FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
_______________Bile su to dobre i loše godine. Bile su to godine aktivnosti i uspavanosti, godine uvažavanja i nerazum(ij)evanja, godine druženja i ljutnje, odlazaka i dolazaka, nagradjivanja i kažnjavanja, ukora i oprosta, godine radosti i tuge... svega je bilo izuzev: mržnje. Sedam godina postojimo. Branimo pravo na s(j)ećanja! Vaš Forum BPN JNA.

Share | 
 

 Kratke priče

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
AutorPoruka
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   20.09.16 19:26

Postojanost

Mirisi prošlosti dovoljno su jaki i postojani, osećaju se na svakom koraku i svako od nas, uzima, pamti… Seća se više lepih a manje ružnih stvari.

Generacije koje pamte ta prošla vremena, sada su u ozbiljnim godinama, žive sadašnjost a sa zebnjom u srcu, šta će doneti buduća vremena. Uređaj koji će nam pokazati kako će biti, i šta će biti, ne postoji, a vrlo je izvesno, da bi svako voleo “malo” da zaviri, šta će mu doneti neka buduća vremena. Ono što je izvesno i sigurno, je današnjica, koju svako živi kako zna i ume. Neko se lako prilagodio, nekoga i dalje zapljuskuju mirisi prošlosti (mogu slobodno reći, veliki broj ljudi), ostatak sveta živi neki mix svega toga.
Novo doba, donelo je gomilu noviteta, novih tehnologija koje (nove) mlade generacije sa lakoćom prihvataju, rešavaju i žive sa njima. Ipak, te mirise prošlosti, tu postojanost, mogu da osete naše bake i deke, pa potom roditelji, ali pitanje, koliko je mogu preneti na svoje potomke, omladinu, obzirom na izmenjene uslove života, tehniku i tehnologiju…


Naslanjajući se na te naše mirise prošlosti, živimo ovu sadašnjost, ali sa neizvesnim budućim vremenima. Svako razmišljanje u smeru: Šta će biti ? Kako će se odvijati ? može samo da nas dodatno tereti, crpi, odvlači energiju, a bez jasnih odgovora…
Takav odgovor i kakvi će biti mirisi budućeg vremena, niko ne zna…
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   24.09.16 0:56

Život od 160 g

Doktor Johan Bjorksten, biohemičar svetskog glasa, iznenadio je naučni svet rezultatima svojih istraživanja, koje je izneo na nedavnom sastanku Udruženja američkih hemičara. On je rekao da se nalazimo na pragu jednog epohalnog otkrića. Izvesni encimi, koji su već pronađeni, mogu drastično da uspore proces starenja. Krupan napredak bi se mogao postići već u sledećih pet do deset godina ako bi se izdvojila potrebna naučnasredstva; ljudski vek bi se u tom slučaju mogao produžiti na 160 godina.


Po rečima doktora, čovek je “napravljen” da živi još duže. Ako bi u osamdesetoj počeo da prima one encime u obliku pilula ili injekcija, njemu bi se povratila vitalnost pedeseto godišnjaka. Po jedna injekcija svakih pet godina bila bi dovoljna da znatno produži aktivan život.
Ako bi se ostvarila obećanja ovog naučnika, koga njegove kolege nazivaju “genijem u oblasti proučavanja starenja”, ljudi bi odlazili u penziju u 120. godini, u šezdesetoj bi se još aktivno bavili sportom, a žene bi rađale do sedamdesete godine.

**** Arhivske vesti iz druge polovine 20. tog veka, uz napomenu, da su te cifre svemirski udaljene od nas, što stvarnost i pokazuje.
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   02.10.16 13:42

Svadba ptica

Gotovo svi slovenski narodi sačuvali su u svojim običajima sećanja na razdoblja svoga postojanja. Tako je u Lužičkih Srba najpoznatiji običaj - Svadba ptica - O čemu se zapravo radi, ovde želim istaći.

Krajem januara meseca se slavi Svadba ptica. Počinje starom pesmom koja govori o želji ptica da u šumi prirede venčanje. U predvorju svake kuće na zid se postavi velika tapiserija koja prikazuje svadbenu povorku ptica u letu. Glavna prostorija kuće okićena je raznobojnim pticama izrađenim od papira i obešenim na velikim još golim granama. Domaćice spremaju i kolače u obliku ptica.
Devojčica u ulozi mlade odevena u belo, a na glavi ima veo. Mladoženja na glavi ima crni šešir i ozbiljnog je držanja. Ostali oponašaju petliće, guske, detliće, čvorke... Takmiče se u kreštanju, a podbadaju ih veseli dečačići u plavim uniformama i s kapama na kojima je plavobela crvena traka. Takva je inače i zastava Lužičkih Srba.
Svadbena se povorka kreće kroz mesto, ulazi i u kuće i u njima izvodi splet plesova i pesama. Domaćini ih ugošćavaju, a deca na prozorima ostavljaju tanjiriće. Posle, kada se vraćaju, pokupe iz tanjirića darove za koje veruju da su ih ostavile ptice.

****
U hronikama se spominje svetkovina od 1530. godine, ali vlada mišljenje da su njeni koreni daleko stariji...
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   04.10.16 20:46

 Šahovska ploča
Ako niste znali, a Ja nisam znao, evo jedne zanimljivosti:
- Poznata je priča o "skromnosti" jednog podanika koji je od vladara tražio "samo" zrna pšenice postavljena na šahovska polja i to na prvo polje jedno zrno, na drugo dva, na treće četiri, na četvrto osam i sve tako dvostruko više od prethodnog. Činilo se - kada su dvorjanici počeli stavljati zrna - da je brojka neizmerna.
Međutim, i to je izračunato: Da biste pokrili sva šahovska polja po sistemu dvostruko više od prethodnog treba vam - 18.446.744.973.709.551.661 zrno pšenice !
****** 
Da li je tačno, ne znam, moguće da jeste, ali cifara ima za "dva digitrona" džepna Smile
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   04.10.16 20:47

Od Aspirina do...
1/ Starost aspirina
- Aspirin, verovatno najpopularnija tableta na našoj planeti, u medicinskoj upotrebi je još od 1899. godine.

2/ Novi vlasnik
- Na vratima krčme "Zlatna čaša" u Marmandeu, Francuska, pojavio se natpis: Gostionica je promenila vlasnika! Zabrinuti stalni gosti ubrzo su saznali da lokal nije prodan, nego se samo stari vlasnik - oženio!
3/ Prve dve
- Prve dve knjige koje su štampane u prvoj Gutenbergovoj štampariji, 145. godine, bile su Biblija i knjiga o lekovitom bilju.
4/ Tri žene
- Prvi put u istoriji putničkog avionskog saobraćaja, 1979 godine jednim avionom, na redovnoj liniji Kalmaso - Čikago, u pilotskoj kabini bile su tri žene: glavni pilot Barbara Wiley, kopilot Ramone Larson i navigator Karen Klein.
5/ Zaostavština
- Pisana zaostavština Isaaca Newtona, engleskog matematičara, fizičara, astronoma i filozofa na teme "izvan istraživanja" /astrologija, alhemija, okultne nauke) kojima se takođe bavio, iznosila je oko 100.000 ispisanih stranica smeštenih u povećem sanduku.
6/ Piramida iznad piramida
- Najveća piramida na svetu ne nalazi se u Egiptu, nego u Cholulu de Rivadahii, Meksiko. Ta je piramida visoka 531 metar.
7/ Ime Mirogoja
- Centralno gradsko groblje u Zagrebu, poznati Mirogoj, bio je nekada vlasništvo ilirca Ljudevita Gaja. Ime Mirogoj dao je čitavom tom kompleksu (nekad pod šumama) sam Ljudevit Gaj, a prema imenu najstarijeg poznatog vlasnika - Miroslava Herkuka Mirogojskog.
******
Od mnoštva kratkih zanimljivosti, ove mi se učinile zanimljivim. Nadam se i vama...
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   08.10.16 14:25

Моје време

У последње време, све чешће користим реч у "моје време", као да то моје време некоме сада нешто значи, поготово младим нараштајима.
Баш као и прича генерација старијих, пре мене, јер и они су имали неко своје време. Ја сам слушао од њих, то њихово време, нешто усвојио, а нешто из пристојности "саслушао" и пропустио на друго уво !, али и то је нешто, у односу на данашње генерације, које нису нешто расположене за слушање времена пре њих. Да не испадне, да сам строг и осуђујући, имам подељене осећаје, тј. део саслуша и нешто усвоји, а део младих, поступи слично као и Ја, када је слушао старије генерације, и није много се обазирао. Неко је рекао сигурно: "Шта овај маторац нама тупи, паметује"?...Осећам, по њиховим погледима, реакцијама, дозу нелагоде, дозу лица које је прегазило време, јер данас су нова схватања и стремљења, мени не баш схватљива. Често их посматрам, онако скенирам, радње и поступке како у јавном превозу, тако на улици, јавном објекту и тражим у њима "себе" и оно што бих ја урадио у датој ситуацији у бусу, на улици или на неком јавном месту, то не видим код њих, да би то исто тако урадили. Далеко од тога, да сви морамо бити исти, али је проблем или моја ширина погледа или њихова "ограниченост" и слаба моћ да мало даље виде ! Моји, и осећаји, ајде да кажем дела младих нису исти, немају исту манифестацију, и одмах помислим: "Да ли им мајке, очеви, баке и деке, нешто кажу и сугеришу, како се треба понашати и поступати" ! Мислим да не, или недовољно, али ни ти родитељи нису криви, јер раде, муче се по цео дан да прехране породице, те и то треба разумети.
Све сам рекао, и ништа нисам рекао... Зависи од тачке гледања, разумевања и сагледавања свих делова, јер "моје време" је само моје и моје генерације а никако ово садашње "ново" време...
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   08.10.16 14:27

Deve u borbi
Uz ogradu borilišta načičkane glave strasno navijaju, opklade pljušte, ulozi se povećavaju ali ima i prepirki koje prerastu u tuče i onda stvar u svoje ruke mora uzeti policija ali i vojska.
Na svim delovima sveta od davnina bore se, petlovi, psi, bikovi, a u Turskoj u zimsko doba, omiljene su borbe deva. To je tradicionalna zabava najširih narodnih slojeva. Jedan od najvećih turnira deva održava se svake godine u staroj areni poznatog antičkog grada Efesa.
Takmičenje otvara Aga, koji se bira na početku sezone za celu godinu. Aga na početku sezone dobiva znakove svoga naslova - malu devu i bedž i on proglašava takmičenje otvorenim. Pripada mu i najbolje mesto u gledalištu, zadužen je za organizaciju.
U borilište izlaze dve deve. Njima su usta vezana da se ne bi međusobno ozledile ugrizima. Od malih su nogu dresirane za borbu, a cilj je pobednika, srušiti protivnika. Poklekne li jedna od deva dobiva bodove kao bokser koji je protivnika naterao u nok-daun. Sruši li se pak deva na tlo, ona je u nok-out. Ima i nerešenih borbi, ako sudije odmere da su snage protivnika izjednačene, ili ako je jedan povređen (ozleđen).
Nagrade pobednicima nisu osobito visoke - oko 130 dolara -, ali zato i te, kao i sve borbe, prati gomila prodavaca kojekakvih napitaka, cigareta i hrane za nervozno grickanje, a kladionice takođe obrnu veće svote novca.
Sirote su deve samo sredstvo da se ljudi ogledaju između sebe, da istresu nagomilanu agresivnost...
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   10.10.16 10:25

Sekretar kravu otelio

Događaj se zbio na prostoru bivše Jugoslavije, 1975 godine, meni se učinio zanimljivim a radi se o sledećem:

- Usred političkog sastanka u jednom selu - priča Ljuban Janjanin, sekretar komiteta SK u Vrginmostu - utrči u dvoranu neki seljak. Još sav usplahiren i prestrašen, našavši se očito u velikoj neprilici, počeo je pred svima na sav glas jadati kako mu se upravo krava teli, a veterinar je u drugom selu, i teško da će stići na vreme. Shvatio sam da je situacija ozbiljna, jer je pretila opasnost da bez veterinarove pomoći seljak ostane i bez teleta i krave. Prekinuo sam sastanak i ponudio se da mu pomognem u nevolji...


... Seljak me je pogledao nekako s nepoverenjem. Tek kad sam mu rekao da sam poljoprivrednik, pristao je. Tele je bilo u nezgodnom položaju, ali sam ga ipak uspeo izvući živo na svetlo dana. Ubrzo je stigao i veterinar, koji je u prvi mah pomislio da sam mu kolega po struci...
*******
Od tada je prošlo mnogo godina, ne znam šta je sa "sekretarom koji je otelio kravu", ako je uopšte i živ danas.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 4114
Član od : 2014-08-01
Dob : 54
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   11.10.16 0:50

@Sloba1 (citat):
 Šahovska ploča
Ako niste znali, a Ja nisam znao, evo jedne zanimljivosti:
- Poznata je priča o "skromnosti" jednog podanika koji je od vladara tražio "samo" zrna pšenice postavljena na šahovska polja i to na prvo polje jedno zrno, na drugo dva, na treće četiri, na četvrto osam i sve tako dvostruko više od prethodnog. Činilo se - kada su dvorjanici počeli stavljati zrna - da je brojka neizmerna.
Međutim, i to je izračunato: Da biste pokrili sva šahovska polja po sistemu dvostruko više od prethodnog treba vam - 18.446.744.973.709.551.661 zrno pšenice !
****** 
Da li je tačno, ne znam, moguće da jeste, ali cifara ima za "dva digitrona" džepna Smile
To je trazio kao nagradu izumitelj igre SAH.
Vladar se uvrijedio i naredio slugama da mu daju dzak psenice i da ga otjeraju. Zabezeknuo se kad su mu objasnili da ne bi bilo dovoljno ni da godinama, po cijeloj zemaljskoj kugli siju samo psenicu, i to nakon isusivanja okeana.
Mogao mu je narediti da sam prebroji svoja zrna Laughing

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.10.16 18:35

Bajka o Časti

U neka vremena živeše ljudi bistrog uma i plemenite duše. Lutali godinama po različitim krajevima tražeći mesto za svoj dom. Kad dođoše do Velike Reke, rešiše da tu i ostanu. Podigoše svoje kuće, napraviše svoje selo, i izradiše veliko, brojno i zdravo potomstvo. Izabraše sebi i kralja po imenu Razum. Dobiše i veru, jezik i pismo. I tako nastade narod. Beše nadaleko poznat po svojoj čestitosti i mudrosti.

Vreme je prolazilo. Život im beše bogat. Ali sve što je dobro, privuče i zavidne ljude. Iz vrlo udaljenih krajeva, gde su vladale nesloga i mržnja, a kraljica im bila Zavist, krenuše da napadaju ovaj narod. Rušili su im kuće, otimali decu, palili knjige...
No, narod beše hrabar i neustrašiv. Zato Zavist reši da ubije Razum. Tako i bi. Narod osta bez kralja te odluči da vlast pripadne njegovoj ženi. Ona se zvala Čast. Imala je kćerku Slobodu i sina Život. I umesto da bez razuma narod propadne, oni su sa Časti postali još jači. Čast je vladala pošteno i dostojanstveno. Bila je skromna, iskrena i pravedna. Kćerka joj je u svemu pomagala. Sloboda je bila najlepša devojka na svetu i voljena u narodu.
Zavist, već besna, pokuša da ubije i Čast, ali bez uspeha. Zatim pokuša da otme Slobodu, ali je i ona bila neuhvatljiva. Narod ih je dobro čuvao, baš kao što se čuva najveći zavet predaka. No, Zavist nije mirovala. Tražila je put do zla. Tako nagovori Život da se odrekne majke i sestre dobijajući za uzvrat obećanje - večnu slavu i vlast. Život je poverovao. Na prevaru zatvori Čast i Slobodu u kutiju zaborava. Postade kralj. Narod se uplaši novog kralja jer Život bez Časti i Slobode je Život sa strahom. Tada su istina i nada daleko, a tuga i zlo prve komšije. Zavist je imala kćerku Laž koja se po nagovoru majke uda za kralja. Uz nju Život postade još suroviji, a narod nesrećniji. Život i Laž dobiše kćerku Prevaru i sina Zaborava...

Dođoše još crnji dani. Narod je propadao svakim danom sve više i više. Od razumnog, časnog i slobodnog, ostade samo prevareni narod. I - zaboravljen...

****
Šta se dalje dešavalo, u sledećem delu....
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   27.10.16 16:58

Bajka o časti... završni deo...
*******
Ne prođe mnogo, a Zavist odluči da ode odatle jer više nije imala na čemu da im zavidi. Sa njom odoše i kćerka Laž i unuka Prevara jer im je, ovakav kakav je, Život dosadio. Kad je kralj ostao sam, sa sinom Zaboravom, oseti neizmernu tugu i pokajanje za ono što je učinio svom narodu, te pade u postelju. Sin se sažali nad svojim ocem te odluči da nađe kutiju zaborava. Nije je bilo teško naći.
Bila je na putu, zaboravljena. Obradovao se, ali ju je uzalud pokušavao da otvori. Sedeo je tužan danima pored očeve postelje nadajući se da će nekim čudom ozdraviti.
Jednog dana vide ga mali dečak zlatne kose i upita ga:

“Poznaješ li ti Čast i Slobodu?”
“Ne, ja sam se rodio posle njih”, odgovori Zaborav, ali ih poznaje moj otac Život.”
“Slušaj me dobro”, reče zlatokosi, “ako želiš da Život ozdravi, moraš ispuniti tri zadatka-želje. Tako će se kutija zaborava otvoriti”.
– Prva želja: Učini da Život zauvek zaboravi na Zavist, Laž i Prevaru.
– Druga želja: Vrati narodu Čast i Slobodu!
– Treća želja: Ne dozvoli da jezik tvog naroda padne u zaborav!
Zaborav sve tako učini, pa se Život iznova probudi. Uz njega su Čast i Sloboda živeli dugo i srećno. Žive i danas ali ih treba čuvati od kutije zaborava.

*********
Ovim je ova poučna bajka završena, te se nadam da je privukla vašu pažnju.
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   27.10.16 17:18

Ćulanje

Sam naziv asocira da je reč o nekoj igri i razonodi, gde ljudi sebi čine ugodu, a radi se o sledećem:

- Igra koja se u Crnoj Gori zove grabikapa. Igrači naznače na zemlji jedno malo kolo, pa oko onog podaleko jedno veliko. Polovina igrača uđe u malo kolo i svaki se načetvoronoži, a od onih što ostanu napolju svaki gleda da bi ugrabio kapu kome od onih što su u kolu, a oni to čuvaju i brane nogama.
Ako koji iz kola udari nogom koji hoće kapu da mu ugrabi, onda onaj valja u kolo, a ovaj ide napolje; kad koji kome ugrabi kapu, on s njom pobegne upravo k međi velikog kola, a onaj ga čija je kapa tera: Ako ga do naznačene međe stigne i uhvati, onda onaj valja da ide u kolo a ovaj ostane napolju; ako li ga donde ne uhvati, onda valja na leđima da ga nosi od međe velikoga kola do maloga, pa onda opet da ide unutra...


******
Ovo su pravila igre. Ovako kad se čita, deluju malo zapetljano, ali kad se proba i savlada, nije teško...
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   31.10.16 18:31

Pravila
"Neću da robujem pravilima" ! Često ovo kažem, ali mi liči na iluziju u suštini, jer na dobar deo stvarnosti u kojoj živimo, ne možemo uticati, a hteli bi biti "svoji" i imati svoje "ja"...
Smeta mi kad neko nema svoju sliku na društvenoj mreži i onda upravo setim se tih "pravila" i osoba koje ne žele da robuju istim, tako što će staviti svoju sliku kao i većina što ima. Ta lica, rade suprotno, želeći da pokažu da niko nema pravo uticati na njihov stav i opredeljenje šta će i kako postupiti.
Šta znači zapravo izraz: "Robovanje pravilima" ?
Percepcije nam nisu iste u pogledu shvatanja, ponašanja, običaja, ali je opasno nametati nešto, što je nama svojstveno i što smo u našim glavama zacrtali da je ispravno, u smislu, da to očekujemo od drugih. Na to nemamo pravo, tj. niko ne sme nametati svoje percepcije drugima i tražiti da se tako ustroji. Ovde dolazimo do ključne reči : Sloboda... Upravo ta sloboda, mora biti svakom dostupna, kako onom što robuje pravilima, tako i onima koji iskaču iz te matrice. Međusobna tolerancija, uvažavanje kao put da se razumemo i prihvatimo jedni druge. Ukoliko uspemo svoje lične frustracije obuzdati u sebi, pomiriti se time, da postoje i neki drugi ljudi, tada su vrata razumevanja otključana i vremenom širom otvorena.
Možda sam neke od vas dao u razmišljanje, možda dobar deo smatra i da nisam ništa novo rekao, ali sam pokušao ukazati na pojavu koja je svakako prisutna.
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.11.16 16:12

Miris domaćeg 'leba

Generacije rođene u onoj Jugi, pamte stare pekarice u kojima se pekao onaj pravi domaći 'leb... 'Leb na drva, kako iz milošte kažu...

Kao mali gledao sam kako majstor Kića u mom mestu u jednoj od tri takve pekarice, stavlja umesene hlebove na onu dugačku drvenu lopatu i stavlja ih u duboko ložište furune. Lopata dugačka, hlebići poređani a On ih samo veštom rukom, postavlja u ložište na pečenje.
Ta slika iz 1970-tih godina, ostala mi urezana u sećanje. To je bilo doba kada se išlo po hleb do nekih deset sati pre podne /naravno/ i sve što se ispeče, munjevito se rasproda. Bilo je to doba oskudnog vremena, doba mira i srećnog detinjstva. Koliko sam samo puta išao po taj hleb biciklom, i to ne samo meni, već i komšiluku tu oko moje kuće, pa onako na korman okačim torbe i vozi...

*******
Od tada do sada prođe jako mnogo vremena a takvoga hleba ima sve manje, postala je retkost i sve se svelo na onaj industrijski i neke imitacije današnjih nazovi privatnih radnji gde prodaju hleb i peciva, koji je miljama udaljen od onog kojeg MI rođeni u onoj Jugi pamtimo...
Na vrh Go down
mirko bratuš
Podporučnik
Podporučnik


Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik značka PV
Broj komentara : 1906
Član od : 2012-04-15
Dob : 69

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.11.16 17:42

@Sloba1 (citat):
Miris domaćeg 'leba

Generacije rođene u onoj Jugi, pamte stare pekarice u kojima se pekao onaj pravi domaći 'leb... 'Leb na drva, kako iz milošte kažu...

Kao mali gledao sam kako majstor Kića u mom mestu u jednoj od tri takve pekarice, stavlja umesene hlebove na onu dugačku drvenu lopatu i stavlja ih u duboko ložište furune. Lopata dugačka, hlebići poređani a On ih samo veštom rukom, postavlja u ložište na pečenje.
Ta slika iz 1970-tih godina, ostala mi urezana u sećanje. To je bilo doba kada se išlo po hleb do nekih deset sati pre podne /naravno/ i sve što se ispeče, munjevito se rasproda. Bilo je to doba oskudnog vremena, doba mira i srećnog detinjstva. Koliko sam samo puta išao po taj hleb biciklom, i to ne samo meni, već i komšiluku tu oko moje kuće, pa onako na korman okačim torbe i vozi...

*******
Od tada do sada prođe jako mnogo vremena a takvoga hleba ima sve manje, postala je retkost i sve se svelo na onaj industrijski i neke imitacije današnjih nazovi privatnih radnji gde prodaju hleb i peciva, koji je miljama udaljen od onog kojeg MI rođeni u onoj Jugi pamtimo...
Pa čeprav (kruh) ni tak ,kot v naši mladosti,ga vseeno cenim  in spoštujem,pa nikoli,res nikoli,ne vržem v smeti.
Na vrh Go down
Sloba1
Zastavnik
Zastavnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 856
Član od : 2014-12-21
Dob : 53
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   18.11.16 22:28

Mirko, slažem se, hvala na komentaru Smile
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Kratke priče   Today at 1:13

Na vrh Go down
 
Kratke priče
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 9/9Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 Similar topics
-
» Kratke priče iz moga kraja...
» Kratke priče
» Vojničke priče
» BROM U ČAJU? ISTINA ILI SAMO PRIČA.....
» Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: CIVILNA PLATFORMA :: RAZNO-
Idi na: