Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108
Desantni čamci su s mora došli kasnije pa ih nisi ni mogao vidjeti u RRF, ali RSRB-36 nije.
Rečna stanica za razmagnetisanje brodova RSRB-36 "Šabac" (Razmagnetisanje broda - poništavanje (ili smanjenje) magnetnog polja broda, kao mera zaštite od mina). Jedna od retkih koja nije rashodovana, samo zbog svoje namene.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Orden za VZ Orden za VZ Medalja za VZ Prva Petol(j)etka Značka PV Broj komentara : 21578 REPUTACIJA : 568 Član od : 2012-10-30 Dob : 49 Zagreb
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 19.09.14 22:23
Znaš li ukratko kako se (i s čim) to radi? I kojim brodovima se to radi, svima (metalnim)??
Normalno, metalnim, samo sam jednom prilikom video sam`postupak razmagnetisanja u stvari kako oni kažu "kompezovanje magnetizma u cilju smanjenja magnetnog otiska broda", pomoću mehanizma koji liči na dizalicu priključe brod na kablove ali sam postupak ti ne bih znao objasniti. RSRB-36 "Šabac" je pored razmagnetisanja i svojevrsna kontrolno merna stanica inače sagrađen 1984 god. i isključivo služi za razmagnetisanje rečnih brodova, recimo morski minolovci imaju drvenu oplatu a metalni delovi kao i u većini morskih brodova su obmotani bakarnim namotajima pa su kroz njih donekle i sami mogli da vrše razmagnetisanje, rečni brodovi nemaju tu mogućnost a ako se dobro sećam mislim da ima i veze kad je u pitanju slana i slatka voda. Sve se ovo radi jer većina mina ima nekoliko vrsta bezkontaktnih upaljača koji reaguju na magnetizam broda, zamor materijala, buku motora itd. Možda će neko moći bolje da pojasni sam čin razmagnetisanja.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Minolovac Desetar
Značka PV Broj komentara : 286 REPUTACIJA : 44 Član od : 2013-03-09 Dob : 57 Zagreb
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 21.09.14 9:57
Postoje mine s upaljačem koji detektira magnetsko polje broda i to ih aktivira. Ugrađivali su se i brojači koji su aktivirali minu tek poslije nekoliko prelazaka, pa nikad nije bilo dosta jednom proći i reći da je polje s minama očišćeno. Uglavnom su rađena 4 prelaza s PEML minolovkom. Morski minolovci jesu bili drveni, ali oprema, naoružanje, tu je bilo i bakra, čelika, aluminija. Minolovci su imali povučene kablove za degausing po cijelom brodu, a uređaj je bio u električnoj centrali.Iako su na brodu korišteni samo amagnetski materijali (čak su i sidra bila od amagnetskog čelika) mali potpis je uvijek bio prisutan. On se kompenzirao propuštanjem struje kroz te namjenske kablove. U floti je tu namjenu imala stanica za razmagnetiziranje na ulazu u Loru (ona mala "podmornica" otočić. Svi brodovi su povremeno išli na demagnetizaciju i par puta se motali oko oktočića gdje im je izmjeren magnetski odraz i zatim kompenziran. Inače, magnetske upaljače su prvi uveli (a tko drugi?) nijemci u II SR i za britance je bio šok dok nisu pronašli jednu minu u plićaku, rastavili je i proučili uređaj. Počeli su razmagnetizirati brodove i neznajući da su ih time zaštitili i od torpeda s magnetskim upaljačem. Jako neugodno iznenađenje za komandante njemačkih podmornica i razarača koji su mnoge čiste pogotke pretvorili u uzaludno utrošena torpeda...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Orden za VZ Orden za VZ Medalja za VZ Prva Petol(j)etka Značka PV Broj komentara : 21578 REPUTACIJA : 568 Član od : 2012-10-30 Dob : 49 Zagreb
Pa da - desantni camac. Imao je pogon na turbinu tako da je bio ravan odozdo. Nije bilo propelera da se zapetljaju i slicno. Bili su i gliseri sa, cini mi se, tri vanbrodska motor. Mislim da su bili Johnson
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 24.09.14 23:08
Bili su i gliseri sa, cini mi se, tri vanbrodska motor. Mislim da su bili Johnson
Neki od ovih BDČ-a (brzi desantni čamac):
BDČ-92
Tip BDČ-82 je bio nešto veći, i za more, ovaj je bio i u Divuljama u 82. pomorskom centru, vidi se na početku onog videa što sam postavio na temu 'Divulje'.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.10.14 1:47
Dekontaminacija minolovca klase Neštin:
013gonzo Poručnik
Medalja za VZ Znacka PV Broj komentara : 2013 REPUTACIJA : 193 Član od : 2014-08-16 Dob : 67 Beograd
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.10.14 7:48
Pa za ovu sliku ste raspravljanli da je neka raketna korveta ili šta već i da je u ogledalu... dana Naslov: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Pet 26 Sep 2014, 16:19
Hvala ti puno.Jesi li ti bio na nekom od tih brodova? Inače kada sam ja bio broj članova posade je bio 8. Kormilar,Signalista,RTG,Električar,Mašinista,Pramčani artiljerac,Miner,Krmeni artiljerac.Izvinjavam se ako griješim.Puno je vremena prošlo.Sjećam se da su Ištvan Kovač-Pišta,Komandant Raja koji je bio i komandir 216 ,Krstevski Velimir i ostali podoficiri napravili igralište za balotu-boćanje na sidrištu.
Pozdrav COKZ i nadam se da ti je moj zemljak bio dobar staresina i da nas nije obrukao. Bio je prvi iz sela koji je otisao u neku vrstu vojne skole. Pre 2-3 godine sam ga video u rodno selo gde tu i tamo svaca da poseti rodbinu. Opisi mi malo vise, detaljnije, njegovu duznost, cin, obaveze.
Pozdrav
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
mornar71 Razvodnik
Broj komentara : 203 REPUTACIJA : 10 Član od : 2013-03-05 valjevo
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 31.10.14 22:32
I tako novo vreme izbaci tako lepu mornarsku uniformu i obukose u neke savremenije ruzne da se covek uplasi. Odnosi se na foto gde posada minolovca izvodi vezbu napad ili odbrana na artiljeriskim orudjima.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.11.14 15:54
Knjiga kvarova za RML-332. Mikula, imaš li koju riječ više o ovakvim knjigama?
Mikula 67 GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik Tehničke Službe
Orden za VZ Medalja za VZ Prva Petol(j)etka Značka PV Tehnička Služba Broj komentara : 1417 REPUTACIJA : 527 Član od : 2013-12-22 Dob : 51 Šabac
Naslov komentara: Re: Rečna flotila 01.11.14 16:22
Knjiga kvarova za RML-332. Mikula, imaš li koju riječ više o ovakvim knjigama?
Bilo je raznoraznih knjiga tj. evidencija, sve su ih vodili oficiri i podoficiri svaki zadužen za svoj deo broda: MTS, veza, naoružanje....i raportirali o stanju k-dantu broda.