FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 Kratke priče

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
AutorPoruka
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   05.06.16 23:24

Dvoboj... I deo

Jedna stara hronika beleži događaj iz 1841. godine. Odigrao se u Minhenu u salonu jednog aristokrate. Na sedeljci je bilo nekoliko muškaraca i žena. Muškarci govore o politici a žene ne obraćaju pažnju na njihov razgovor osim jedne. Elene Vespuči… ona je čula kada je mladi bavarski oficir rekao: – Italijani su lenji. U ratu su velike kukavice.
Elena, rođena Italijanka, ćerka firentinskog patricija Čezara Vespučija, i direktni potomak slavnog moreplovca Ameriga Vespučija – se trgla. Rumenilo joj je, oblilo lice. Nije mogla da otrpi uvredu. Okrenula se i prišla oficiru.
– Gospodine, čula sam nimalo lepo mišljenje o Italijanima. Umeju oni da se bore, i to dobro! Sigurna sam da se nijedna njihova žena ne uplašila dvoboja s oficirom kao što ste vi ! Namerno je to govorila da je svi čuju i to glasno. Gosti su se zaprepašćeno okrenuli. Mladi oficir se u prvi mah zbunio, ali se brzo pribrao i odgovorio:
– Žao mi je što ne mogu da vas izazovem na dvoboj jer ste žena, a žene nisu vične oružju ! Zato zaboravimo…
– Ni govora ! – ostala je uporna Firentinka. Gospodine, kapetane, ja vas pozivam na dvoboj ! Ako ne pristanete, znači niste govorili po čistoj savesti. S kapetanovog lica, nestalo je osmeha, a nije imao više kud. Morao je da prihvati izazov. Određeni su svedoci i izabrano oružje. Dvoboj revolverima zakazan je sutradan ujutru u šest sati na Ševinoj poljani izvan grada. Elena Vespuči se zatim pozdravila sa domaćinom i napustila sedeljku. Ostatak večeri protekao je u temi oko predstojećeg dvoboja između ugledne Firentinke i kapetana. Niko nikada nije čuo za megdan žene i muškarca oružjem.

Eleni Vespuči često je pominjana u aristokratskim krugovima Evrope. Otac joj je pružio blagostanje i nadao se da će njegova ružna kći, zahvaljujući bogatstvu i patricijskom poreklu, naći muža. Godine su prolazile, Elena je zašla u tridesetu. Sve njene iluzije su propale. Nije htela da živi u očekivanju muža. Ponašala se slobodno. Potom dolazi u sukob sa porodicom i seli se u Pariz nastojeći da bude neprestano u centru pažnje… Ipak, ni tu se nije skrasila, odlazi u Ameriku gde prolazi daleko bolje i slavnije. U njenu čast su priređivane svečanosti, ručkovi, konjske trke. To je bilo ono za čim je žudela.
Ostaće zauvek tajna zašto je napustila Ameriku i vratila se u Evropu u Minhen. Tridesetsedmogodišnja aristokratkinja polako je izlazila iz mode… A, onda je došlo do dvoboja.
***** sledi nastavak *****
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   07.06.16 21:25

Dvoboj - drugi deo -

… Na Ševinu poljanu je prvi stigao kapetan. Nekoliko minuta kasnije u kočijama se dovezla i Elena. Svedoci su ih već očekivali. Pokušali su da ih odvrate od dvoboja! Uzalud. Elena je bila uporna, a kapetan nije hteo da se izvini.
Sve se odvijalo po utvrđenom redu. Elena i oficir su prihvatili oružje i okrenutih leđa stali jedno uz drugo. Čekao se znak da svako krene u svom pravcu. Posle desetak koraka kapetan i Elena su se okrenuli licem u lice. Oficir je prvi podigao oružje i opalio. Svedocima je zastao dah…
Devojka je imala sreću – metak je pogodio u levu ruku. Jedan od svedoka je prišao da joj pomogne, ali ga je ona presekla ledenim pogledom.
– Hvala, nije potrebno, nastavimo!
Sada je bio red na nju da puca. Kapetan je stajao opušten. Bio je uveren da će devojčin hitac završiti ko zna gde.
Elena je polako podigla revolver. Poljanom se prolomio pucanj. Kapetan se uhvatio za grudi i zaneo. Sa nevericom je gledao u suparnika. Hteo je nešto da kaže, ali se srušio. Svedoci su pritrčali. Mladi oficir bio je mrtav.

* * *
Istog dana Elena je napustila Minhen. Od tada je niko više nije video. Posle petnaest godina umrla je u Španiji. Bila je igumanija ženskog manastira.
***** Kraj priče *****
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   13.06.16 23:27

Negovanje  kulture

Očuvati kulturnu baštinu, običaje naroda koji su ga pratili kroz vremena, može na više načina. Po meni najbolji i najjači metod za očuvanje kulturne baštine je film kao medij. Slikom i rečju, najbolje se mogu oslikati običaji iz prošlosti i mladim generacijama dočarati verno onako kako je bilo.
U očuvanju običaja prednjače žene kao svestrane i više sklone očuvanju kulturne baštine. Muškarci u smislu običaja vezanih za domaćinstvo, folklor i svega drugog bliskog za očuvanje baštine, rado prepuštaju ženama. Pokazalo se da žene to rade odlično.
Žene se bolje snalaze i na pravi način umeju da pokažu svu lepotu kulturne baštine na polju običaja u tom smislu.
Mislim da bi više trebalo imati programskih emisija vezanih za običaje i kulturu naroda širom prostora naše zemlje i podjednako zastupiti sve delove. Toliko ima toga što nije prikazano pa čak i starije osobe nisu dovoljne upoznate a o mladim naraštajima da i ne govorim. Upravo, mladi treba da vide kako i na koji način se neguje kulturna baština nekog naroda. Ti običaji nisu namenski obuhvaćeni u filmu, već kroz određenu radnju u filmu, protežu se i tada vidimo sve ono što krasi to podneblje. Naravno, film u tom smislu ne bi bio potpun ako se ne vidi kako jedan narod živi i poštuje običaje.

Ne znam da li ima zaseban film, samo o narodnim običajima, ili je to stvar nekog dokumentarca onako žurnalskog tipa, ali i to je dovoljno, bar na kašičicu ako već ne može da se priušti neki film u trajanju od bar 90 minuta. Toliko toga ima da se vidi i pokaže da je vreme da se nadležni u oblasti kulture time pozabave i odvoje određena sredstva kako bi se daleko više zastupile sve dragocenosti zemlje u kojoj se živi.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.06.16 22:53

Vremeplov 1975 godina Prvi deo

Ulcinj: Neobična berba
Kad bi nas neko upitao kakvih sve berbi ima u jesen verovatno odmah bi odgovorili: Berba grožđa, jabuka, šljiva, lekovitog bilja… kukuruza. Na berbu od koje najviše ovisi naš život, malo ko bi se setio a to je berba soli. Tako se, naime zove prikupljanje soli u solani >Bajo Sekulić> u Ulcinju.
Nakon tri meseca isparavanja mora u bazenima koji se prostiru na 100 hiljada kvadratnih metara počela je berba soli čiji je sloj prosečno debeo 40 milimetara. Dve stotine radnika najveće solane u Jugoslaviji vode bitku s vremenom, jer je dovoljna samo jedna jača kiša da uništi sav trud vrednih solinara.
Doboj: Prastara kruška
Zemljoradnik Savo Cvijanović iz sela Ljeskovih Voda kod Doboja ima u svom dvorištu veoma staru krušku čija starost je oko 190 godina. Visina krošnje je 50 metara a promer debla iznosi 150 cm. Zanimljivo je da kruška i sada daje vrlo ukusne plodove. Kad rodi, daje najmanje hiljadu kg. ploda. Stablo je 1940. godine pogodio grom i odvalio više od pola krošnje ali je ni ta nepogoda nije uništila. I uprkos tome kruška daje sve više ploda.
Obrenovac: Najbolji orači najmlađi
Verovatno niko nije znao gde su učenici osmog razreda OŠ >Jovan Popović> iz Obrenovca Veroljub Živanović, Ivan Radovanović i Dragan Radojčić naučili voziti traktore kad su došli na takmičenje mladih orača. To ih takođe niko nije pitao ni kad su došli na republičko takmičenje koje je održano u Šapcu na kome su osvojili prva mesta.
Najzanimljivije je to da su mladi traktoristi učili voziti traktore krišom, a pokazali se pravi majstori ne samo kao vozači već i kao orači.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.06.16 22:54

Vremeplov 1975 godina Drugi deo

Ono što se dogodilo u kući Vlade Radulovića u Kuli zvuči pomalo neverovatno. U mirnom gradiću koji se smestio u srcu Bačke još se prepričava taj nesvakidašnji događaj.
Vlado Radulović vozač <Kulatransa> otišao je toga dana na svoj uobičajeni posao. Njegova supruga Slobodanka pošla je u obližnju prodavnicu po namirnice a svojoj trogodišnjoj ćerkici rekla da pričuva godinu dana mlađeg brata Mitra. I dok su se deca u kuhinji igrala mali Mitar se popeo u jednom trenutku na prozor i izgubivši ravnotežu pao sa trećeg sprata na pločnik.
Njegova trogodišnja seka pohitala je komšinici i ispričala šta se dogodilo s bracom Mitrom. Kad je komšinica brže bolje sletela na ulicu zapanjila se kad je malog Mitra ugledala živa i zdrava. Bio je samo malo izgreban po licu. Odmah je prebačen u Medicinski centar u Vrbasu gde i sami doktori posle desetodnevnog ispitivanja i pregleda nisu znali objasniti kako je mali Mitar ostao neozleđen.
Bosanski Brod: Ulov velike ribe
Kad je ovih dana poznati sportski ribolovac iz Bosanskog Broda Zvonko Barišić – Cinto krenuo po noći na pecanje šarana i somova na Savi nije ni pomišljao da će to biti njegov životni ulov. Naime, za njegovu udicu, na kojoj se kao mamac nalazio mrmak – uhvatilo se nešto teško kao panj. Nije Cinto ni slutio šta se to zapravo zakačilo za njegovu udicu, ali je ipak verovao da se radi o većem ulovu. Posle više od pola sata >borbe> uspeo je izvući ribu na obalu i tad je bio više nego iznenađen onim što je ugledao.
– Bio je to som nad somovima – kaže Cinto. Težinom od 15.5 kilograma i dužinom od 135 cm bio je to najteži som ulovljen ove godine na Savi kod Bosanskog Broda.
Buzet: >Poštanski sanduk> star 220 godina
U istarskom gradiću Buzetu čuva se kameni >poštanski sanduk> koji je u zid jedne zgrade ugrađen još 1755. godine.
Istoričari su zabeležili da su >sanduk> postavile mletačke vlasti, a služio je za >tajne>, odnosno anonimne prijave protiv šumskih štetočina.
Pošto je ove godine 220 godina otkako je postavljen taj >poštanski sanduk>, odlučili smo zabeležiti ovaj podatak o njemu.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.06.16 22:55

Vremeplov 1975 godina Treći deo

Verovatno nigde dobrovoljnim radom nije izgrađeno 50 km puta. To su ipak učinili Slivnjaci, stanovnici MZ Slivno u komuni Imotski. I ove godine oni će za gradnju puta od Krstatice do Sebištine u dužini od 24 km dati 7500 dnevnica dobrovoljnog rada i 1.3 miliona dinara samodorinosa.
Tako će Slivno biti bliže sedištu komune za 11 km, pa će deca iz njihove MZ moći odlaziti svako jutro autobusima u srednje škole. To će biti neuporedivo jeftinije od školovanja u Splitu.
Han – Pijesak: Godine zajedno
Na petom km. od Han-Pijeska prema Vlasenici nalazi se selo Karaula u kome žive Stana i Jovan Vuković. Supružnici Stana (83) i Jovan (82) pre tri godine su proslavili pedesetu godišnjicu zajedničkog života. I danas žive onako po starački, tiho i mirno. Stana još dobro vidi i ništa joj nije teško uraditi. Da je samo još noge pomale ne izdaju, sve bi bilo dobro.
– Treba samo raditi i dug život će doći sam od sebe – kaže Stana.
Soljani: Rekorder prevaljenih kilometara
Đuro Mormer (45) već pet godina radi kao predstavnik osječke fabrike >Lio> za područje Dalmacije i Crne Gore i postao je verovatno rekorder u broju pređenih kilometara.
Ispada da je Đuro samo za 480 dana vožnje, u pet godina posla, prešao 120.000 km svojim automobilom.
**** Ovim završavam put kroz vreme za doba koje je davno za nama, te se nadam da će vas učiniti zanimljivim ****
Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 6580
REPUTACIJA : 88
Član od : 2014-08-01
Dob : 55
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   19.06.16 15:59

Rado ih citam, Slobo. Cestitam na trudu!

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   26.06.16 1:32

Hvala što pratite moje čitanje... Evo sada jedne priče kada sam bio u rodnom mestu...

Stvarnost

Stvarnost...
Nedavno sam bio u rodnom mestu, i po silasku s voza a preko puta stanice zatičem vrlo ružan prizor, jedno ruglo koje traje već duže a oličeno u lošoj brizi lokalne uprave s jedne strane a opet ima i onog što je posledica jednog vremena i čerupanja imovine.
Na tom mestu beše nekad industrija trikotaže, pa onda je firma propala, pa neki hotel beše, pa i hotel se sav urušio i sve zjapi ružnoćom. U nastavku tog kompleksa, sve deluje kao iz filma strave i užasa, oronulo a nema ni one radnja na uglu, Ukusova, jer ni te firme nema više.
Posle toga sledi parkić, pa onda još jedno ruglo, nekad veoma posećena kafana i to u ono zlatno doba, socijalističkog samoupravljanja, a sada zakatančena i deluje sablasno i kad god pored nje prođem setim se tih nekad lepih vremena koje se nikad više neće vratiti...
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   26.06.16 1:35

Letnja kupanja

Sa nastankom letnje sezone, plivanje i kupanje postaje skoro najmasovniji oblik fizičkog osveženja, razonode i čeličenja zdravlja. Kupanje, plivanje i bilo kakve druge aktivnosti u vodi životna su potreba ljudi, a naročito dece. Ali, voda u bazenima, rekama, jezerima i moru, pored radosti, nosi sobom i opasnosti.
Ono što je za svaku vrstu kupanja zajedničko (kupanje u slatkoj vodi ili u moru, vazdušno kupanje) jeste da je temperatura sredine u kojoj se telo tada nalazi niža nego što je temperatura vazduha ispod odeće. Što se tiče kupanja u hladnoj vodi, potrebno je biti jako obazriv. Lekari podvlače da to kupanje ne sme biti dugo, jer ako osoba nije naviknuta, ona u vodi od 18-20 stepeni, ne sme biti duže od 3-10 minuta. Za broj i razmak između pojedinih kupanja, značajne su i atmosferske prilike. Toplih, sparnih dana, kada temperatura vode nije suviše niska, kupanje može i duže da traje. Tada ono rasterećuje krvotok, jer se usled hladnoće krv ravnomernije raspoređuje po celom telu.
Izdvojio bih par saveta koji se odnose na decu:

  • Kupanje je, verovatno, najlepši dar leta. Ali, da bi se neko mogao kupati do mile volje, on mora znati i plivati. A ta veština može vrlo brzo i lako da se savlada, naravno, uz stručnu pomoć odraslih ili kroz obuku u školama gde za to postoje uslovi…
  • Zapamtite, sve dok ne naučite plivati u mestu i održavati se na vodi s okomitim položajem tela, vi niste plivač!
  • Nikad se ne mogu predvideti sve opasnosti na vodi, zato je neophodno biti uvek oprezan i stalno obazriv…
  • Naročito se velikim opasnostima izlažu oni koji po svaku cenu hoće da pokažu svoje velike sposobnosti u vodi. Zato valja imati na umu jedno: u vodi nema junaka…
  • Ne ulaziti u hladnu vodu zagrejani od trčanja, jer zbog nagle promene temperature dolazi do stresa, do prestanka rada disajnih organa, te pokreta ruku i nogu i padanja u nesvest, zbog čega se u vodi udave i najbolji plivači.
  • Ne skakati na glavu u mutnu vodu na nepoznatim mestima, jer može biti plitko dno, ili neki predmet ispod površine vode i može doći do povreda.
  • Ne plivajte i ne ronite naporno odmah posle obilnog jela, pogotovo ako je voda vrlo hladna ili topla.
  • Kada je hladno i ako duva hladan vetar, posle izlaska iz vode, ne treba sedeti na mokrom i hladnom tlu.
  • Ne plivajte daleko od obale i vodite računa da je vreme kupanja u vodi, ipak ograničeno.

Nadam se, da sam u ovih nekoliko osvrta i pozicija, vezanih za čari vode i postupaka, uspeo da bar malo dočaram ono što može da se očekuje u predstojećoj sezoni kupanja.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   05.07.16 18:47

Atak na uši
Smisao ove zanimljivosti sastoji se od toga da ukažemo gde postoji sve buka, koja je njena jačina, kroz primere. Zemlje pokušavaju da reše problem buke na razne načine i sigurno sve ono što izaziva buku ne bi trebali ukinuti da bismo živeli u tišini. To bi bila velika greška kao i sama pomisao. Razvoj industrijalizacije, saobraćaja i prevoza mora i treba da ide napred. Naše je da se što bolje snađemo i zaštitimo od neželjenih efekata. Od buka, ona buka od saobraćaja je najveća...
Evi primera kako to izgleda, kako bi bilo jasnije:

- 10 decibela... Šuštanje lišća na blagom povetarcu
- 20 - " - ... Tihi zvižduh osobe udaljene nekoliko metara
- 30 - " - ... Tiha radna soba
- 40 - " - ... Poverljiv razgovor u dvoje
- 50 - " - ... Razgovor u običnoj radnoj prostoriji
- 60 - " - ... Buka u prodavnici
- 70 - " - ... Buka saobraćaja na ulici
- 80 - " - ... Buka voza kada ulazi u stanicu
- 90 - " - ... Pneumatska bušilica na ulici
-100 - " - ... Metalna bušilica
-110 - " - ... Ozvučenje jačine 10 vati
-120 - " - ... Uzletanje aviona sa propelerom
-140 - " - ... Avioni savremeni na mlazni pogon
-200 - " - ... Na poslednjoj lestvici je buka raketa.
Na osnovu ovog spiska, nije teško zaključiti, gde smo i koliko prisutni, pod uticajem buka.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   05.07.16 22:25

Tragovi u kutiji

Da li ste ikada pokušali da sakupljate životinjske tragove? Ako ne znate, evo kako se to radi.
Kada se naiđe negde na lep i dubok otisak noge neke životinje, najpre oko njega napravite “ogradu” od čvršće hartije ili kartona. Zatim lagano, lagano u nju sipati rastvoreni gips, do debljine sloja oko 2 centimetra. Mora se strpljivo čekati da se gips stegne (najmanje 20 minuta), a zatim ukloniti hartiju i dobiće se “negativ” otiska.
Da biste ponovo dobili pravi izgled traga, ovaj isti postupak morate ponoviti sa otiskom u gipsu. Na kraju, ostaje vam samo da zalepite etiketu sa podacima o životinji, njenom tragu, mestu nalaza i slično…
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   05.07.16 22:48

Kozara

Vrlo sam razočaran kako se pristupilo obeležavanju bitke na Kozari ove godine. Ne sećam se nešto ni ranijih godina, ali ova prođe nekako bledo i otužno.
Naime, lično sam očekivao da puste film Bitka na Kozari, i na taj način daju svoj skroman doprinos godišnjici bitke i stradanju naroda. Neću pominjati brojke, ali svako ko želi može da izgugla te podatke i vidi stravične cifre i stradanje nedužnog naroda, dece, žena i staraca. Ako ništa drugo, eto, zbog njih vlast mogla je pustiti taj film i tako dati kakav takav doprinos.Ostali su gluvi i nemi, a ono što me lično još više čudi, to su reakcije boračkih organizacija. Nigde ih nema, ćute kao da su svi borci pomrli i da ih nema više ? Danas sam poslao mejl Subnor-u Srbije i izrazio vid molbe i protesta zašto nisu ništa preduzeli da se bar tim filmom, podseti na stradanje i obeleži godišnjica. Ne verujem da ću dobiti odgovor, ako to iko tamo bude i čitao.
Na ovaj način šalje se loša poruka od onih koji treba da rade suprotno i da neguju tu prošlost, koja je takva da je sa dosta prolivene krvi, izvojevana sloboda, u kojoj smo uživali posle 1945 godine i sada. Zar je moguće, da prolivena krv, nije bila dovoljna, da se jednim, starim, istrošenim, crno belim filmom, to pokaže...
Izvinjavam se, dosta sam uzbuđen i nervozan, pa kucam jako brzo, bez neke posebne pripreme i moguće da ima i grešaka, ali sam, jako ozlojeđen, ovakvim pristupkom, onih koji su dužni da prate istoriju i čine da bude dostojno predstavljena.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   13.07.16 0:55

Detlići...

Gotovo da nema čoveka, pa ni deteta, koji su boravili u prirodi, a da nisu čuli karakteristično kuckanje u drvo. To je “rad” simpatične ptičice zvane detlić, koja svojim kljunom kuca po kori drveta, u traganju za hranom.
Detlići su veoma rasprostranjene ptice. Ima ih u mnogim zemljama sveta. Postoji mnogo vrsta, a neke od njih žive i na našem tlu; među njima se ističe takozvani “šareni detlić”. U ovoj kratkoj priči, treba pomenuti još tri vrste ovih ptica: – zeleni detlić, prugasti detlić i američki detlić-.
Detliće možemo često da vidimo na drveću, na stablima, gde svojim kljunom traže hranu, uglavnom insekte, ne plašeći se mnogo od ljudi. Detlići prave gnezda u šupljinama stabala.

Zanimljivo je pomenuti da je američki detlić jedna od veoma retkih vrsta detlića, koja se često naziva “detlić sa kljunom od slonovače” zbog toga što mu je kljun boje slonove kosti.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   13.07.16 1:47

@Sloba1 (citat):
Zanimljivo je pomenuti da je američki detlić jedna od veoma retkih vrsta detlića, koja se često naziva “detlić sa kljunom od slonovače” zbog toga što mu je kljun boje slonove kosti.

Upravo taj je lik Pero Djetlić iz crtanog filma - crvenoglavi američki djetlić. Navodno je izumro još u 40-tima i nema jasnih dokaza da i dalje postoji.

Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 18:31

Da... u pravu si to je pera detlić iz crtanog filma, zaista ne znam, da li ta vrsta još postoji i ako ima, sigurno je veoma retka.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 18:32

 Od svega pomalo - Prvi deo -
Šetnju kroz zanimljivi svet upravo počinjemo:
1. Mali organizmi gube više toplote nego veliki te im je potrebna i brža cirkulacija krvi. Zato brzina pulsa malih ptica iznosi skoro 200 otkucaja u minuti. Mačke imaju brzinu pulsa 130, ljudi oko 75, a slon samo 25 otkucaja.
2. Nojev kovčeg napravljen je 2248. godine pre nove ere od drveta nepoznatog porekla. Dužina ovog broda je bila 300 lakata, a širina 50. Visok je bio 20 lakata. Brod je imao tri palube. Namenjen je za transport životinja, a njegovi vlasnici su bili Noje i sinovi. Poslednji put je ovaj nastradali brod viđen na planini Ararat.
3. Najrasprostranjenija bolest na svetu, odnosno na našoj planeti, je bolest zuba. Svaki drugi stanovnik Zemlje, po svetskoj statistici boluje - manje ili više - od karijesa - kvarenja zuba.
4. Najviše u jednoj godini do sada je plovio kapetan duge plovidbe Džon Hanter iz SAD. On je od 6. oktobra 1972. godine pa do 7. oktobra 1973. godine, 45 puta preplovio Atlantik svojim prekookeanskim brodom...
****
Sledi nastavak...
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 18:46

Od svega pomalo - Drugi deo -
U ovom završnom delu, upoznaćemo se sa još nekoliko zanimljivosti, pa da počnemo:
1. Prva ideja o automobilu postojala je vrlo davno, ali svi pokušaji sa raznim napravama od drveta i gvožđa pokretanih vetrom ili ljudskom snagom nisu dali željene rezultate. Tek u 18. veku, kada je počela da se praktično primenjuje parna mašina, stvoreni su uslovi da se ta zamisao ostvari.
2. Proučavanjem je utvrđeno da u brzini rasta biljaka, rekord pripada algi hloreli.Ova alga može za 24 časa povećati svoju težinu hiljadu puta. Pri tome ona upije vrlo mnogo ugljendioksida i ispusti znatnu količinu kiseonika. Ona je vrlo pogodna za pročišćavanje vazduha u izolovanim prostorijama.
3. Čovečje telo je vrlo dobar izolator za niske voltaže, npr. za 2 do 6 volti baterije za lampe. Čak i 110 volti će samo potresti čoveka i neće ga ubiti, sem ako nije mokar.
4. Srebro je bilo poznato još u staro doba. Ono je nađeno u carskim grobnicama u Uru, koji datiraju od pre 3000 godina. Alhemičari su srebro, zbog njegovog sjaja, nazivali "Mesečev metal"...
*****
Kraj...
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 20:56

Detalj sa radnog mesta...
 Propustim čoveka sa štakama preko reda da ide na šalter, kad ono njih troje koji su pre njega došli, skočiše i negoduju u stilu: "Mogao je sesti i čekati red"..? a pritom još napraviše i neke grimase na licu, da mi se istog časa smučiše.
Čovek sa dve štake ide teško, jedva je ušao i izašao iz banke a oni da ga skoro pojedu !!!! Isto tako, bune se kad baba dođe sa malim detetom (unukom) i tad komentarišu: "Mama može preko reda a baba ne može" jer babe kao vode i poturaju decu kako bi išle pre ostalih i tako brže obavili posao. Jedino se ne bune kad pustim trudnicu, tu su zasad ok..Ali ni tu me ne bi začudile reakcije, kako je počelo.
Jako sam razočaran, nije ovo doba koje ja pamtim, nema ni solidarnosti, sloge ni osmeha, sve nešto nadrndano, mrgodno i spremno da na najmanju varnicu sevne i uđe u raspravu..
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 20:59

Otkud naziv "cigani"...

Prvi derbi odigran je 1946 g. na -17 stepeni, ali drvene tribine stadiona predratne "Jugoslavije" bile su pune. Na jednoj strani sedeli su navijači Partizana, oficiri sa revolverima, partijci, crni "kožni kaputići", ošišani kostolomci, svi sa partijskim zadatakom da navijaju za tim JNA, Partizan.
Na suprotnoj strani, okupila se Beogradska manguparija. Svi oni koji su se kešali za tramvaj, stajali su na ćošku i pljuvali u dalj ili držali cigaretu šmekerski, palcem i kažiprstom. I uopšte svi oni koji su u tim vremenima imali duha i smelosti da teraju kontru i cirkus prave. Beogradska manguparija napravila je takvu atmosferu gde je postigla da iznervirani oficiri i partijci kao i oni sa "crnim kaputićima" negde pred kraj prvog poluvremena skoče i počnu besno da skandiraju "Cigani ! Cigani ! ". Čak je jedan od velikih navijača crno-belih, sam Tito vidno isprovociran od strane Zvezdinih navijača, napustio tribinu i zakleo se da nikad više neće kročiti na fudbalsku utakmicu.
Derbi je završen pobedom, samo na papiru slabije Crvene Zvezde rezultatom 4-3, a manguparija je odgovorila tako što su sledeći put izneli transparent sa natpisom "Cigani pozdravljaju svoje šampione" !!!
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 21:08

Kafa

Generacije rodjene 60 tih godina pamte one radničke ekskurzije i bratimljenje opština u SFRJ, te odlasci jedni kod drugih u cilju zbližavanja i upoznavanja sa gradom, običajima..Ljudima, prirodnim lepotama..
I..Tako, Mi, sa terena Vojvodine, negde u ovo doba proleća, godine 82-83 ne mogu se setiti sa sigurnošću, idemo u Sarajevo, tj. to je jedna od destinacija u obilasku zemlje u kojoj smo tada živeli i da ne dužim dalje...Stigosmo na Baščaršiju i jedan od radnika poruči kafu..Kafa nikad da stigne, nešto se odužilo...Mi se već malo "vrpoljimo" ali stiže kafa, onako sve posluženo sa velikom ljubavi, uredno..Vidi se da se majstor svojski potrudio da bude sve kako treba i bog zapoveda..
Nije stigao ni pošteno da okrene ledja..Kad jedan od kolega radnika, uze onu šoljicu i popi je u "desetinki" sekunde..Iskapi na "eks" brzinom svetlosti..Ostali slično uradiše i rekoše mu:"Koliko smo dužni" ?
Majstor, gleda zgranuto, začudjeno..Ne može očima da veruje u ono u šta gleda jer sav njegov rad i trud i utkana ljubav ka kuvanju tih kafa, nestala je u jednom trenu kao da ništa nije radio. Čovek je očekivao da se Mi lepo osećamo, da kafu pijemo polako sa merakom...Kad ono, samo je izvrnusmo u usta !!
Reče tužnim glasom: "Ne, ne treba ništa..Ali nemojte više dolaziti" !! Osetio se povredjenim jer nismo ispoštovali tu njegovu ljubav i provedeno vreme u pripremi te kafe.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 23:22

O nama

Koliko god se oseća, nedostatak pažnje, ljubavi i lepe reči... Toliko ima čežnje, za jednim običnim malim zagrljajem, i iskrenim osmehom...
Sve ovo, beše normalno, ne tako davno, ali dovoljno davno da izgubi svoju lepotu, čar, dobre namere, kao posledica sadašnjeg vremena u kome smo se mnogo otuđili jedni od drugih. Ta otuđenost vidljiva je na svakom koraku a najviše boli porodična, rodbinska ali i ona ostala, međuljudska.
Stepen sloge, ljudskosti, puna srca i duše, krasila su vremena kada se išlo na radne akcije i odlazilo na odsluženje vojnog roka. Ta lepota mladosti, ti osmesi lica, ispraćaji, behu vredni sećanja tih vremena.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21998
REPUTACIJA : 580
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   16.07.16 23:25

@Sloba1 (citat):
Čak je jedan od velikih navijača crno-belih, sam Tito vidno isprovociran od strane Zvezdinih navijača, napustio tribinu i zakleo se da nikad više neće kročiti na fudbalsku utakmicu.

I održao je obećanje, brzinski je naučio lekciju da je mudro klonit se nogometa i navijanja.

Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 6580
REPUTACIJA : 88
Član od : 2014-08-01
Dob : 55
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   17.07.16 2:31

@Max Blitz (citat):
@Sloba1 (citat):
Čak je jedan od velikih navijača crno-belih, sam Tito vidno isprovociran od strane Zvezdinih navijača, napustio tribinu i zakleo se da nikad više neće kročiti na fudbalsku utakmicu.

I održao je obećanje, brzinski je naučio lekciju da je mudro klonit se nogometa i navijanja.

Ipak, "Hajduk" mu je bio omiljeni tim. "Partizan" je, osnivanjem, bio tim JNA, a kasnije je posta 'drzavni' klub, koji je koristio stadion i ostale prostorije koji su pripadali JNA.
Inace, sve prostorije stadiona JNA su ze zagrijavale iz kotlarnice koja je bila u sastavu internata VoGi, preko puta stadiona. Fudbaleri partizana su cesto koristili stadion VoGi kao pomocni stadion za treninge, jer njihov pomocni je bio neuslovan, nije imao travu.

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   17.07.16 20:56

Da, Partizan je to sve kasnije prisvojio i koristio... Ne znam da li je Tito iša posle na utakmice, nisam nešto ni pratio, ali mislim da nije.
Na vrh Go down
Sloba1
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 1535
REPUTACIJA : 29
Član od : 2014-12-21
Dob : 54
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   17.07.16 20:57

Evo malo zanimljivosti raznih vrsta...

Od raznih zanimljivosti širom planete, u svim vremenskim razdobljima, izdvojiću samo neke od njih, te se nadam da će privući pažnju prilikom čitanja. Pa da krenemo:
– Na osnovu tekstova na glinenim pločicama starim 5000 godina, koje potiču iz starog Vavilona, utvrđeno je da se još tada znalo za izračunavanje i naplaćivanje interesa na pozajmice.
– Godine 1928. godine u američkom gradu Ivenstaunu, odigralo se jedno zanimljivo suđenje. Kada je jednog jutra sudija Hari Poter ušao u sudnicu, na listama za suđenje našao je samo jedno ime… Hari Poter ! Naime, sam sudija bio je optužen za prekršaj što je svoja kola ostavio nepropisno dugo parkirana na jednom mestu. Poter je prvo glasno pročitao optužnicu, pa potom prešao na optuženičku klupu i pokušao da se odbrani. Posle, odbrane, vratio se za predsednički sto i kaznio optuženog Harija Potera novčanom kaznom.
– Džepne maramice, koje su se prvi put pojavile u 16. veku u Veneciji, smatrane su iz početka velikim luksuzom i upotrebljavale su se samo za brisanje lica i teranje muva. Zbog toga su Francuzi i nazvali maramicu “mušuar”, jer su se njome terale muve (muš).
– Reči “tekst i tekstil” imaju zajedničko poreklo, obe su postale od latinskog glagola “teksere” koji znači tkati, plesti, uplitati, sastavljati, kao i “tkati reči”.
– Kaolin, mineral koji se upotrebljava za izradu porculana, dobio je svoje ime prema kineskoj reči kauling, što znači “visoki breg”. To je u stvari ime jednog naselja u provinciji Cjansi, poznat još od davnina po izradi porculana.
– Prvi KESON, zvono za rad pod vodom, upotrebljen je 1841. godine u Francuskoj.
*******
Za ovu priliku, izdvojio sam ovih nekoliko zanimljivosti, ostatak neki drugi put…
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   

Na vrh Go down
 
Kratke priče
Na vrh 
Stranica 6/11Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Kratke priče iz moga kraja...
» Prva vojnička frizura i fotografija u JNA
» Kratke priče

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: CIVILNA PLATFORMA :: RAZNO-
Idi na: