FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeRegistracijaLogin
"Sad kad razmišljam o JNA, mislim da najveći benefit te službe nije ležao u tome da se mladost obuči za oružani sukob, već u ovome čemu danas forum služi – da se ljudi iz raznih krajeva, koji dolaze iz drugačijih kultura, upoznaju, druže, uče jedni od drugih, da se sprijatelje i na taj način prihvate različitost". član: Zoran108

Share | 
 

 Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AutorPoruka
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   05.08.16 20:38

@Gorica 660 (citat):
Kad sam vidio onu gore prvu sliku gdje sjediš na kabini kamiona nisam mogao povjerovati da toliko sličiš (ako si naravno ti na slici) jednom mom prijatelju sa inicijalima A.Đ. sa kojim sam išao u srednju školu cijele četiri godine. Ovaj kamion na slici je nedvojbeno TAM 5000 koji su bili sastavni dio našeg voznog "arsenala", doduše, ova tvoja tablica je prilično korozirala tako da je sigurno do moje 1990 godine rashodovana i promijenjena sa novom  Very Happy a možda i u kompletu sa kamionom cijelim pošto vidim da i on nije baš u nekom zavidnom stanju...
Daj mi reci molim te je li ti poznato za one kamione koje sam ti spominjao odnosno koji sam ja vozio i još nas nekolicina u četi, mogu se vidjeti na slikama iz auto parka, koliko sam listao po net-u siguran sam da je riječ o modelu TAM 170 T14, ionako sam već malo uvrijeđen i isfrustriran sa činenicom da ste vi u 1985 godini imali više i boljih vozila od nas 1990 godine posebno što se tiče putničkih vozila o kojima si pisao prošli put  Laughing Laughing !?
Na prvoj slici sam ja, kao i na drugoj drugi sdesna u prvom redu, kažu da svako negde u svetu ima dvojnika, Na obuci u S-požegi postojao je momak iz okoline Zvornika skojim smo neverovatno ličili i pojedine starešine su mislili da smo blizanci te smo u istom vodu.
 Na prvoj slici je kamion koji sam dužio i vozio. Nekoliko meseci pre mog dolaska na tom kamionu je urađen generalni remont motora, zamenjena korpa kvačila i lamela, zadnji kardan i izvršeno nekoliko sitnih popravki, doduše bio je spremljen za farbanje (tablica je bila skinuta i na njoj prosuta neka tečnost pa je tako zarđala a postojala je procedura za izdavanje novih tablica) ali zbog nedostatka vozila farbanje je bilo odloženo. Na slici se vidi da je kamion imao novu gumiranu ceradu, koja je bila retkost tada i koja nije prokišnjavala za razliku od onih platnenih koje su curile na sve strane, pa sam u toku zime i proleća, bio dosta angažovan na prevoz vojne opreme sa Ilovca na Gazu (te 1985godine se menjala vojna oprema), kao i prevoz veša na pranje i sa pranja, a potom neplanirano otišao na Slunj u otkomandu i tako je ostala star matirana boja. Inače vozila našeg drugog voda nisu bila reprezatitavnog izgledala ali zahvaljujući zastavniku Saviću koji je bio dobar sa majstorima i starešinama iz ČTO, bila su izuzetno dobrom održavana. Nemogu da se setim da je neko od nas imao nekih problema ili kvarova zbog kojih je morao da odustane od vožnje, a u to vreme maltene nismo izlazili iz vozila. 
Što se tiče kamiona TAM170 T14, mislim da ih nisam u to vreme viđao u vojsci, iako ni sam neznam broj kasarni i vojnih objekata koje sam obišao. Koliko se sećam mi smo kao autočeta 1984g. dobili pet sasvim nova TAMA 130 T10, od kojih sam jedan povremeno i ja vozio, a zbog oblika kabine i svetala zvali smo ih ''civilni''.
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   06.08.16 20:53

Da, ti kamioni 130 tke koje ste zvali "civilni kamioni" su znači već bili 1985 godine, očito ove 170 tke su došli u tom periodu između tih pet godina, oni su u potpunosti isto bili civilni kamioni bez ikakve dodatne vojne opreme, niti su imali vuču na sve četiri točka, ni ratna svjetla, ni u kabini neke dodatne police za stavljanje oružja kao ni ono vitlo naprijed što bude za slučaj izvlačenja ako kamion zapadne, ni po čemu se nisu razlikovali od civilnih kamiona jedino što su bili u klasičnoj JNA smb boji i naravno sa tablicama vojnim. Koliko se ja mogu sjetiti bilo ih je nekih 6-7 komada (ne smijem garantovati ništa sigurno) i bili su da budem iskren jako lagani odnosno dosta lakši za voziti od recimo tvog TAM 5000 iliti "Dajca" dok je 130 tka definitvno bila najbolja po svemu.

Da se vratim malo u Slavonsku Požegu, ti si tamo bio duže nego ja, kada smo stigli u decembru 1989 godine, odmah u prvim danima odnosno kada je bilo vrijeme za večeru čekali smo red ulaska u kuhinju, sasvim slučajno sam primjetio ispred kuhinje potpuno novu "Skalu 55" plavo-bijele boje odnosno original tadašnju milicijsku, začudio sam se otkud milicija u krugu kasarne međutim kada sam malo bolje pogledao vidio sam na njoj JNA tablice, pojam vojne policije da ti budem iskren i nije mi nešto bio poznat iako ni na vratima niti na šajbi od te "Skale" nisu bile VP naljepnice kao što su inače bile na svim ostalim policijskim vozilima koje sam imao priliku susretati u toku vojnog roka, kasnije sam to vozilo vidio nekoliko puta u gradu pred sami kraj isticanja izlaska u grad kako kruži ulicama sa upaljenom rotacijom vjerovatno upozoravajući vojsku da se bliži kraj izlasku u grad (moja pretpostavka)i obaveznom povratku u kasarnu (inače sam kasnije tu "Skalu" često znao vidjeti parkiranu pred komandom stana), registrovao sam na suvozačevom mjestu dežurnog oficira kasarne ili podoficira i dva-tri vojnika u autu koji nisu bili vojni policajci nego su nosili klasične vojničke opasače sa uprtačima tako da sam zaključio da to je mogla biti neka vrsta vojne patrole u sklopu straže ili tsl., jednog jedinog vojnog policajca sa bijelim opasačem i uprtačima i to bez pištolja (saobraćajac je bio s onom metalnom značkom na lijevoj strani grudi) sam sretao kako ide na dežurstvo u auto park odnosno tadašnji KPS od kasarne, apsolutno nije bilo vojne policije nigdje a tolika kasarna sa toliko vojnika i to većinom mlade vojske koja se mjenja svaka tri mjeseca u ogromnom broju.

Jesam li dobro primjetio odnosno jesam li u pravu što se tiče zaključka/zaključaka i je li tako bilo i u tvom vremenu služenja 1985 godine ?

Ako jeste tako bilo znaš li kako su se eventualni razno razni vojno disciplinski problemi riješavali ?
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   07.08.16 20:05

Najdužu vožnju sa 130-om sam imao 23.i 26.05.1985godine, a bila je centralna proslava dana mladosti u Kumrovcu, a u organizaciji ferijalnog saveza SFRJ, sa učešćem vojnika kuvara iz kasarne 27.juli u Bihaću. 
U to vreme sam bio na Slunju ali kako je i glavni dispečer zastavnik Vlade Dimitrovski bio s nama, jednom prilikom mi je rekao da su mu potrebana tri vozača jedan za minibus i dvojica za kamione. S obzirom da je vozač minibusa bio s nama na Slunju, da i ostala dvojica budu iz naše grupe sa Slunja. Jedan od te trojice sam bio i ja. Ja i moj kolega smo kamionom koji sam ja vozio otišli za Karlovac a u Karlovcu iz našeg voznog parka uzeli dve 130-ke, otišli u vojni objekat ''Bosanski magacini'' utovarili neku opremu i otišli za Bihać, tamo smo jedan deo istovarili a potom nešto dodatno utovarili i zakačili pokretne kuhinje. Naš kolega sa Slunja je već bio u Bihaću i sutradan smo mi sa opremom a on sa kuvarima krenuli put Kumrovca. Vojska je spremala čuveni vojnički pasulj, koji je deljen ferijalcima. Dva dana smo bili kao uraju okruženi civilima a među njima i mnoštvo devojaka, a kao učesnicima je bio i ferijalni savez iz Pirota, pa sreći za ta dva dana nikad kraja.
Što se tiče Slavonske požege tamo je bilo manje dinamičnije pa se mnogih stvari manje sećam. Imam utisak da sam viđao vojnu policiju sa belim opasačima i uprtačima, ali to samo par njih i koliko me sećanje služi bili su smešteni sa vojnicima iz komande stana i vojnicima garnizonske ambulante. Jer u GA jedan od vozača je bio moj zemljak i dalji rođak ''pirke'', koji je bio starija (januarska 84) klasa i često sam svraćao kod njega, s obzirom da je bio u istoj četi (6223/6) kao i ja kasnije, a dvojica mojih desetara njegovi ''gentosi'', pa je on često dolazio po mene. E tu mislim da sam viđao vojne policajce a mislim da im je pretpostavljeni bio tada kap.I klase Zvonko Horvat, tada na funkciji bezbednjaka. On je bio najverovatnije bio i u tvoje vreme s obzirom da sam ga video na snimku sa jutjuba, kada je vršena primopredaja kasarne u Slavonskoj požegi.
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   08.08.16 11:01

Na ovom prvom snimku ispod koji traje nekih 54 sec ubijeđen sam da su prostorije koje je koristila auto četa. Snimak počinje otprilike sa lokacije kraja hodnika gdje su bila koliko se sjećam vrata za ulaz-izlaz koja mi nismo koristili (tada su bila zaključana a mi smo ulazili na glavni ulaz na sredini zgrade), desno se mogu vidjeti prostorije (wc i umivaonica) a dole niže na desnoj strani prostorija u kojoj smo boravili i u kojoj je bio televizor smješten (tzv. učionica). 

Na drugom snimku koji traje 33 sec takođe sam siguran da je riječ o lijevoj strani zgrade odnosno prostorijama u kojima je bio smješten auto vod od vodnika Strižića.

Pogledaj i malo proanaliziraj, mislim da sam u pravu odnosno da nisam pogriješio !

https://www.youtube.com/watch?v=kX7WkeQJ1Qc

https://www.youtube.com/watch?v=JnvJ6nu-zpE


Izvor : You Tube kanal "Karlovački Airsoft"
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   08.08.16 19:12

@Gorica 660 (citat):
Na ovom prvom snimku ispod koji traje nekih 54 sec ubijeđen sam da su prostorije koje je koristila auto četa. Snimak počinje otprilike sa lokacije kraja hodnika gdje su bila koliko se sjećam vrata za ulaz-izlaz koja mi nismo koristili (tada su bila zaključana a mi smo ulazili na glavni ulaz na sredini zgrade), desno se mogu vidjeti prostorije (wc i umivaonica) a dole niže na desnoj strani prostorija u kojoj smo boravili i u kojoj je bio televizor smješten (tzv. učionica). 
Na drugom snimku koji traje 33 sec takođe sam siguran da je riječ o lijevoj strani zgrade odnosno prostorijama u kojima je bio smješten auto vod od vodnika Strižića.
I meni se čini i gotovo sam ubeđen da su na prvom snimku upravo prostorije autočete koje su se koristili i u moje vreme (i to je bio naš jedini ulaz-izlaz i niko drugi ga nije koristio). Mi smo tada koristili samo taj ulaz jer je hodnik na sredini bio pregrađen nekom lamperijom. Odmah desno od ulaza je bila umivaona, pa zatim wc, treća vrata su bila od učione, magacin sa naoružanjem, pa kancelarija dispečera i na kraju kancelarija komandira čete. Na levoj strani je prvo bila spavaona I-og i III-g voda a druga je pripadala nama iz II-og voda.
Na drugom snimku mislim da je drugi deo zgrade koji je takođe bio pregrađen i koristila ga je ČTO (četa tehničkog održavanja), jer se pri kraju snimka vidi izlaz na pistu a to je levi deo zgrade (gledano iz same zgrade) ili desni ulaz (gledano sa piste).
Ulaz na sredini zgrade koji je bio okrenut prema igralištu i našem autoparku, koristile su borbene jedinice, i sa tog ulaza se samo moglo ići stepenicama na sprat, jer je levo i desno hodnik bio pregrađen. Koliko mogu da ukapiram te pregrade su kasnije uklonjene i vi ste koristili isti ulaz kao i ostale jedinice.
Ne znam kako je bilo u tvoje vreme ali u hodniku na levoj strani (sa prvog snimka) su se nalazile drvene kasete ili bolje reći ormari iz dva dela (gornji i donji) gde smo mi držali obuću i vetrovke, što je bili veoma praktično jer je svako imao ključ i nije bilo zamene papuča i obuće.
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   08.08.16 21:05

Da, prvi snimak definitivno pokazuje prostorije auto čete, taj prolaz odnosno ulaz-izlaz na kraju hodnika koji vodi direktno na pistu odnosno prema kuhinji-restoranu je bio zaključan i nije se koristio nego smo kako si i rekao koristili glavni ulaz koji je bio sa druge strane piste gledajući prema auto parku, na njega kada uđemo idemo desno kroz ona dupla dvokrilna vrata koja su se otvarala u stilu kaubojskih salunskih vrata, što se tiče zadnje prostorije u kojoj ste držali obuću i vjetrovke ja sam siguran da mi je nismo koristili ni za tu niti za bilo koje druge namjene (možda je bilo u njoj nešto, ne mogu se sjetiti), imali smo u hodniku na desnoj strani pored spavaonica vješalice i soške za držanje obuće (čizme, cipele i papuče), magacin je mislim bio na "ničijoj zemlji" odnosno kada se uđe u hodnik pa se hoće ići lijevo ili desno ravno naprijed su bila velika dupla vrata iza kojih je bio naš magacin sa svom opremom (za oružje ne smijem garantovati da je tu bilo) a kada se onda uđe u naš dio lijevo su odmah bile kancelarije dvije ili jedna nisam siguran i sve onda ostalo kako je već bilo ne mogu se svih detalja sjetiti zaista, što se tiče onog lijevog ulaza i prostorija koje su u tvoje vrijeme koristili vojnici ČTO a u moje vrijeme auto vod na čelu sa onim vodnikom brkicom Strižićem to je isto siguran sam njihov dio jer se lijepo vidi kada izlazi ovaj air softaš sa stepenica pista, cesta koja vodi ka glavnom ulazu-izlazu i prijavnici a takođe se na snimku na trenutak mogu vidjeti one dvije zgrade od kojih je jedna kako si ti objasnio bila korištena kao komandna zgrada a i vidi se naravno onaj šumarak u kom je smještena bila zgrada kantine.

Tako je bilo 1990 godine, kada su se izdešavale promjene što se tiče korištenja ulaza-izlaza i lijeve strane ČTO-auto vod ja ne znam ali pretpostavljam da je se moglo desiti 1987/1988 godine kada su se organizovala preseljenja jedinice izviđača iz Petrove Gore u Luščić pa da je možda u tom vremenu bilo i ovo ostalo preraspoređivanje. Takođe je tokom 1990 godine u našu zgradu došla neka artiljerijska jedinica (baterija ako se dobro sjećam ili bataljon nisam siguran) a to sam već prije mislim spomenio u nekom od postova.

Evo ako nisi pogledao ovaj snimak dok si link koristio koji sam postavio u prethodnom postu, na ovom snimku koji traje 2 min i 22 sec imaš gotovo sve, lijepo se vidi kuhinja-restoran i iz vani i iznutra, na 1:10 imaš snimak iz ulaza gdje se ide nama desno a auto vodu lijevo (gledano iz ugla kamere nama se na snimku ide lijevo a auto vodu desno s obzirom da je kamera okrenuta prema vani i slikano-snimano je baš negdje sa pozicije ispred vrata od magacina kojeg sam spominjao gore a koji je bio na "ničijoj zemlji"), zatim poslije toga izvana naša zgrada i naši prozori, tu su i hangari i još dosta toga (stanje je suvišno da opisujem). Evo ti link dole pa pogledaj, ti ćeš se vjerovatno još više sjetiti detalja nego ja, ja sam dosta toga prepoznao iako ima nekoliko detalja i kadrova koje ne mogu odgonetnuti s obzirom da je kasarna em zapuštena em je snijeg do koljena.

https://www.youtube.com/watch?v=9fMrrLIITJ8

..............
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   09.08.16 20:39

@Gorica 660 (citat):
Da, prvi snimak definitivno pokazuje prostorije auto čete, taj prolaz odnosno ulaz-izlaz na kraju hodnika koji vodi direktno na pistu odnosno prema kuhinji-restoranu je bio zaključan i nije se koristio nego smo kako si i rekao koristili glavni ulaz koji je bio sa druge strane piste gledajući prema auto parku, na njega kada uđemo idemo desno kroz ona dupla dvokrilna vrata koja su se otvarala u stilu kaubojskih salunskih vrata, što se tiče zadnje prostorije u kojoj ste držali obuću i vjetrovke ja sam siguran da mi je nismo koristili ni za tu niti za bilo koje druge namjene (možda je bilo u njoj nešto, ne mogu se sjetiti), imali smo u hodniku na desnoj strani pored spavaonica vješalice i soške za držanje obuće (čizme, cipele i papuče)...
Evo ako nisi pogledao ovaj snimak dok si link koristio koji sam postavio u prethodnom postu, na ovom snimku koji traje 2 min i 22 sec imaš gotovo sve, lijepo se vidi kuhinja-restoran i iz vani i iznutra...
..............
Oko prostorija autočete smo se složili, jedina razlika je što smo mi ulazili na ulaz koji je u vaše vreme bio zaključan a u naše vreme je bilo obrnuto, ona dvokrilna (kaubojska) vrata su bila zaključana i ispred njih je bila ušrafljena lamperija, tako da mi taj ulaz nismo koristili.
Pogrešno si razumeo gde smo držali obuću i vetrovke, nije bilo nikakve posebne prostorije već je svako imao drvene ormariće koji su se nalazili u hodniku na zidu gde su bile spavaone (meni je to bila leva strana od ulaza a tebi desna s obzirom da smo ulazili sa suprotnih strana).
Ako bi ušao na ona ''kaubojska vrata'' (ulaz koji ste vi koristili), sleve strane je bila kancelarija komandira čete, do nje kancelarija dispečera i zastavnika (komandira vodova), učiona sa tv prijemnikom, magacin naoružanja, wc i umivaona, a na desnoj strani prvo spavaona mog II-og voda (bilo nas je oko 40vojnika) a potom spavaona I-og i III-eg voda (njih je bilo oko 50vojnika).
Pre neki dan mi je došlo u sećanju da se ta promena prostorija možda desila krajem 1985godine. Ovo baziram na činjenici da su se u leto '85-e rasformirale ili odselile neke borbene jedinice. U moje vreme a čuo sam i od starijih generacija koji su pak te priče čuli od prethodnih kolega, u periodu mart-oktobar II-i vod je skoro čitav bio po nekim otkomandama i terenima. Te 1985godine ja sam sa grupom od deset vojnika bio u otkomandu na Slunj od aprila-avgusta (ostatak grupe mlađe klase su ostali do kraja oktobra) i tri dana pre skidanja pri povratku u Karlovac zatekao sam svega petnaestak vojnika II-og voda i to najmlađe majske '85 klase. Meni i onima koji su po nekoliko meseci bili odsutni sklonili su bili kasete na spratu iznad nas jer se odselila neka jedinica i te prostorije je trebalo da dobije autočeta. Da li se to kasnije desilo ili je ČTO prešla na sprat a autočeti ostalo celo prizemlje ostaje da samo nagađamo? 
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   09.08.16 21:10

To je onda to, mi smo isto na našoj desnoj strani, strani na kojoj su bile spavaonice imali te kasete odnosno soške da ih tako nazovem gdje smo odvajali dijelove uniforme odnosno jakne a u donjem dijelu obuću (čizme i cipele) i onog trenutka kada uzimamo papuče da idemo u spavaonicu čarape su se takođe skidale koliko se sjećam i ostavljale složene ili u čizmama ili u cipelama. Tih preraspoređivanja je očito bilo ali to su već teme za koje bi nas trebalo biti više a i uz to trebalo bi biti i onih koji su bili direktno i neposredno učesnici tih da ih nazovemo događanja.

Postavio sam neke slike u temu o Slavonskoj Požegi pa kada budeš imao vremena pogledaj jer me zanima jedan oficir sa slika iz Požeške kasarne.

_________________
"Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !"  Razz
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   10.08.16 6:39

Tako  je vi ste ih zvali soške a mi drvene kasete i tu smo odlagali papuče, cipele, čizme i čarape (u donjem delu) a u gornjem delu vetrovke, opasač i uprtače.
Ne znam u tvoje vreme ali nama je bilo dozvoljeno da posle postrojavanja ili ako neko ide odmah na vožnju, izuje čizme i obuje cipele, kao i da skine uprtače i samo sa prepasani opasačem i u cipelama ide na vožnju. Naravno ovo nije važilo kada smo išli sa nekom od borbenih jedinica na terenu.
Da li si i sa kojim jedinicama bio na terenu, odnosno dali se neko u tvoje vreme usled nedostatka vozača priključivao nekoj od jedinica ? 
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   10.08.16 11:36

Da, u hodniku kao što sam već rekao su bile soške, u gornjem dijelu su se kačile vjetrovke a pretpostaljam i opasači sa uprtačima i da budem iskren ne sjećam se tačno, u donje dijelu su bila mjesta za čizme, cipele i papuče, kada smo već kod čizmi i cipela, mi čizme nismo doslovno nikako nosili (vjerovao ili ne) osim kada je riječ o vandrednim situacijama kao što je dežurstvo (dežurni čete i pomoćnik dežurnog čete gdje smo nosili čizme, uprtače sa opasačima i onu neizostavnu crvenu traku na lijevoj ruci iznad lakta) ili eventualna neka uzbuna, borbeno postrojevanje i sl. što smo imali u drugom dijelu 1990 godine u par navrata isključivo kao rezultat tadašnjeg stanja u SR Hrvatskoj, i to je bilo samo postrojavanje i onda nazad opet u prostorije i skidanje svega sa sebe. Na postrojavanje odnosno dizanje zastave smo išli bez opasača i uprtača i u cipelama u to sam potpuno siguran a na vožnju smo išli i bez opasača, samo i isključivo u uniformi i to uvijek sa cipelama a o čizmama nije bilo niti govora, čak i požarstvo smo davali ponekad u cipelama ali sa opasačem i uprtačima (ne znam kada tačno i u koje vrijeme), ja imam sliku iz auto parka koju nažalost neuspjelo već neko vrijeme tražim kada sam bio požarni u auto parku gdje se vidi kristalno jasno da sam u cipelama ali opet naglašavam sa opasačem i uprtačima. U Karlovcu sam i ja i svi drugi vojnici iz moje čete mogli na prste nabrojati koliko smo puta čizme obukli. To pravilo iz tvog vremena da se na vožnju išlo samo sa opasačem oko struka 1990 godine ponavljam apsolutno nije bilo u funkciji. Što se tiče situacija terena, otkomandi i odlazaka sa tzv. borbenim jedinicima ni ja niti bilo ko drugi od nas iz čete nije išao, isključivo smo bili u Karlovcu na ustaljenim svakodnevnim zadacima vožnje po ostalim kasarnama, oni koji nisu išli na vožnju provodili su vrijeme ili u auto parku na "održavanju" kamiona drugim riječima gubljenju vremena, u učionici čekali vrijeme za marendu i gledali tv a oni koji su bili u tzv. radnoj jedinici su išli na zadatak koji im je bio dodijeljen u sklopu te radne jedinice (obično je bila kuhinja u pitanju i sa naravno koliko max bilo moguće zabušavanja).

S obzirom da je bila 1990 godina i situacija takva kakva jeste nastala određeni period smo provodili na dnevnom terenu (ujutro odemo a u toku poslijepodneva se vratima u kasarnu) razduživanja i transporta opreme od rezervista iz okolnih mjesta i opština i to je se onda vozilo mislim u one stare magacine-magacin kojeg sam vidio skoro negdje na forumu a ne sjećam se tačno imena (žuta stara Austro Ugarska zgrada) i u tim situacijama sa nama su išli uvijek po par oficira ili podoficira iz intendanske jedinice kao i nekolicina vojnika koja su obavljala radnje razduživanja i utovara te razdužene opreme u kamione, i do vrata magacina ima kao neki mostić preko kog se pređe da bi se ušlo u njega (opet ne garantujem za tačnost podataka) i jednom smo pred sami kraj vojnog roka išli kao vozači da prevezemo-vozimo nove kamione (TAM 150 i TAM 110) kojih je bila ogromna količina i njih smo u koloni vozili do Bihaća, tu se zadržali i sačekali još jednu ili dvije kolone koje su nam se priključile i odatle onda svi zajedno otišli u Čapljinu gdje smo došli kasno u noć i po jako lošem grmljavinskom vremenu. Tu smo prenoćili i ujutro nakon doručka svi sjeli u autobuse vojne i svako u svoju kasarnu se vratio.

Pored Sljunja sam često prolazio ali ni jednom nisam bio na tom vojnom poligonu za kojeg je se govorilo da je jedan od najvećih u tadašnjoj SFRJ, nažalost kao što rekoh nisam imao priliku s obzirom da sam vozio kamion koji je bio "neborbenih" namjena tako da očito nisam bio poželjan kao takav u da ih nazovem nekim "ozbiljnijim" situacijama nego isključivo za vožnju prljavog veša i ostalih vojničkih trnja-prnja  Laughing ali srećom kako je se govorilo "Sve ide u vojni rok!"  Laughing

Očito je i sigurno bilo da je te 1990 godine dosta toga drugačije bilo u auto četi nego 1985 godine što je i potpuno normalno ne samo za tadašnju JNA nego i za sve ostale vojske pa i današnje da se vremenom mijenjaju službene radnje i dužnosti, prioriteti i sve ostalo što je u sklopu vojne službe.

Da se zaključiti da su "borbene jedinice" i za mene i za sve ostale vojnike iz VP 6610 bile misaona imenica, koliko je to dobro ili loše bilo tada može se tumačiti na mali milion načina  Laughing.

Da citiram zastavnika Žgelu (često je to znao govoriti jednom svom vojniku "miljeniku" septembarske klase kojem je uvijek davao neke lijeve i nepopularne zadatke i dužnosti a ovaj se uvijek malo znao buniti zbog toga) i to doslovno :

"Takav ti je horoskop danas vojniče!"  Cool Laughing

_________________
"Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !"  Razz
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   12.08.16 14:30

Citat:''Pored Sljunja sam često prolazio ali ni jednom nisam bio na tom vojnom poligonu za kojeg je se govorilo da je jedan od najvećih u tadašnjoj SFRJ...    i do vrata magacina ima kao neki mostić preko kog se pređe da bi se ušlo u njega ...
Sredinom marta 1985godine ja i još dvojica mojih kolega iz autočete smo sa tenkistima iz kasarne Logorište išli deset dana na završno logorovanje uključujući i bojevo gađanje, na poligon Slunj. Bila je u pitanju novembarska klasa 1984g. Moj prvi utisak je bio da se radi o ogromnom poligonu jer smo od ulaza na poligon morali otići na sasvim drugi kraj gde se nalazilo tzv.''automatsko strelište'' za tenkove koje je bilo jedno od najsavremenijih ako ne i najsavremenije strelište u čitavoj SFRJ. Tu su dolazile mnoge tenkovske jedinice iz tadašnje V-e armijske oblasti, iz: Karlovca, Varaždina, Bjelovara, Zagreba, Jastrebarskog, Ilirske bistrice... U prvom trenutku nisam bio oduševljen gde sam došao ali kako je odnos starešina prema nama trojici vozača bio više od korektnog (posle obavljenog zadatka mogli smo da radimo šta hoćemo), kako si uslovi smeštaja  bili odlični (bili smo  u objektima od čvrstog materijala sa pećima koje su odlično grejale a ne u šatorima), pomalo mi se i posvidelo. Moj drugi odlazak na Slunj se desio posle samo par dana posle povratka sa tenkistima, a na red je bila pešadija iz Petrove gore, s tim što su oni otišli na Slunj pešice a mi ih tamo sačekali i kasnije ih vratili u Karlovac. Po treći put otišao i ostao četiri meseca maltene do skidanja. Kompletan utisak o poligonu, gradu i okolini Slunja (ovde računam i Plitvice) tada a i posle toga, mi je bio a i ostao pozitivan.
Ovaj magacin o kome si pisao je bio vojni objekat koji se zvao ''Bosanski magacini'',sećam se da nam je u putnim radnim listama stajao takav naziv. Nalazio se u starom delu Karlovca ili tzv. ''zvezdi'' i ja sam u njemu bio u par navrata, ulazio prazan i vozio neku opremu par puta za Bihać i jednom za Zagreb (mislim da se radilo o vojnom objektu ''Ilica'', nisam siguran jer samnom je išao i vratio se jedan zastavnik iz komande korpusa).
Za vreme mog boravka u Karlovcu, najčešće sam vozio opremu (radilo se najčešće o novoj ipremi) iz kasarne ''Ilovac'' (nalazila se na ulazu u Karlovac iz pravca Zagreba) do kasarne ''Gaza'' a odatle kasnije po svim ostalim kasarnama koje su imale intedanske servise.
Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   12.08.16 21:16

Vidiš, zaboravio sam napisati da smo i mi u nekoliko navrata prolazili i zaustavljali se u nacionalnom parku "Plitvice", a kada već to spominjem i poligon Slunj na kojem već sam rekao nisam ni jednom bio, kad god smo išli tom magistralnom cestom barem te 1990 godine sam primjećivao konstantno pored ceste starije domicijelne žene u narodnim nošnjama kako na malim stolićima prodaju domaće mliječne proizvode a mislim da je bilo najviše riječi o nekom autoktonom siru ili kajmaku, siguran sam da je i u tvoje vrijeme bilo isto tako ili bar slično, doduše, nikada se nismo mogli zaustaviti (da budem iskren nije mi na pamet nikada došlo da stanemo a i nisam baš siguran da bi mi oficir-starješina dozvolio tu radnju) da kupimo i probamo taj sir ili kajmak odnosno što je se prodavalo, koliko se mogu sjetiti to je bilo u periodu od nekog 5. do 10. mjeseca vjerovatno sve dok su vremenski uslovi dozvoljavali da se može biti vani, i dan danas se širom cesta ex SFRJ mogu vidjeti slične situacije iako se danas većinom (pre)prodaje voće i povrće pored cesta a baš me zanima da li tom cestom prema Slunju odnosno prema Liki, Baniji i Kordunu i dalje se može na takvo nešto naići.

Navodno da je taj poligon/vježbalište Slunj bio nekih 50 km kvardratnih (ako se dobro sjećam priče ili sam možda sa Delibatskom Peščarom taj podatak pomiješao) i na njemu su se tenkisti uvježbavali naravno sa bojevom municijom kao i avijacija takođe (a možda i ostali rodovi vojske), sad koliko je to tačno a koliko nije ja mogu samo nagađati. 

Tada mi neodlazak odnosno neposjećivanje poligona Slunj nije ništa značilo dok iz današnjeg ugla gledanja smatram da sam propustio jedan malo veći životno-vojnički doživljaj s obzirom da je gotovo svako ko je u tim godinama služio vojni rok obavezno spominjao Slunj...

Sve hoću da te pitam a i sve druge koji eventualno znaju za taj pojam a to je tzv. "vojna vozačka dozvola", čuo sam navodno da  je dobijana u JNA, naravno valjda vozači MV kao što smo mi bili, ja za vrijeme služenja svog vojnog roka za nešto takvo nisam ni čuo, niti je vidio a kamoli da sam dobio neki takav papir, obrazac ili kako je to već izgledalo ako je uopšte naravno nešto takvo i postojalo !?

_________________
"Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !"  Razz
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 13:22

Poligon Slunj je i po mojim nekim saznanjima bio otprilike veličine koju si naveo, a koristile su ga jedinice raznih rodova iz raznih garnizona tadašnje V-e armijske oblasti. Većini vojnika je poligon ostao u ružnom sećanju, s obzirom da su imali dosta obaveza vezana za logorovanje i gađanje.
Moje uspomene sa poligona (a proveo sam malo više od četiri meseci) su uglavnom pozitivne i ima trenutaka kada se rado sećam boravka na poligon. Sam vojni poligon Slunj, osim strelišta i mesta za logorovanje, je imao : ''A'' kompleks koji je bio poseban deo poligona namenjen za smeštaj i ishranu visokih oficira V-e armijske oblasti i oficire generalštaba, tri lovišta, jedno sa srnama i jelenima, drugo sa muflonima i treće sa divljim svinjama, ribnjak sa pastrmkama ( reka Mrežnica je ponornica i po drugi put se pojavljivala na poligonu), benzinsku pumpu, centralnu kuhinju, barake za smeštaj vojnika, autopark i td.
Kako smo dosluženike sa kojima smo bili na Slunju prevozili na trasu i sa trase, mi smo sa centralnog dela poligona kretali, napustali poligon, preko grada Slunja išli nekih petnaestak ili dvadesetak km u pravcu Plitvica i ponovo ulazili na poligon. I u moje vreme je bilo tih tzv. prodavaca domaće radinosti, samo mi smo imali dosta slobode što se stajanja i kupovine tiče bilo da je to bio sam Slunj ili neka seoska prodavnica, pa čak i neki parking. U jednom od postova sam naveo da smo sa zastavnikom Žgelom išli u kupovinu nekih prasića, jer mi smo kamione obično ostavljali na trasu do povratka tj. od 7i30 do 13i30, pa smo mogli bukvalno da šetamo i idemo gde god smo hteli. Rukovodilac iskopavanja je bio neki zastavnik inžinjerac iz kasarne Borongaj, čovek koji se retko sreće za tih nekoliko meseci nisam čuo da je glas povisio, po dolasku na trasu određivao bi koliko treba da se iskopa ili zatrpa,saopštavao da se to uradi a čim se završi može da se odmori a nagrada stiže kasnije, potom  pravio spisak šta kome treba i išao u nabavku s jednim od naših kamiona i naravno ostali vozači nisu propuštali priliku da i oni krenu.
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 13:28

Kolikom je meni poznato ranije generacije vojnika vozača nisu morali da poseduju vozačku dozvolu iz civistva (moja generacija je morala imati civilnu vozačku dozvolu), pa su posle polaganja dobijali ''vojnu vozačku dozvolu'' koju su posle odsluženja vojnog roka prevodili i civilnu. Kada je moja generacija položila nama je sup Slavonska požega direktno u civilnu vozačku dozvolu upisivala kategorije koje smo položili.
Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:53

@miler (citat):
Kolikom je meni poznato ranije generacije vojnika vozača nisu morali da poseduju vozačku dozvolu iz civistva, pa su posle polaganja dobijali ''vojnu vozačku dozvolu'' koju su posle odsluženja vojnog roka prevodili i civilnu. 

Točno tako kot si napisal. Na spodnjih slikah je vojaško vozniško dovoljenje iz leta 1975-76. Vojak - voznik, je kot je razvidno iz kopij dokumenta, po odsluženju vojaškega roka, v kraju svojega stalnega bivanja, prevedel vojaško vozniško dovoljenje v civilno in sicer kategorije C in E.

Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:55

Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:56

Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:57

Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:58

Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:58

Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 1195
REPUTACIJA : 35
Član od : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 15:59

Na vrh Go down
Gorica 660
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 992
REPUTACIJA : 3
Član od : 2016-06-20
Dob : 47
M(j)esto Brčko dc, BiH

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 22:02

Da, ja sam otprilike i mogao pretpostaviti da je vojna vozačka dozvola izdavana vojnicima koji su u JNA polagali vozački ispit za određene kategorije odnosno izdavana je vojnicima koji su došli u JNA bez položenog vozačkog ispita što je u prijašnje vrijeme bilo pretpostavljam dosta češći slučaj nego u moje vrijeme s obzirom da kada sam ja polagao vozački ispit (maj 1989 godine) je gotovo normalno bilo da se polaže vozački ispit čim se napuni 18 godina. Ja sam sa svojim vršnjacima išao na regrutaciju čini mi se kada sam bio 2. ili 3. razred srednje škole (to su oni pregledi od glave do pete pa i onda ono na kraju skidanje do gola na kraju samog pregleda pred nekolicinom doktora članova komisije a mislim da je u komisiji bila i neka za to vrijeme jako zgodna doktorica ili možda medicinska sestra) a nakon tog pregleda kada smo dobili papire ili mi ili tadašnji ured TO-a ili kako se već zvalo nakon izvjesnog vremena je došao jedan oficir JNA (kapetan 1. klase) ili možda više njih ne sjećam se sigurno u zgradu TO-a i svi smo onda došli u dogovoreni termin da nam se odredi VES, ja kada sam došao na red pitao me je šta bih volio biti u vojsci odnosno koji bih rod volio biti, ja sam mu rekao da mi se sviđaju dva roda, jedan je graničar a drugi vozač, kada sam mu to rekao pitao me je imam li vozačku dozvolu a ja sam odgovorio da za nepunih mjesec dana krećem polagati vozački ispit čim napunim 18 godina. To nikada neću zaboraviti, pogledao me je i iz seta pečata ispred sebe izabrao jedan i u moju vojnu knjižicu mi udario pečat crvene boje na kojem je pisalo u dva reda : "Sposoban za vojnu službu", zatim ispod u drugom redu "Saobraćajna služba 12701". Pečat je bio u obliku kvadrata, možda nekih dimenzija 5 cm x 3 cm, zatim je koliko se sjećam vratio mi knjižicu a ja sam ustao sa stolice na koju je odmah stigao novi regrut. Kasnije smo svi mi koji smo dobili da budemo vozači u JNA išli na još neki dodatni pregled u bolnicu ali taj pregled nije bio ni blizu kao ona prva klasična regrutacija na kojoj smo ostali gotovo cijeli dan, nas je možda došlo 20 tak max i sjećam se nekog psihologa ili psihijatra između ostalog koji nam je dao ako se ne varam neke testove da ispunjavamo pa nam je nakon toga postavljao neka glupava nepovezana pitanja i slobodno mogu reći da se i derao na nas tako da smo sve to relativno brzo završili i svako se od nas vratio svojoj kući. U maju 1989 godine čim sam napunio 18 godina polagao sam i položio za "A" i "B" kategoriju a u vojsku sam otišao odmah u decembru iste godine i u JNA sam polagao samo za "C" kategoriju bez ostalih "E" i "D" kategorija koje me i nisu nešto posebno privlačile jer kao što sam već negdje na samom početku mojih postova objasnio da je moje viđenje vozača u JNA prije odlaska u vojsku bilo isključivo vožnja nekog luksuznog auta i u njemu nekog visokog oficira, ni na kraj pameti mi nije bilo da 99 % nas takvih završi svugdje drugo samo ne u autu de lux kategorije pored visokog oficira JNA. Poenta je da je to moje shvatanje i razmišljanje došlo isključivo "zahvaljujući" starijim momcima koji su odslužili već vojsku par godina prije nas što kao vozači što kao neki drugi rodovi pa nama mlađima po kafićima i plažama razvlačili priče kako je zakon biti šofer u vojsci, voziš stalno starješine, ideš svugdje, nemaš vježbe i ostale obaveze kao "obični" vojnici i još brdo nekih privilegija imaš s obzirom da si gotovo stalno sa oficirom u autu. Što bi danas se moderno reklo očito da su nas ti stariji momci "gasirali" iliti "spinovali" da li svijesno ili nesvjesno ili sam ja jednostavno svojom krivicom stvorio u svojoj glavi predodžbu i sliku šta je i kako izgleda biti vojnik vozač u JNA odnosno biti auto jedinica kako se to tada u popularno zvalo.

Valjda nisam puno odužio, uvjek kada počnem pisati post što se tiče mog vojnog roka i mjesta služenja uvjek sebi obećam da će to biti samo par redova odnosno nekoliko rečenica a ono uvjek ispadne ovako kako je i sada ispalo da moje jedno pisanje-post bude kao nečijih 5 ili 6 postova.

Valjda će cijenjeni administratori kada budu dijelili po zaslugama činove i razna zvanja ovdje na forumu uzeti to u obzir da bar ovdje dobijem koji "čvarak" kada već nisam doslovno i bukvalno u JNA sa tim činovima htio imati apsolutno nikakve veze nego isključivo sam se držao debele hladovine   Cool  Laughing.

Pazi sad ovo čika Mile, ti si od Pirota udaljen cestom do Karlovca tačno 745 km, dok si zračnom-vazdušnom linijom udaljen tačno 617 km a moja malenkost je daleko od Karlovca cestom-drumom tačno 309 km a zr/vz linijom 251 km.

Što bi reko moj zemljak Branko Đurić-Đuro iz Nadrealista : "Joooj razlike....diiirastićne !"  Very Happy Laughing


P.S. : Zahvaljujem se cijenjenom tovarišu arcibaldu01 na jasnim i čistim slikama kompletne vojne vozačke dozvole   salutiranje

_________________
"Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !"  Razz
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 21794
REPUTACIJA : 578
Član od : 2012-10-30
Dob : 49
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   19.08.16 22:19

@Gorica 660 (citat):
Da, ja sam otprilike i mogao pretpostaviti da je vojna vozačka dozvola izdavana vojnicima koji su u JNA polagali vozački ispit za određene kategorije odnosno izdavana je vojnicima koji su došli u JNA bez položenog vozačkog ispita što je u prijašnje vrijeme bilo pretpostavljam dosta češći slučaj nego u moje vrijeme s obzirom da kada sam ja polagao vozački ispit (maj 1989 godine) je gotovo normalno bilo da se polaže vozački ispit čim se napuni 18 godina.

U 80-tima nije bilo moguće doći u auto-jedinicu bez položene B kategorije iz civilstva.
To je bio prvi i osnovni uvjet.
A kad je bilo moguće polagati u JNA sve od nule ne znam, ali vjerojatno davno prije. Dosta davno.
Također nisam siguran je li se u JNA polagala D kategorija (autobus), jer je to ipak ozbiljnija stvar.
(Prevozi se puno ljudi.)
Autobuse su većinom vozila civilna lica ili starješine, koliko znam, uz ponekog vojnika koji je imao D kategoriju od ranije tj. bio po zanimanju vozač autobusa.
Kasnije, od sredine 80-tih kad je postojala mogućnost vojnika po ugovoru, takvih je zapravio bilo dosta raznih vozača, koji su onda bili profi vozači u JNA.
A tu bi me zanimalo jesu li morali ići u kakvu saobraćajnu školu uz polaganje za kategorije, jer biti profesionalni vozač nije samo imati kategoriju, ima tu još kvalifikacija koje treba steći/naučiti.


@Gorica 660 (citat):
Valjda će cijenjeni administratori kada budu dijelili po zaslugama činove i razna zvanja ovdje na forumu uzeti to u obzir da bar ovdje dobijem koji "čvarak" kada već nisam doslovno i bukvalno u JNA sa tim činovima htio imati apsolutno nikakve veze nego isključivo sam se držao debele hladovine...

Forumske činove stječeš sam brojem postova.

http://jna-sfrj.forum-aktiv.com/t246-novi-rangovi-na-forumu

Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   20.08.16 18:33

U pravu si Max, mi smo na Luščiću imali par autobusa i minibus, njihovi vozači su bili zastavnik Z.Savić, civilno lice na službi u JNA (imena se ne sećam) i Pehar Ante naš kolega koji je služio vojsku u 26.oj godini i iz civilstva imao sve kategorije (bio je profesionalni vozač za završenom saobraćajnom školom.
Na vrh Go down
miler
Desetar
Desetar


Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 257
REPUTACIJA : 49
Član od : 2012-03-06
Dob : 53
M(j)esto Pirot

KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   20.08.16 18:44

@Gorica 660 (citat):
Pazi sad ovo čika Mile, ti si od Pirota udaljen cestom do Karlovca tačno 745 km, dok si zračnom-vazdušnom linijom udaljen tačno 617 km a moja malenkost je daleko od Karlovca cestom-drumom tačno 309 km a zr/vz linijom 251 km.

Hvala za ovo ''čika Mile'' Very Happy, nas trojica drugara iz Pirota koji su bili na odsluženju vojnog roka u Karlovcu, već duže vreme razmišljamo  da posetimo grad u kome smo bili u vojsci, pa možemo da ti ''mahnemo''baloni preko Save, kada prođemo autoputem ka Zagrebu (Karlovcu).
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90   

Na vrh Go down
 
Karlovac kasarna 'Robert Domani' Luščić 89/90
Na vrh 
Stranica 5/8Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: SLUŽBA PO BIVŠIM REPUBLIKAMA I POKRAJINAMA :: HRVATSKA-
Idi na: