sa ratnim svjetlima na vozilu, ali ne mogu da tvrdim. Ja u panici, ne znam šta će biti kad uđu u karaulu, u glavi mi slike patrole u ugljani, sebe u zatvoru itd. Uglavnom, kažem, "Spustite ruke druže...čin), stajem mirno i predajem raport. Kao sve ok, patrola desno na reonu tu i tu... Ulaze oni u karaulu i provjeravaju sve. Ovi moji banditi sve sredili, ali ako zaviri pod šporet ili gdje su već gurnuli masnu tepsiju ko zna? A ako uhvate patrolu...?Uglavnom, sutradan je čitav granični odsjek brujao kako je stražar na karauli ispravno postupio, što je i oficir unio u knjigu zapažanja, kako je sve na našoj karauli odlično i za sve pohvale itd. Izgleda da je pomenuti oficir bio malo pod "gasom", tako da je ili zaboravio lozinku, ili je možda bio  negdje u kafani, pa samoinicijativno odlučio da obiđe par karaula, da opravda svoje odsustvo iz garnizona. Ko zna? Ipak ne samo da nije maltretirao, nego na sva zvona pohvalio stražara!

SiniZkk
Nasmija me ovim događajem.
Ovo je zanimljivo.
Oficir ili podoficir sa rukama u zraku dok u njega uperenu pušku drži stražar ispred karaule "Jožica Flander".
Eeeee ovo nisam imao prilike doživjeti u karauli "Ceršak".
Sada kad ovo čitam razmišljam možda je taj oficir-podoficir namjerno rekao da je zaboravio lozinku da vidi kakva je reakcija stražara i dežurnog karaule u takvoj situaciji.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4454
REPUTACIJA : 193
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Dežurni karaule - pomoćnik dežurnog karaule i puškomitraljez   26.04.15 14:49

@SiniZkk (citat):

A zašto zamjenik  nije mogao biti vojnik sa AP  kad su već komandiri odjeljenja dužili AP?
I zašto bi onda bilo apsurdno i zašto se mnogi čude kad sam pomenuo da su (prema mom sjećanju)  na našoj karauli vojnici sa PM bili pomoćnici?
Očogledno da je taj PM imao neku posebnu ulogu u JNA?
Very Happy Very Happy Very Happy


Zaboravio sam ti reći da sam i ja u karauli "Ceršak" bio zadužen sa puškomitraljezom M72 B1.
I bio sam dežurni karaule i pomoćnik dežurnog karaule.
I išao u patrole.
I išao u zasjede.
I po danu.
I po noći.
I nisam baš vidio da sam (kako ti kažeš) "imao neku posebnu ulogu" bio sam jedan među jednakima.
Dežurni i pomoćnici dežurnog u karauli "Ceršak" su bili i oni koji su imali automatske puške sa drvenim kundakom i sa preklapajućim kundakom, snajperisti i puškomitraljezi.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4454
REPUTACIJA : 193
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Patrola u karauli - kontrola ispred karaule.   26.04.15 14:54

@SiniZkk (citat):
Dobro, evo još jedan "laki komad":
- Vraćajuće se sa zadatka jedna patrola je "nabrala" punu kesu puževa.I dok sam se ja sablažnjavao da su i puževi jedu,  Very Happy oni su zamolili  kuvara da to spremi. Regularna večera je već bila završena, a kuvar je započeo sa pripremom puževa. Sam postupak se odužio, ali vremenom se počeo kuhinjom širiti prijatan miris. Vojnici koji su trebali krenuti u patrolu (21 ili 22 sata) su zamolili  da  sačekaju, jer nisu htjeli propustiti priliku da probaju takve delicije. Ja sam bio pomoćnik dežurnog ili tako nešto, nevoljno sam se složio, kao da sam naslutio mogući problem. Uglavnom to se odužilo, ali konačno je kuvar servirao puževe spremljene sa jajima. Iako sam bio ubijeđen da neću, nisam odolio iskušenju i probao sam. Ma šta probao-jeo sam kao lud, jer je bilo izuzetno ukusno! Very Happy Odjednom, kad sam se vratio u dežurnu sobu, čujem napolju snažan glas "STOJ!, KO IDE?", a ubrzo zatim i "RUKE UVIS!!!?". Pogledam kroz prozor i nazirem u mraku vojno vozilo i stražara. Shvatim da je kontrola i tada nastupa frka. Patrola koja je trebalo da je davno na terenu ne zna kud bi,razmišljaju  da se sakriju u učionicu ili ugljanu, tj kotlovnicu,  vojnici koji su bili još obučeni uskaču u krevete i pokrivaju se do grla. Kuvar trpa po ćoškovima tacne na kojima je spremio puževe, a ja šta ću-kapu na glavu, pušku na rame i napolje. A napolju nadrealan prizor. Stražar, jedan jako dobar i miran vojnik-albanac sa Kosova, preblijedio, zamuckuje ali i drži na nišanu (pod)oficira JNA (ne sjećam se je li bio kapetan ili zastavnik), a ovaj drži ruke u vazduhu. Nije "pogodio" lozinku!!!Pored je kampanjola i vozač, mislim da su prišunjali sa ratnim svjetlima na vozilu, ali ne mogu da tvrdim. Ja u panici, ne znam šta će biti kad uđu u karaulu, u glavi mi slike patrole u ugljani, sebe u zatvoru itd. Uglavnom, kažem, "Spustite ruke druže...čin), stajem mirno i predajem raport. Kao sve ok, patrola desno na reonu tu i tu... Ulaze oni u karaulu i provjeravaju sve. Ovi moji banditi sve sredili, ali ako zaviri pod šporet ili gdje su već gurnuli masnu tepsiju ko zna? A ako uhvate patrolu...? Uglavnom, sutradan je čitav granični odsjek brujao kako je stražar na karauli ispravno postupio, što je i oficir unio u knjigu zapažanja, kako je sve na našoj karauli odlično i za sve pohvale itd. Izgleda da je pomenuti oficir bio malo pod "gasom", tako da je ili zaboravio lozinku, ili je možda bio  negdje u kafani, pa samoinicijativno odlučio da obiđe par karaula, da opravda svoje odsustvo iz garnizona. Ko zna? Ipak ne samo da nije maltretirao, nego na sva zvona pohvalio stražara!
SiniZkk.
Preskoći mi u ovoj prići naj glavniji detalj.
Gdje je bila patrola.!?
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   26.04.15 17:27

@Vojnik Graničar (citat):
@SiniZkk (citat):
Dobro, evo još jedan "laki komad":
- Vraćajuće se sa zadatka jedna patrola je "nabrala" punu kesu puževa.I dok sam se ja sablažnjavao da su i puževi jedu,  Very Happy oni su zamolili  kuvara da to spremi. Regularna večera je već bila završena, a kuvar je započeo sa pripremom puževa. Sam postupak se odužio, ali vremenom se počeo kuhinjom širiti prijatan miris. Vojnici koji su trebali krenuti u patrolu (21 ili 22 sata) su zamolili  da  sačekaju, jer nisu htjeli propustiti priliku da probaju takve delicije. Ja sam bio pomoćnik dežurnog ili tako nešto, nevoljno sam se složio, kao da sam naslutio mogući problem. Uglavnom to se odužilo, ali konačno je kuvar servirao puževe spremljene sa jajima. Iako sam bio ubijeđen da neću, nisam odolio iskušenju i probao sam. Ma šta probao-jeo sam kao lud, jer je bilo izuzetno ukusno! Very Happy Odjednom, kad sam se vratio u dežurnu sobu, čujem napolju snažan glas "STOJ!, KO IDE?", a ubrzo zatim i "RUKE UVIS!!!?". Pogledam kroz prozor i nazirem u mraku vojno vozilo i stražara. Shvatim da je kontrola i tada nastupa frka. Patrola koja je trebalo da je davno na terenu ne zna kud bi,razmišljaju  da se sakriju u učionicu ili ugljanu, tj kotlovnicu,  vojnici koji su bili još obučeni uskaču u krevete i pokrivaju se do grla. Kuvar trpa po ćoškovima tacne na kojima je spremio puževe, a ja šta ću-kapu na glavu, pušku na rame i napolje. A napolju nadrealan prizor. Stražar, jedan jako dobar i miran vojnik-albanac sa Kosova, preblijedio, zamuckuje ali i drži na nišanu (pod)oficira JNA (ne sjećam se je li bio kapetan ili zastavnik), a ovaj drži ruke u vazduhu. Nije "pogodio" lozinku!!!Pored je kampanjola i vozač, mislim da su prišunjali sa ratnim svjetlima na vozilu, ali ne mogu da tvrdim. Ja u panici, ne znam šta će biti kad uđu u karaulu, u glavi mi slike patrole u ugljani, sebe u zatvoru itd. Uglavnom, kažem, "Spustite ruke druže...čin), stajem mirno i predajem raport. Kao sve ok, patrola desno na reonu tu i tu... Ulaze oni u karaulu i provjeravaju sve. Ovi moji banditi sve sredili, ali ako zaviri pod šporet ili gdje su već gurnuli masnu tepsiju ko zna? A ako uhvate patrolu...? Uglavnom, sutradan je čitav granični odsjek brujao kako je stražar na karauli ispravno postupio, što je i oficir unio u knjigu zapažanja, kako je sve na našoj karauli odlično i za sve pohvale itd. Izgleda da je pomenuti oficir bio malo pod "gasom", tako da je ili zaboravio lozinku, ili je možda bio  negdje u kafani, pa samoinicijativno odlučio da obiđe par karaula, da opravda svoje odsustvo iz garnizona. Ko zna? Ipak ne samo da nije maltretirao, nego na sva zvona pohvalio stražara!
SiniZkk.
Preskoći mi u ovoj prići naj glavniji detalj.
Gdje je bila patrola.!?
Odgovor ću najbolje izreći u sljedećem: Kad se konačno završila agonija i kad je kontrola napustila karaulu i kad su se svi koji spavaju naglo "probudili", priđe mi jedan vojnik i kaže. Trebalo je da mu predaš raport sa: !Druže kapetane (zastavniče), patrola je u ugljani, ostali vojnici peku puževe Very Happy " Dakle, patrola se sakrila u kotlovnicu, bio je jednim poluzidom odvojen prostor u koji se odlagao ugalj, koji smo zvali ugljana
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   26.04.15 17:31

@Vojnik Graničar (citat):


SiniZkk
Nasmija me ovim događajem.
Ovo je zanimljivo.
Oficir ili podoficir sa rukama u zraku dok u njega uperenu pušku drži stražar ispred karaule "Jožica Flander".
Eeeee ovo nisam imao prilike doživjeti u karauli "Ceršak".
Sada kad ovo čitam razmišljam možda je taj oficir-podoficir namjerno rekao da je zaboravio lozinku da vidi kakva je reakcija stražara i dežurnog karaule u takvoj situaciji.
Mi se poslije svega nismo mogli oteti utisku da je on ipak bio malo pod "gasom", a da je situaciju htio da predstavi kako je to učinio namjerno, želeći  da provjeri kako će stražar reagovati. Ali, sve opcije dolaze u obzir.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   26.04.15 17:36

@Vojnik Graničar (citat):
@SiniZkk (citat):

A zašto zamjenik  nije mogao biti vojnik sa AP  kad su već komandiri odjeljenja dužili AP?
I zašto bi onda bilo apsurdno i zašto se mnogi čude kad sam pomenuo da su (prema mom sjećanju)  na našoj karauli vojnici sa PM bili pomoćnici?
Očogledno da je taj PM imao neku posebnu ulogu u JNA?
Very Happy Very Happy Very Happy


Zaboravio sam ti reći da sam i ja u karauli "Ceršak" bio zadužen sa puškomitraljezom M72 B1.
I bio sam dežurni karaule i pomoćnik dežurnog karaule.
I išao u patrole.
I išao u zasjede.
I po danu.
I po noći.
I nisam baš vidio da sam (kako ti kažeš) "imao neku posebnu ulogu" bio sam jedan među jednakima.
Dežurni i pomoćnici dežurnog u karauli "Ceršak" su bili i oni koji su imali automatske puške sa drvenim kundakom i sa preklapajućim kundakom, snajperisti i puškomitraljezi.
Sve nabrojano je radio i i naš graničar zadužen sa PM. I nije imao nikakvih privilegija.Uostalom, sve nabrojane dužnosti sam i ja izvršavao i prije i nakon što sam postao ZKK. Znači nisam bio amnestiran od bilo čega.
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar


Broj komentara : 281
REPUTACIJA : 9
Član od : 2014-08-22
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   26.04.15 22:42

Pa vi ste se zaista ludi zabaljali. U pola noći spremate puževe, a patrola odlaže odlazak na reon da ne bi propustila priliku da proba specijalitet?! U sve to se umeša i oficir, kome je vrhunac zabave, kada se napije, da ide po karaulama i da za*ebava vojsku. Laughing
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   26.04.15 23:52

@halo 92 (citat):
Pa vi ste se zaista ludi zabaljali. U pola noći spremate puževe, a patrola odlaže odlazak na reon da ne bi propustila priliku da proba specijalitet?! U sve to se umeša i oficir, kome je vrhunac zabave, kada se napije, da ide po karaulama i da za*ebava vojsku. Laughing
Otprilike tako Very Happy ! Rekao sam da mi  je na kraju taj period na granici ipak ostao u lijepoj uspomeni. Ali uz sve te zaj...ancije, bilo i dosta napora, patnje, patrola, straža, zasjeda.. Kiše, snijega od 2 metra,smrzavanja. Pa i straha u nekim situacijama. Ali, kao i sve u životu-prođe!
Na vrh Go down
šepa
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 400
REPUTACIJA : 69
Član od : 2012-04-27
Dob : 48
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   27.04.15 8:01

@miran cvilak (citat):
http://www.panoramio.com/photo/1580256
Do ovog tornja na Plaču imala je pristojnost karaula Šentilj.Prema tome da je sledeča karaula bila Špičnik,Plač je bio pod njenom kontrolom.
Ovaj toranj nikad nisam vidio, mislim da je ipak malo dublje na teritoriji Šentilja a ne na spoju rejona.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik


Broj komentara : 447
REPUTACIJA : 262
Član od : 2013-01-29
M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   27.04.15 10:10

@šepa (citat):
@miran cvilak (citat):
http://www.panoramio.com/photo/1580256
Do ovog tornja na Plaču imala je pristojnost karaula Šentilj.Prema tome da je sledeča karaula bila Špičnik,Plač je bio pod njenom kontrolom.
Ovaj toranj nikad nisam vidio, mislim da je ipak malo dublje na teritoriji Šentilja a ne na spoju rejona.


Šepa taj toranj ti nisi mogao videti,jer je postavljen tek posle 91. Zamisli u vaše vreme na granici toranj visok 30 metara sa kojeg se u lepom vremenu vidi kilometre daleko i to za obične ljude ??? Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
šepa
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 400
REPUTACIJA : 69
Član od : 2012-04-27
Dob : 48
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   27.04.15 12:34

@miran cvilak (citat):
@šepa (citat):
@miran cvilak (citat):
http://www.panoramio.com/photo/1580256
Do ovog tornja na Plaču imala je pristojnost karaula Šentilj.Prema tome da je sledeča karaula bila Špičnik,Plač je bio pod njenom kontrolom.
Ovaj toranj nikad nisam vidio, mislim da je ipak malo dublje na teritoriji Šentilja a ne na spoju rejona.


Šepa taj toranj ti nisi mogao videti,jer je postavljen tek posle 91. Zamisli u vaše vreme na granici toranj visok 30 metara sa kojeg se u lepom vremenu vidi kilometre daleko i to za obične ljude ??? Very Happy Very Happy
AHAHHAHA, već sam se zabrinuo da će svi reći da sam toliko spavao na granici da nisam vidio toranj visok 10-15 metara
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   27.04.15 13:00

@šepa (citat):
@miran cvilak (citat):
@šepa (citat):
@miran cvilak (citat):
http://www.panoramio.com/photo/1580256
Do ovog tornja na Plaču imala je pristojnost karaula Šentilj.Prema tome da je sledeča karaula bila Špičnik,Plač je bio pod njenom kontrolom.
Ovaj toranj nikad nisam vidio, mislim da je ipak malo dublje na teritoriji Šentilja a ne na spoju rejona.


Šepa taj toranj ti nisi mogao videti,jer je postavljen tek posle 91. Zamisli u vaše vreme na granici toranj visok 30 metara sa kojeg se u lepom vremenu vidi kilometre daleko i to za obične ljude ??? Very Happy Very Happy
AHAHHAHA, već sam se zabrinuo da će svi reći da sam toliko spavao na granici da nisam vidio toranj visok 10-15 metara
Very Happy Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4454
REPUTACIJA : 193
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: JNA osmatračnica.   28.04.15 18:36

@šepa (citat):
AHAHHAHA, već sam se zabrinuo da će svi reći da sam toliko spavao na granici da nisam vidio toranj visok 10-15 metara.
Šepa Šepa...
I ja pomislih da si u putu negdje zaspao i da do kraja reona nikada nisi ni došao.!
A ja mislim da i ti nisi mogao noć prespavati sa mislima """Pa kako 30 metara visoku JNA osmatračnicu nisam mogao vidjeti""", ha ha ha ha ...
Evo jedan plusić što si ipak bio budan.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
šepa
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 400
REPUTACIJA : 69
Član od : 2012-04-27
Dob : 48
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   29.04.15 7:47

@Vojnik Graničar (citat):
@šepa (citat):
AHAHHAHA, već sam se zabrinuo da će svi reći da sam toliko spavao na granici da nisam vidio toranj visok 10-15 metara.
Šepa Šepa...
I ja pomislih da si u putu negdje zaspao i da do kraja reona nikada nisi ni došao.!
A ja mislim da i ti nisi mogao noć prespavati sa mislima """Pa kako 30 metara visoku JNA osmatračnicu nisam mogao vidjeti""", ha ha ha ha ...
Evo jedan plusić što si ipak bio budan.
Odmah mi prođe kroz glavu šta bi bilo da je kap. Milič imao ovo na raspolaganju, ne bi bilo spavanja na desnom rejonu, bilo bi sve po PS-u
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 19
REPUTACIJA : 1
Član od : 2014-07-19
Dob : 61
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   30.04.15 17:06

U moje vreme bilo je zasedno mesto u ribizlama,a to je sa Visa kad se krene prema Juriju cim se izadje na asvalt oko 100m sa desne strane
,
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 19
REPUTACIJA : 1
Član od : 2014-07-19
Dob : 61
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   30.04.15 17:09

SiniZzk kad si krenuo prema Juriju posle poziva milicije mogao si ici i preko Lipnika kraci je put
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4454
REPUTACIJA : 193
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Kapetan Mile Milić u graničnom pojasu.   01.05.15 7:27

@šepa (citat):

Odmah mi prođe kroz glavu šta bi bilo da je kap. Milič imao ovo na raspolaganju, ne bi bilo spavanja na desnom rejonu, bilo bi sve po PS-u.Šepa ne izazivaj vraga.
Kod kapetana Mile Milića nikad nisi bio siguran gdje će doći.
Vidiš da je i na ovoj stranici ostavio svoj potpis da je vidio što si pisao, ha ha ha ha...
Sumnjam da bi kapetan Mile Milić imao toliko vremena da nadgleda jednu patrolu da li patroliraju granicom.
Tako ne bi nikada obišao čitavi granični odsjek Maribor.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   01.05.15 18:40

@Mirko Stojanovic (citat):
SiniZzk kad si krenuo prema Juriju posle poziva milicije mogao si ici i preko Lipnika kraci je put
Tako je, postojao je kraći i lakši put kojim se izlazilo na Jurij, ali zaboravio sam kako se zvala ta prečica (moguće Lipnik?). U pravilu je u dnevnim zapovjestima patrola pisalo da se ide preko kote (mislim kota 503). Ali uglavnom su patrole (kad bi išle do kraja d.reona) zaobilazile kotu i išle ovim putem. Iako kota 503 ne zvuči baš "previsoko" bio je to relativno naporan uspon, jer se kretalo iz znatno niže tačke, a i uspon je bio okomit. Na samoj koti su bili zasađeni vinogradi....Nezaboravno iskustvo, naročio kad je bio snijeg Very Happy
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   01.05.15 18:47

@Mirko Stojanovic (citat):
U moje vreme bilo je zasedno mesto u ribizlama,a to je sa Visa kad se krene prema Juriju cim se izadje na asvalt oko 100m sa desne strane
,
Nisam skontao, da li kad se spustiš i ideš cestom iza graničnog prelaza prema spoju ili...?
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 19
REPUTACIJA : 1
Član od : 2014-07-19
Dob : 61
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   01.05.15 20:20

Ne, cim se krene od karaule desno koliko se secam i zaobidje se kota tako da je dosta udaljeno od patrolne staze i nama je bilo zabranjeno tamo ici
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter


Broj komentara : 19
REPUTACIJA : 1
Član od : 2014-07-19
Dob : 61
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   01.05.15 20:24

Greska u komentaru.ribizle su kada sidjes sa visa na cestu i krenes prema prelazu sa desne strane.Od samog izlaska na cestu oko100m desno gore
,
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   04.05.15 8:13

@Mirko Stojanovic (citat):
Greska u komentaru.ribizle su kada sidjes sa visa na cestu i krenes prema prelazu sa desne strane.Od samog izlaska na cestu oko100m desno gore
,
Na desnom rejonu postojale su dvije dominantne tačke, jedna se označavala sa "VIS" i bila je otprilike na sredini rejona. Na samom visu, na najvišoj tački bio je postavljen granični kamen-zaboravio sam oznaku. Idući dalje, patrolnom stazom prema graničnom prelazu Jurij dominirala je "KOTA", na koju je , kako sam već rekao, uspon bio težak. Spuštanjem sa kote izlazilo se prema graničnom prelazu Jurij, odnosno spoju. E sad tu jeste s desne strane puta bilo zasjedno mjesto. Čini mi se da nam je komandir govorio da je na tom mjestu u nekoj od ranijih generacija, graničar ubio ilegalnog prelaznika. Valjda je bila frka da li je tijelo nesretnog ilegalca bilo u okviru 100 m, bukvalno su metri bili u pitanju. Iz tog razloga ja sam tu pravio zasjedno mjesto, ali s lijeve strane puta, bila je neka šljiva ili jabuka, pa sam se tu zavlačio. Drugi vojnik iz patrole  bio je dalje, iza jedne okuke. Sad, nisam siguran da mislimo na isto mjesto,vjerovatno i ne,  jer meni naziv ribizle ne zvuči poznato???... A možda su ribizle do mog dolaska bile posječene Very Happy
Na vrh Go down
šepa
Vodnik
Vodnik
avatar

Broj komentara : 400
REPUTACIJA : 69
Član od : 2012-04-27
Dob : 48
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   05.05.15 7:42

@SiniZkk (citat):
@Mirko Stojanovic (citat):
Greska u komentaru.ribizle su kada sidjes sa visa na cestu i krenes prema prelazu sa desne strane.Od samog izlaska na cestu oko100m desno gore
,
Na desnom rejonu postojale su dvije dominantne tačke, jedna se označavala sa "VIS" i bila je otprilike na sredini rejona. Na samom visu, na najvišoj tački bio je postavljen granični kamen-zaboravio sam oznaku. Idući dalje, patrolnom stazom prema graničnom prelazu Jurij dominirala je "KOTA", na koju je , kako sam već rekao, uspon bio težak. Spuštanjem sa kote izlazilo se prema graničnom prelazu Jurij, odnosno spoju. E sad tu jeste s desne strane puta bilo zasjedno mjesto. Čini mi se da nam je komandir govorio da je na tom mjestu u nekoj od ranijih generacija, graničar ubio ilegalnog prelaznika. Valjda je bila frka da li je tijelo nesretnog ilegalca bilo u okviru 100 m, bukvalno su metri bili u pitanju. Iz tog razloga ja sam tu pravio zasjedno mjesto, ali s lijeve strane puta, bila je neka šljiva ili jabuka, pa sam se tu zavlačio. Drugi vojnik iz patrole  bio je dalje, iza jedne okuke. Sad, nisam siguran da mislimo na isto mjesto,vjerovatno i ne,  jer meni naziv ribizle ne zvuči poznato???... A možda su ribizle do mog dolaska bile posječene Very Happy
Možete li da se sjetite na kolikoj udaljenosti od prelaza Jurij je bio spoj sa Špičnikom. Na Juriju sam prelazio granicu kao civil prije služenja JNA ali za vrijeme provedeno na Špičniku nisam dole bio. Naša patrola se završavala spuštanjem niz par stotina metara dugačku strminu, na samom kraju je na Austrijskoj strani uz graničnu liniju bila kuća, i došli bi do ceste koja je dolazila sa Jurija, ali nikada nisam sreo vojnike sa Flandera.Mislim da je zadnji kamen bio 369/IX ali nisam siguran.

Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter


Broj komentara : 96
REPUTACIJA : 4
Član od : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   05.05.15 18:59

@šepa (citat):
..ali nikada nisam sreo vojnike sa Flandera.Mislim da je zadnji kamen bio 369/IX ali nisam siguran..
Šepa, kako ćete nas vidjeti kada vi sa Špičnika niste ni dolazili do spoja već ste hvatali "krivine"? Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy lol!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   

Na vrh Go down
 
Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor
Na vrh 
Stranica 6/8Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Jozica Flander
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: SLUŽBA PO BIVŠIM REPUBLIKAMA I POKRAJINAMA :: SLOVENIJA-
Idi na: